Κυριάκος Μητσοτάκης: Το παρατηρητήριο γραφειοκρατίας θα απλουστεύσει τη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων

Τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και την επόμενη ημέρα στην συνέντευξη τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη το κράτος να γίνει πιο φιλικό προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην γραφειοκρατεία η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την είσοδο της χώρας στην ψηφιακή εποχή. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα θεσμοθετηθεί Παρατηρητήριο Γραφειοκρατείας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Θα δημοσιεύει τακτικές αναφορές για τις δυσλειτουργίες. 

Ταυτόχρονα και μέσα στο 2020 απλουστεύεται το πλαίσιο που αφορά στοχευμένες πολιτικές. Τους γονείς με παιδί με ειδικά προβλήματα, σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και την ειδική αγωγή.  Τους απόδημους Έλληνες, κυρίως ως προς τις διαδικασίες που σχετίζονται με τα προξενεία. Αλλά και τους υπαλλήλους “πρώτης γραμμής”. Δηλαδή δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες, όπως γιατροί και νοσοκόμοι, δάσκαλοι και δικαστικοί υπάλληλοι ή αστυνομικοί. 

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου. Αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενη “απομακρυσμένη ταυτοποίηση”. 

Επίσης, τους πρώτους μήνες του 2020 θα είναι, διαθέσιμη και η πιλοτική μορφή της ηλεκτρονικής πύλης GOV.GR, μιας γέφυρας αλληλεπίδρασης πολίτη και κράτους. Σταδιακά,  η πύλη αυτή, με εφαρμογή και στα κινητά, θα αποτελέσει την κύρια επαφή του πολίτη με το κράτος. Τόσο για πληροφορίες όσο και για υπηρεσίες που έως τώρα απαιτούσαν φυσική παρουσία. 

Τέλος η κυβέρνηση στις αρχές του 2020 θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική για τα δίκτυα 5G με δημοπράτηση του σχετικού φάσματος μέχρι το τέλος του 2020. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ