Κυριάκος Μητσοτάκης για επιχειρήσεις: “Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αλλά και στη συνέντευξη τύπου του το Σαββάτο και την Κυριακή που βρέθηκε στην 84η ΔΕΘ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την μείωση της ανεργίας και θα βελτιώσει το εισόδημα όλων των πολιτών.

Επίσης μίλησε και για τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με αφετηρία την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν. Θέλει, όμως, μαζί τους να προοδεύσουν και η χώρα και οι εργαζόμενοι. Για αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον”.

Συνέχισε αναφέροντας ότι “καμία φιλοεπενδυτική πολιτική δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαβατήριο για εργοδοτική ασυδοσία. Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα. Με τον ίδιο τρόπο που προσωπικά είμαι σύμμαχος της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι και σε σκληρό αντίπαλο όποιου την προσβάλλει με την αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά του”.

Ενώ το χαρακτηριστικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους…”.

Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.

Από την 1η Ιουλίου του 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα, για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ίσως τυπικά το μέτρο να εντάσσεται στο κεφάλαιο των Εργασιακών και ότι στην ουσία όμως αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή και συμπλήρωσε ότι “διότι μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου”.

Ενώ ανέφερε ότι “αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.  Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους.

Στο ίδιο διάστημα αναβαθμίζεται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα. Έτσι θα διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, όπως και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. 

Παράλληλα, ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες, ενώ εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος. 

Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.

Επίσης, καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021″.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ