Ερντογάν: Μετά τις απειλές με τα πυρηνικά όπλα, τώρα απειλεί με …μετανάστες

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει να προκαλεί για ακόμη μια φορά με τις απειλές του και τα παράπονα του.

Συγκεκριμένα ο ίδιος “ανέβασε τα αίματα” για ακόμη μια φορά φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα με τις πυρηνικές κεφαλές. Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του σε κομματική εκδήλωση του κόμματός του AKP στην Σεβάστεια “παραπονέθηκε” για το ότι στην Τουρκία δεν επιτρέπεται η απόκτηση των πυρηνικών κεφαλών αλλά οι άλλες χώρες έχουν και συγκεκριμένα τόνισε την Ρωσία και την Τουρκία.

Ο ίδιος είπε ότι “ορισμένοι έχουν πυρηνικούς πυραύλους, αλλά μας λένε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στα δικά μου χέρια; Δεν το δέχομαι αυτό”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν. Κάθε ανεπτυγμένο έθνος έχει (σ.σ.: πυρηνικές κεφαλές)” και ανέφερε ότι ουδείς δημιουργεί προβλήματα στο Ισραήλ ακριβώς διότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι “θα σπάσουμε κάθε χέρι που απλώνετε στην πατρίδα μας, τη σημαία μας, την ανεξαρτησία μας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απαραίτητη απάντηση σε εκείνους που προσπαθούν να διοργανώσουν επιχειρήσεις πάνω στην Τουρκία”. 

Το άλλο “όπλο” του Ερντογάν οι μετανάστες

Μετά όμως από όλα αυτά τα σχόλια και τις απειλές σε θέμα με τις πυρηνικές κεφαλές ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί αλλά προχώρησε ακόμη πιο πέρα το θέμα εκβιάζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των σύρων προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία “ζώνη ασφαλείας” στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Η Άγκυρα, η οποία έχει δεχθεί στο έδαφός της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας όπου έχουν ήδη επιστρέψει 350.000 Σύροι. Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μία “ζώνη ασφαλείας” μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βορειοανατολική Συρία, όπου, σύμφωνα με τον Ερντογάν, πολλοί ακόμη πρόσφυγες μπορούν να μεταφερθούν.

“Λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ζώνης ασφαλείας, ότι, εμείς ως Τουρκία, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόλεις εκεί αντί για τους καταυλισμούς με σκηνές εδώ. Ας τους μεταφέρουμε σε ζώνες ασφαλείας εκεί”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να κτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης”.

“Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες… Είτε δίνετε υποστήριξη ή , μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Με βάση την συμφωνία του Μαρτίου 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, η Άγκυρα συμφώνησε να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά.

“Στόχος μας είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σύρων αδελφών να επιστρέψουν στην ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουμε κατά μήκος των 450 χιλιομέτρων συνόρων”, είπε ο Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ