Η Κριστίν Λαγκάρντ “γκρεμίζει” το ελληνικό 10ετές

Με αφορμή τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει “να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή”, στέλνει σε νέα σημαντική πτώση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,54% με πτώση 1,8% από χθες “σπάζοντας” το ιστορικό χαμηλό του 1,55% που είχε σημειώσει στις 29 Αυγούστου, φέρνοντας έτσι το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου 65% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Ακόμα πιο ισχυρή είναι η βελτίωση στο 5ετές, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,908% επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά με πτώση 2,9% από χθες. Παράλληλα, νέα χαμηλά καταγράφουν οι αποδόσεις και των μακροπρόθεσμων ελληνικών τίτλων, με αυτήν του 15ετούς να υποχωρεί στο 1,917% και του 25ετούς στις 2,461%.

Η ανάγκη άρσης των capital controls

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, από το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης, τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας – με δεδομένη την υψηλή συσχέτιση που έχουν τα ελληνικά assets με αυτά της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των capital controls στην Ελλάδα τα οποία κάνουν μια “στροφή” στην κανονικότητα αλλά και τις προσδοκίες της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας, με αποτέλεσμα να γίνουν παράγοντες όπου εμφανίζουν αλλά και “κρατούν” τα ελληνικά ομόλογα στο ραντάρ των επενδυτών.

Πρόβλημα για τους οίκους αξιολόγησης αποτελούσαν τα capital controls για τους οίκους αξιολόγησης σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η Fitch μέσα από πρόσφατη έκθεση της είχε στείλει σαφές μήνυμα για την ανάγκη άρσης των capital controls. Η S&P είχε επανειλημμένως επισημάνει πως πιθανό εφαλτήριο για αναβάθμιση της Ελλάδας θα ήταν μια σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος καθώς και η άρση του συνόλου των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σε επενδυτικό επίπεδο οι ελληνικοί τίτλοι

Το κόστος δανεισμού αποτελεί στοιχείο ότι η αγορά “παίρνει” το μέρος των ελληνικών τίτλων με αποτέλεσμα να τους συμπεριφέρεται ότι βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, δίνοντας έτσι την εντύπωση για θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με αναλυτές η βελτίωση στους ελληνικούς τίτλους αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ δεν αποκλείουν μία νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ το επόμενο διάστημα, παρόλο που οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ