Διαδικτυακός “πανικός” ανάμεσα σε γνωστές ιστοσελίδες

Τις τελευταίες ώρες έχει δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό “χάος” ανάμεσα σε γνωστές ιστοσελίδες οι οποίες “πέφτουν” ή, στην καλύτερη περίπτωση αργούν να “φορτώσουν”.

Ανάμεσα στις ιστοσελίδες που πλήττονται από το τεχνικό πρόβλημα συμπεριλαμβάνονται μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών.

“Κύμα” ανησυχιών 

Το ντόμινο κατάρρευσης, οι πρώτες αναφορές για το οποίο έγιναν το πρωί της Πέμπτης, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Έντονο προβληματισμό εξέφρασαν, μάλιστα, οι πελάτες της Bank of America.

Τα “θύματα” του διαδικτύου 

Πρώτο “θύμα” της διαδικτυακής δυσλειτουργίας ήταν το Yahoo, το οποίο ανέφερε πως διαπιστώνει προβλήματα στη λειτουργία του, τόσο στο website του, όσο και στη Yahoo Mail πλατφόρμα του. Μάλιστα, η εταιρεία έσπευσε να ενημερώσει τους χρήστες του διαδικτύου με μια ανάρτηση στο Twitter. H ανακοίνωση αναφέρει “Μπορεί να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κάποιες από τις υπηρεσίας μας, συμπεριλαμβανομένου του email. Η πρώτη προτεραιότητά μας αυτήν τη στιγμή είναι να το διορθώσουμε. Εκτιμούμε την υπομονή σας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο αριθμός των χρηστών που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα αυτό της πρόσβασης, αλλά ούτε και η αιτία που το προκάλεσε. Ο ιστότοπος ελέγχου προβλημάτων πρόσβασης Downdetector.com δείχνει ότι περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες χρήστες έχουν επηρεαστεί από αυτό.

Λίγο αργότερα, οι αναφορές για προβλήματα λειτουργία σε ιστοτόπους πολλαπλασιάστηκαν, αφού στο “παιχνίδι” μπήκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως έγινε γνωστό από τις αναφορές που έκανε πλήθος χρηστών. Η HuffPost, αλλά και το portal της Bank of America είναι επίσης δύο από τις μεγάλες ιστοσελίδες που πλήττονται από τα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάστηκαν.

“This site can’t be reached. www.yahoo.com’s server IP address could not be found”, είναι το μήνυμα που εμφανίστηκε σε πολλούς ανά τον κόσμο χρήστες.

Τα υπόλοιπα “θύματα”

Άλλες πλατφόρμες που αντιμετωπίζουν ζητήματα είναι το κοινωνικό δίκτυο Reddit, το Steam, το AOL, ενώ και το Instagram έχει αργή ανανέωση στο feed του. Προβλήματα αναφέρθηκαν και για το Xbox Live αλλά και το Playstation Network μεταξύ άλλων.

Παρά το μεγάλο εύρος του προβλήματος, προς το παρόν δεν έχει καταστεί εφικτό να διαπιστωθούν τα αίτια, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί και αν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ