Ακίνητα: Όσοι πρόλαβαν …πρόλαβαν να αγοράσουν σπίτι!

 

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς ξεκίνησαν λίγο πριν την επίσημη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα επιτήρησης, κάτι το οποίο οφείλεται στην ταυτόχρονη “έκρηξη” των δραστηριοτήτων της Airbnb αλλά και του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, μια τάση η οποία εκτινάχθηκε από την αρχή του 2019. 

Airbnb και Χρυσή Βίζα “σέρνουν το χορό” της ανάπτυξης 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2017 άρχισε να καταγράφεται το πρώτο έμπρακτο ενδιαφέρον από ξένους, κυρίως λόγω Airbnb και Golden Visa, με αποτέλεσμα να καταγράφονται περί τα 415 εκατομμύρια άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό.

Το 2018, το ενδιαφέρον έγινε ακόμα πιο έντονο, με αποτέλεσμα να μπουν στην κτηματαγορά περίπου 1,1 δισ από ξένους επενδυτές. Έχοντας συμπληρωθεί το πρώτο φετινό εξάμηνο, η εικόνα είναι πραγματικά απίστευτη, καθώς ήδη έχουν μπει σχεδόν 740 εκατ. ευρώ κι όλα δείχνουν ότι πάμε για ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύτηκαν από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, με την Αττική να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση με 11,1%, να ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με αύξηση 7%, τις παραθεριστικές περιοχές με αύξηση 5% και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις να καταγράφουν αύξηση 4,1%. 

Οι ξένοι αγοραστές προτιμούν Αθήνα

Όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, η Αθήνα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών αγοραστών και είναι ενδεικτικό ότι τα κεφάλαια από ξένους επενδυτές στο πρώτο εξάμηνο είναι αυξημένα κατά 49% σε σχέση με πέρσι.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η αύξηση άγγιξε το 7,7% έναντι ανόδου 4,9% κατά το α’ τρίμηνο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2018 οι αξίες των κατοικιών είχαν αυξηθεί κατά 1,7%, ωστόσο κατά το β’ εξάμηνο η επιτάχυνση της αγοράς ήταν εμφανής.

Κατά το β’ τρίμηνο του 2019 οι νεόδμητες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 7,7% ενώ τα παλαιότερα ακίνητα (5ετίας και άνω) ενισχύθηκαν κατά 7,6%.

Εκτοξεύτηκαν τα ενοίκια

Κερδισμένοι από τις εξελίξεις αυτές είναι φυσικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι τράπεζες που έχουν αποκτήσει ακίνητα μέσω πλειστηριασμών, ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα, αλλά και οι ενοικιαστές, καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο τα ενοίκια σημείωσαν αύξηση έως 34%, με την αύξηση να είναι διψήφια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ