Χρ. Δήμας: “Το egg σύμμαχος στην προσπάθεια ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας”

Εκεί, μίλησε για τη νεανική επιχειρηματικότητα, το ρόλο του egg αλλά και τους στόχους της κυβέρνησης γύρω από θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Δήμας, ο οποίος στο πλαίσιο της εκδήλωσης περιηγήθηκε στους χώρους του egg και συνομίλησε με τους συμμετέχοντες του προγράμματος egg Scale Up, μίλησε για την Ελλάδα και το αφιλόξενο περιβάλλον της προς την επιχειρηματικότητα. Τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση του δείκτη καινοτομίας ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε και εξήγησε ότι υπάρχει πολύς χώρος βελτίωσης, διευκρινίζοντας ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και δη της νεανικής, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, το υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις τόσο με τη Eurobank όσο και με άλλους φορείς που ασχολούνται με την καινοτομία, δήλωσε ο υφυπουργός.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, πέραν αυτού, είναι η δημιουργία ενός πάρκου καινοτομίας ή όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, μιας πολιτείας καινοτομίας (innovation district) για τη διασύνδεση επιχειρήσεων, startups και ερευνητικών κέντρων αλλά και η λήψη μιας σειράς αποφάσεων που θα δώσουν κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας. Σε αυτό θα στοχεύει και το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει στη βουλή το υπουργείο μέσα στον μήνα, εξήγησε ο κ. Δήμας. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια, σύμφωνα με τον υφυπουργό θα είναι οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι όπως είπε έχουν εξαιρετικές ιδέες. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τους κρατήσει στην Ελλάδα και να επαναπατρίσει κάποιους από αυτούς, “εκμεταλλευόμενη” το ταλέντο και όσα μπορούν να προσφέρουν στη χώρα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι από την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει τον εμπορικό της χαρακτήρα και να την μετατρέψει σε ένα roadshow για ερευνητές, επιστήμονες και startuppers, ώστε να αποκτήσει – με τη βοήθεια της κατάλληλης διαφήμισης- μεγαλύτερο ρόλο στα Βαλκάνια.

Κλείνοντας, ο κ. Δήμας αναγνώρισε ότι τα σχέδια αυτά είναι αρκετά φιλόδοξα αλλά όπως είπε ο πήχης πρέπει να τεθεί ψηλά. Μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια, τόνισε, θέλει ισχυρούς συμμάχους, όπως η Eurobank, το Corallia και το egg.

Σταύρος Ιωάννου: “Το egg σημείο αναφοράς στο οικοσύστημα”


Το λόγο εκτός από τον Χρίστο Δήμα, πήρε και ο Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους περευρισκόμενους για την παρουσία τους μίλησε για το egg και τη συμβολή του στη νεανική επιχειρηματικότητα. Όπως είπε, το egg αποτελεί σημείο αναφοράς στο οικοσύστημα, αφού κατάφερε να βοηθήσει πολλούς νέους να μείνουν στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσουν το brain drain, να φτιάξουν βάσεις και να διεκδικήσουν μερίδιο της εγχώριας αγοράς.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι η Eurobank επενδύει τα μέγιστα σε όλες τις βαθμίδες της επιχειρηματικότητας καθώς αυτό αποτελεί μονόδρομο για την ανέλιξη και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος γενικότερα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους είπε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι από πρόγραμμα έχουν “περάσει” συνολικά 800 άτομα και 204 ομάδες, ενώ από αυτές, οι 120 έγιναν επιχειρήσεις.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε, κατά την ομιλία του, ότι η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί τεράστια δεξαμενή πλούτου για την Ελλάδα και μπορεί να φέρει μόνο κέρδη στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό το κράτος πρέπει να υποστηρίζει τις νέες επιχειρήσεις με κάθε τρόπο, διευκρίνισε, εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.

Γεώργιος Ζανιάς: “Η επιχειρηματικότητα πρέπει να υποστηρίζεται από τον ιδιωτικό και από τον δημόσιο τομέα”

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο βήμα βρέθηκε και ο Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη γεφύρωσης της ακαδημαϊκής γνώσης με την επιχειρηματική πράξη. Όπως είπε, η διαδικασία αυτή στην Ελλάδα δεν πηγαίνει καλά όμως η Eurobank και το egg αποτελούν μια γέφυρα διασύνδεσης που ήδη έχει αρχίσει και παράγει θέσεις εργασίας. Ο κ. Ζανιάς τόνισε επίσης ότι η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να υποστηρίζεται τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, συμπληρώνοντας ότι η παρουσία του κ. Δήμα δείχνει την στήριξη της κυβέρνησης σε αυτήν την προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ