Ιταλία: Πρόγραμμα πολιτικής από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα

Το κοινό πρόγραμμα πολιτικής τους παρουσίασαν την Τρίτη το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αυτό θα είναι η βάση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Επεκτατικός προϋπολογισμός

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος που μεταδίδει το Reuters, στην κορυφή της ατζέντας μπαίνει ένας πιο επεκτατικός προϋπολογισμός για το 2020. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Προωθούνται επίσης οι επενδύσεις στον Νότο, ενώ θα συστηθεί κρατική τράπεζα για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις.

Τα μέλη του Κινήματος των 5 Αστέρων θα ψηφίσουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του κόμματος από τις 10:00 έως τις 19:00 ώρα Ελλάδος την Τρίτη, για να αποφασίσουν αν το κόμμα του πρέπει να συμμαχήσει με τον παραδοσιακό του εχθρό, το Δημοκρατικό Κόμμα.

Δημοσκόπηση που έγινε για ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι δείχνει ότι το 51% των οπαδών του Κινήματος των 5 Αστέρων τάσσεται υπέρ της συμμαχίας, ενώ και το 69% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος εγκρίνει την ιδέα αυτή.

Το πακέτο στήριξης και η απόδοση του Ιταλικού 10ετές

“Υπάρχει ανακούφιση που δεν παρατηρείται μεγαλύτερη αντίδραση από το Κίνημα των 5-Αστέρων”, σχολίασε ο Rainer Guntermann, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, αναφερόμενος στη δημοσκόπηση.

Πρόσθεσε ότι, αν και το μεγαλύτερο μέρος των όποιων πιθανών πολιτικών ειδήσεων για την Ιταλία έχει προεξοφληθεί, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης για τις αποδόσεις ομολόγων μετά την επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 12 Σεπτεμβρίου.

“Αν το πακέτο (στήριξης) είναι μεγαλύτερο από αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι… τότε η Ιταλία θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα από άλλους”, υπογράμμισε.

Η είδηση οδηγεί την απόδοση του ιταλικού 10ετούς σε πτώση κατά 5,2 μονάδες βάσης, στο 0,91%, ενώ νωρίτερα πέρασε χαμηλότερα και από το 0,90%, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ.

Όπως θυμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ