Κυριάκος Μητσοτάκης: “Από σήμερα τα capital controls είναι και επίσημα παρελθόν”

Από σήμερα και επίσημα ξεκινάει η άρση των capital controls και συγκεκριμένα μετά από 4 χρόνια όπου είχαν τεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, βγάζοντας “από τη μέση” ένα μεγάλο εμπόδιο στην ελληνική οικονομία. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από ανάρτηση του στα social media ανακοίνωσε την πλήρη άρση τους λέγοντας ότι “σήμερα, μετά από 4 χρόνια, τα capital controls είναι πια παρελθόν και η Ελλάδα επανακτά μία από τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες της Ε.Ε. – την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη”.

Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για τις Τράπεζες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι τράπεζες βρίσκονταν σε ταχείς ρυθμούς ώστε να καταφέρουν να αλλάξουν όλο το πρόγραμμα τους αλλά και τα συστήματα τους ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για την άρση των capital controls. Όλη αυτή η διαδικασία έφερε “τα πάνω κάτω” στις τράπεζες όπου επί 4 χρόνια είχαν ένα συγκεκριμένο σύστημα και έπρεπε μέσα σε λίγες μέρες να κάνουν “τα αδύνατα-δυνατά” για να ανταποκριθούν σε αυτές τις γρήγορες αλλαγές.

Αυτά αλλάζουν με τα capital controls

1. Τον περιορισμό των 10.000 ευρώ ανά ταξίδι (εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου με ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ μετά από προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή).

2. Την ανάληψη έως 5.000 ευρώ στο εξωτερικό με κάρτα.

3. Τους περιορισμούς εξαγωγής κεφαλαίων για τα φυσικά πρόσωπα (4.000 ευρώ / δίμηνο).

4. Την πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων (γίνεται χωρίς περιορισμό έγκρισης με προσκόμιση απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα που γίνεται η συναλλαγή και με μεταφορά του χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος). Παράλληλα, επιτρέπεται η ανάληψη και η μεταφορά στο εξωτερικού ποσού έως 2.000 ευρώ για συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

5. Μεταφορά έως 8.000 ευρώ /τρίμηνο σε φοιτητές εξωτερικού εάν πιστώνονται σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμίσθωσης κατοικίας φοιτητή με προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή σχετικών δικαιολογητικών.

Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών σε περίπτωση προσκόμισης των δικαιολογητικών μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή και σε περίπτωση μεταφοράς του χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η μεταφορά έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο, υποχρεωτικά σε λογαριασμό που τηρείται στο εξωτερικό με δικαιούχο τον φοιτητή.

6. Απαγόρευση πληρωμής μισθοδοσίας στο εξωτερικό, με εξαίρεση τους εργαζομένους σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Σε περίπτωση χρήσης λογαριασμού μισθοδοσίας σε τράπεζα με έδρα και λειτουργία στην Ελλάδα, επιτρέπεται η μεταφορά του ισόποσου της μισθοδοσίας σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό αφού αποδείξουν εγγράφως την ιδιότητά τους.

7. Πληρωμή σε POS τράπεζας εξωτερικού. Εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει POS από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, οι κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται πλην ειδικής άδειας από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

8. Περιορισμό των 100.000 ευρώ/μέρα για επιχειρηματικές συναλλαγές. Η υπέρβαση του ποσού προϋποθέτει τα σχετικά τιμολόγια και δικαιολογητικά που θα συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση που θα βεβαιώνει ότι τα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

9. Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού, δεν επιτρέπονται οι μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, οι συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια, οι πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι αγορές υπηρεσιών εστίασης, οι προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί – ραντεβού), η αγορά έργων τέχνης, οι δημοπρασίες, οι αγορές σε κοσμηματοπωλεία και οι γενικοί κωδικοί όπου εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν πορνογραφικό υλικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ