DW: Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς AfD στη Σαξονία

Πρωτιά για το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), αλλά και εντυπωσιακή άνοδος για την ακροδεξιά “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) δείχνουν τα μέχρι στιγμής έξιτ πολ μετά τις εκλογές της Κυριακής στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας. Η CDU, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και του τοπικού πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ, κερδίζει καθαρά την πρώτη θέση με 32,5%, καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014. Η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της και υπερβαίνει πλέον στο 27%. Κατάρρευση για το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), που περιορίζεται στο 10%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9%, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν επιτύχει ποτέ στη Σαξονία. Μία ακόμη απογοήτευση περίμενε τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι πέφτουν κάτω από το 8%, καταγράφοντας τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Εντυπωσιακά αυξημένο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στη Σαξονία, που φτάνει το 65%.

Εάν παραμείνει αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων, πιθανό σενάριο είναι μία μετεκλογική συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους. Και τα δύο κόμματα πανηγυρίζουν το βράδυ της Κυριακής. “Ήταν ένα φανταστικό αποτέλεσμα”, δηλώνει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Όσο για την πιθανή σύμπραξη του κόμματός του με τους Χριστιανοδημοκράτες, επισημαίνει ότι “στο παρελθόν η CDU ακολουθούσε μία ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική στη Σαξονία, αλλά ευελπιστούμε ότι αυτό θα αλλάξει στο εξής”. Γρίφος θεωρείται η περίπτωση του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Μάρτιν Ντούλινγκ: αν και ο ίδιος προσωπικά συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, δεν κατάφερε να αποτρέψει το “ιστορικό χαμηλό” για το κόμμα του. Πάντως το αντιμετωπίζει με γενναιότητα: “Αν υπάρχει ένα κόμμα που ξέρει να πέφτει και να ξανασηκώνεται, αυτό είναι το SPD της Σαξονίας. Το ίδιο θα κάνουμε και αυτή τη φορά”, δηλώνει.

Υψηλά ποσοστά για τον πρωθυπουργό Κρέτσμερ

Η εντυπωσιακή άνοδος της AfD στη Σαξονία προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει “ικανοποιημένο” έως “πολύ ικανοποιημένο” με το κυβερνητικό έργο του σημερινού πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ (CDU). Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας σε ολόκληρη τη Γερμανία. Πάντως, σε μία πρώτη ανάλυση για τη “δεξαμενή” ψηφοφόρων της AfD στις εκλογές της Κυριακής, η γερμανική τηλεόραση επισημαίνει κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία: “Η AfD όχι μόνο κατάφερε να προσελκύσει 83.000 ψηφοφόρους από τους Χριστιανοδημοκράτες και 27.000 από το Κόμμα της Αριστεράς, αλλά- το πιο σημαντικό- κατάφερε να προσελκύσει και 223.000 ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει προηγουμένως. Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τα παραδοσιακά κόμματα”.

Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που ενδεχομένως εξηγούν τα υψηλά ποσοστά της AfD, παρά το επιτυχημένο έργο του πρωθυπουργού Κρέτσμερ: σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 66% των ερωτηθέντων στη Σαξονία συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι “οι Ανατολικογερμανοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη Γερμανία”, μάλιστα το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό στους ψηφοφόρους της AfD, αλλά και του Κόμματος της Αριστεράς. Ακόμη και μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών ένα μεγάλο ποσοστό (56%) συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Infratest Dimap που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τις εκλογές, το 77% των ερωτηθέντων στη Σαξονία επικρίνει το γεγονός ότι “οι Δυτικογερμανοί εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική και στην οικονομία”, όπως υποστηρίζουν. 

Πηγή: DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ