Διαφωνίες εντός της ΕΚΤ για το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

 

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων, όμως όσο πλησιάζει η ημερομηνία που θα ξεκινήσει να εξετάζεται, έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι φωνές εντός της ΕΚΤ που υποστηρίζουν πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν βεβιασμένη. 

Σκοπός του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ είναι η ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού με την εισροή κεφαλαίων στις εθνικές τράπεζες αλλά και η τόνωση του πληθωρισμού. Όπως ήταν φυσικό, μια τέτοια προοπτική έχει δημιουργήσει έριδες στο εσωτερικό της τράπεζας από τραπεζίτες που δεν θέλουν μια τέτοια λύση την οποία και θεωρούν βεβιασμένη. 

”Κατά τη γνώμη μου, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, είναι πολύ νωρίς για ένα τεράστιο πακέτο”, δήλωσε η  Sabine Lautenschlaeger, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ σε συνέντευξη στην Market News αυτή την εβδομάδα, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. 

Είμαι σίγουρη πως ένα πρόγραμμα ΑΡΡ είναι η τελευταία μας κίνηση και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση κινδύνου αποπληθωρισμού. Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στον ορίζοντα”. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg χθες πως “αν ο κίνδυνος ενός αποπληθωρισμού επανέλθει στην ημερησία διάταξη, ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα είναι το κατάλληλο μέσο για να τον αντιμετωπίσουμε, όμως με βάση όσα ξέρουμε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος φόβος στον ορίζοντα”. 

Σύμφωνα  με τους αναλυτές, οι αντίθετοι σε ένα νέο πρόγραμμα, μπορεί να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για να καθησυχάσουν τις αγορές, όμως ξέρουν πως αν χρειαστεί μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. 

Σύμφωνα με τον Erik Nielsen, επικεφαλή οικονομολόγο της UniCredit, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να κυμανθεί από 300 έως 400 δισ. ευρώ για περίοδο εννέα μηνών. 

Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού, κάτι που εμποδίζει την αύξηση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, τον Ιούνιο, ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει το 1,3% το 2019 – ο στόχος της ΕΚΤ είναι ”κάτω, αλλά κοντά στο 2%.” Όσον αφορά την ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα αναμένει αύξηση 1,2 % φέτος – έχοντας αυξηθεί σε ποσοστό 1,8% το 2018.

Αν εφαρμοστεί τελικά το πρόγραμμα χαλάρωσης, θα είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ