Ο Μπόρις Τζόνσον “διαλύει” την Βουλή και “βάζει φωτιά” στη Βρετανία!

Με δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να διακόψει την κοινοβουλευτική περίοδο λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και όλα αυτά με την καταληκτική ημερομηνία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου να έρχεται όλο και πιο κοντά. 

Όπως αναφέρει το BBC, με την κίνηση αυτή ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει με αυτή την κίνηση την δυνατότητα να καθυστερήσει την ομιλία της Βασίλισσας στη Βουλή μέχρι τις 14 Οκτωβρίου,  η οποία περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μην αφήνοντας στην ουσία κανένα χρονικό περιθώριο στους βουλευτές να ψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με αυτό τον τρόπο, και χωρίς να δώσει την δυνατότητα στο κοινοβούλιο να “σώσει” την παρτίδα έστω την τελευταία στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει να παίρνει πάνω του το Brexit και να οδηγεί την Βρετανία στην πόρτα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καμία συμφωνία, και χωρίς να δίνει καμία ευκαιρία ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. 

Ταυτόχρονα ο Τζόνσον αρνήθηκε επίσης ότι σκοπεύει να προκηρύξει εκλογές. Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Πέιν ωστόσο από τους Financial Times, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι εάν οι βουλευτές καταφέρουν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση θα προκηρύξει εκλογές, με πιθανές ημερομηνίας από 1 έως 5 Νοεμβρίου.    

Η ιδέα της αναστολής της λειτουργίας κοινοβουλίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να τονίζουν ότι δεν επιτρέπει στους βουλευτές να ασκήσουν τον δημοκρατικό ρόλο τους στη διαδικασία του Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, ελάχιστοι από το υπουργικό συμβούλιο γνώριζαν για το σχέδιο αυτό πριν από την ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, συνάντηση σχετικά με το κυβερνητικό αυτό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη θερινή κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπαλμόραλ.

“Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου”, σχολίασε αμέσως μετά η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον. Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος έκανε λόγο για “συνταγματικό αίσχος”.  

“Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα. Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδιστεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του”, υπογράμμισε από την πλευρά του πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ