Σκεπτικοί παραμένουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχετικά με το Libra

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής, Maxine Waters, συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελβετία σχετικά με το Libra και δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του νομίσματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

“Ενώ εκτιμώ τον χρόνο που αφιέρωσαν οι Ελβετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να συναντηθούν μαζί μας, συνεχίζω να ανησυχώ για το αν θα επιτρέψουμε σε μια τεράστια εταιρεία τεχνολογίας να δημιουργήσει ένα ιδιωτικά ελεγχόμενο, εναλλακτικό, παγκόσμιο νόμισμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Waters σε δήλωσή της, την Κυριακή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε με Ελβετούς νομοθέτες, άτομα από το γραφείο της Κρατικής Γραμματείας Διεθνών Χρηματοοικονομικών θεμάτων της Ελβετίας, τον Ομοσπονδιακό Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων και Πληροφοριών και την Εποπτική Αρχή της Χρηματοπιστωτικής Αγοράς. Η Waters δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή τη βοήθησε να καταλάβει την “κατάσταση, την πολυπλοκότητα και το μέγεθος των σχεδίων του Facebook”. 

Το Facebook αναζητά “στήριξη”

Το Facebook, το οποίο ανακοίνωσε το νόμισμα τον Ιούνιο, θέλει να πάρει “με το μέρος του” τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Εντούτοις, η έλευση του ψηφιακού νομίσματος έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι ηγέτες κρατών εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής Jerome Powell αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους για το Libra, ενώ παρόμοιες επιφυλάξεις έχουν τεθεί και από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire.

Εν μέσω αυτών των αντιδράσεων και του ρυθμιστικού ελέγχου που αντιμετωπίζει το Libra, πολλοί από τους αρχικούς υποστηρικτές του ψηφιακού νομίσματος δείχνουν επίσης να προβληματίζονται. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, τρία ανώνυμα μέλη του Libra Association, της κοινοπραξίας που πρόκειται να στηρίξει το νόμισμα, εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποχωρήσουν.

Πάντως, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου, η εταιρεία δήλωσε πως η κυκλοφορία του Libra μπορεί να μην έρθει το 2020 όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά να καθυστερήσει. Το πότε και το εάν τελικά θα κυκλοφορήσει το ψηφιακό νόμισμα, μένει να το δούμε. Facebook, μιλώντας για το Libra πως μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ