Ιταλία: Τέλος οι συνομιλίες μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων και PD

Ανέστειλε τις συνομιλίες το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) για δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) την Τρίτη.

Επανάληψη των συζητήσεων 

Όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι θα τις επαναλάβει όταν το PD θα δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει επικεφαλής της κυβέρνησης τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

“Χθες μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών, δεν επιτεύχθηκε τίποτα. Δεν μπορούμε πλέον να δουλεύουμε έτσι. Είτε θα αλλάξει η στάση ή αλλιώς είναι δύσκολο. Θα δούμε ξανά το PD όταν το κόμμα δώσει το ΟΚ για τον επαναδιορισμό του Κόντε”, τονίζει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων σε ανακοίνωσή του.

Προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροδεξιό PD, παραδοσιακά πολιτικοί αντίπαλοι, προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, μετά από 14 μήνες.

Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά, καθώς αύριο στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος) εκπνέει η διορία που ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα παραχώρησε στα κόμματα, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν δεν έχουν κλείσει μέχρι τότε μια συμφωνία, ο πρόεδρος θα προχωρήσει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα κηρύξει πρόωρες εκλογές. 

Επιμονή από M5S για την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε

Το M5S επιμένει στην παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην ηγεσία της κυβέρνησης, με αντιπροέδρους τον ηγέτη του Κινήματος Λουίτζι ντι Μάιο και τον Αντρέα Ορλάντο, στενό σύμβουλο του επικεφαλής του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι -ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Ντι Μάιο πιέζει προς την κατεύθυνση της αποδοχής του Κόντε, τονίζοντας πως “η υπομονή έχει και τα όριά της”, ενώ ο Τζινγκαρέτι προκειμένου να δεχθεί τον Κόντε ως πρωθυπουργό αξιώνει να υπάρξει “μία δυναμική ασυνέχεια” του νέου σχήματος και του μείγματος πολιτικής σε σχέση προς την προηγούμενη κυβέρνηση.

“Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν” και ο “δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός”, τονίζουν πηγές του PD, προσθέτοντας πως στη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκαν διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τη δικαιοσύνη και τους νόμους για την ασφάλεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ