Η HSBC πραγματοποίησε την πρώτη ολοκληρωμένη συναλλαγή στην πλατφόρμα we.trade

Η HSBC έγινε η πρώτη τράπεζα που ολοκλήρωσε μια συναλλαγή στην πλατφόρμα we.trade, από όταν οι τράπεζες που την συγκρότησαν ξεκίνησαν να “τρέχουν” δοκιμές σε αυτήν, πέρυσι τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την τράπεζα, η συναλλαγή αποτελεί μέρος ενός δεύτερου γύρου δοκιμών που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Μιλώντας στο GTR, ο Ian Tandy, επικεφαλής του global trade and receivables finance για την HSBC UK, εξηγεί: “Έχουμε κάνει αρκετές συναλλαγές. Είναι σε στάδιο beta αυτή τη στιγμή. Είναι πιλότος. Αυτή είναι η πρώτη συναλλαγή στην οποία είχαμε δυο αγοραστές να χρησιμοποιούν το σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος”. Η συναλλαγή έγινε ανάμεσα στον πελάτη της HSBC, Beeswift, κατασκευαστή προστατευτικού εξοπλισμού και σε μια εταιρεία στην Ολλανδία. Χρησιμοποιώντας το we.trade,οι δύο εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν και να δεχτούν μια online παραγγελία αγοράς.

Η we.trade, η οποία είναι βασισμένη σε τεχνολογία blockchain, σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους πελάτες των τραπεζών διάφορα εργαλεία για να ξεκινήσουν, να διαπραγματευτούν, να χρηματοδοτήσουν, να ελέγξουν και ολοκληρώσουν τις εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές τους ταχύτατα και με ασφάλεια με χιλιάδες πιστοποιημένες εταιρείες – πελάτες άλλων τραπεζών. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται για την παροχή εγγυητικών επιστολών αλλά και τη διευκόλυνση των πληρωμών, δυο σχετικά πολύπλοκες διαδικασίες για τις μικρότερες εταιρείες με πελάτες στο εξωτερικό.

Η πλατφόρμα ξεκίνησε να κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία τραπεζών το 2017 και κατοχυρώθηκε ως ανεξάρτητη νομική οντότητα τον περασμένο Απρίλιο. Σήμερα διαθέτει 12 μετόχους (CaixaBank, Erste Group, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Société Générale, UBS και UniCredit) ενώ συμμετέχουν σε αυτήν συνολικά 14 τράπεζες (μεταξύ των οποίων και η Eurobank). Η γεωγραφική κάλυψη της πλατφόρμας εκτείνεται σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ