Αντίδραση Γερμανίας – Βρετανίας στις απειλές Μακρόν για τη Mercosur

Σύμφωνα με το Reuters η απόφαση του Γάλλου Εμμανουέλ Μακρόν να μπλοκάρει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας νοτιοαμερικανικών χωρών Mercosur, για να πιέσει τη Βραζιλία για το θέμα των πυρκαγιών στην περιοχή του Αμαζονίου προκάλεσε την αντίδραση της Βρετανίας και της Γερμανίας προκάλεσε η απόφαση του Γάλλου προέδρου.

Η απόφαση έκπληξη του Μακρόν

Με μια ανακοίνωση-έκπληξη την Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως αποφάσισε να μπλοκάρει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur και κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Μπολσονάρου ότι ψεύδεται όταν υποβαθμίζει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.

Μετά την άφιξή του στην Μπιαρίτς, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των G7, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέκρινε την απόφαση, ενώ μια ημέρα νωρίτερα το ίδιο είχε κάνει από το Βερολίνο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

“Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι που θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε δικαιολογία για να παρέμβουν στο εμπόριο και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε εμπορικές συμφωνίες και δεν θέλω να το δω αυτό”, είπε σε δημοσιογράφους ο Μπόρις Τζόνσον.

Απάντηση για τη μη ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας από τη Mercosur

Αργά χθες, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η μη ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur –τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη-  “δεν είναι η κατάλληλη απάντηση σε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Βραζιλία”. “Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Mercosur δεν θα βοηθήσει να μειωθεί η καταστροφή του δάσους στη Βραζιλία”, συμπλήρωσε.

Αξιωματούχος του γραφείου του Εμμανουέλ Μακρόν είπε πως ο Γάλλος ηγέτης εξήγησε αργότερα τη θέση του στην Άνγκελα Μέρκελ. “Είναι κάτι που εξήγησε ο πρόεδρος στην καγκελάριο για να κατανοήσει τη θέση που πήρε χθες και αυτό είναι κάτι που κατάλαβε πολύ καλά”, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ