Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης ο Ιωάννης Λιανός, καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έτσι, θα πάρει τη θέση της Βασιλικής Θάνου που αποχωρεί. Για τη θέση της αντιπροέδρου, η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει τη διδάκτορα Καλλιόπη Μπενετάτου και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, αντίστοιχα, την καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου, και την ειδική νομική σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρία- Ιωάννα Ράντου.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση προτείνει για τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα εξής πρόσωπα: για τη θέση του Προέδρου, τον Καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανό, για τη θέση της Αντιπροέδρου, την Διδάκτωρα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, την Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την Ειδική Νομική Σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία – Ιωάννα Ράντου. 

Η δήλωση Μητσοτάκη

Σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επιπλέον, όμως, σηματοδοτούν την πρόθεση της Κυβέρνησης και την προσωπική μου δέσμευση να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας μας πού είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Για να αντιστρέψουμε τη ροή εξόδου των νέων μας από τη χώρα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για την προηγούμενη κυβέρνηση που επιχείρησε να χειραγωγήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και για όσους βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική,  παραπέμπουμε απλά στα βιογραφικά των προτεινόμενων μελών ως την απόδειξη ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας με γνώμονα την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας”.

Το βιογραφικό του Ιωάννη Λιανού

Tα βιογραφικά των προτεινόμενων προσώπων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Ο Ιωάννης Λιανός είναι Καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), Διευθύνων στο Κέντρο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του UCL, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Δικαίου Ανταγωνισμού και Οικονομικών Jevons του UCL και Συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου. Επίσης είναι εκλεγμένος στην Έδρα Vincent Wright, Sciences PO στο Παρίσι και Ακαδημαϊκός Διευθύνων στο διεθνές δίκτυο BRICS που αφορά το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και των Οικονομικών.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και της Νέας Υόρκης. Απέκτησε το διδακτορικό του από τη Νομική Σχολή του  Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Έχει διατελέσει συνεργάτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Yale,  Επισκέπτης Καθηγητής σε διεθνή Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια όπως στο PARIS II του Στρασβούργου, του Hong Kong, της Χιλής κλπ, ενώ είναι μέλος διεθνών συμβουλευτικών επιτροπών σε Ερευνητικά Ινστιτούτα όπως Antitrust Ινστιτούτο, Ινστιτούτο George Mason περί Παγκοσμίου Antitrust, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, Ινστιτούτο Μελετών περί Καταναλωτισμού και Antitrust, ΗΠΑ και άλλα.

Ο Ιωάννης Λιανός, Καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου Επίσης είναι εκδότης, συνεκδότης και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 120 επιστημονικά συνέδρια, ενώ το συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά είναι πλούσιο. Είναι κάτοχος σημαντικού αριθμού υποτροφιών και βραβείων από διεθνείς οργανισμούς, ενώ η έρευνά του έχει τύχει χρηματοδότησης από ανταγωνιστικούς φορείς και προγράμματα. 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ

Η Καλλιόπη Μπενετάτου είναι Πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και Διδάκτωρ υπό αναγόρευση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Έχει δεκαετή εργασιακή θητεία (2009-2019) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχικά ως Προϊσταμένη και κατόπιν ως Δ/ντρια της Α’ Δ/νσης Οικονομικής Τεκμηρίωσης και σήμερα ως Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων, την ερμηνεία ιδιωτικών και δημοσίων συμβάσεων, τη διαμόρφωση πολιτικών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεσμών. Με εξειδίκευση στα Οικονομικά του Ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται από οργανωτικές, διοικητικές, συντονιστικές, αλλά και διαπραγματευτικές ικανότητες. 

Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Κ-NET, καθώς επίσης και Budgeting & Reporting Manager Ομίλου Γρ, Σαράντης Α.Β.Ε.Ε. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. 

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Η Μαρία Ιωαννίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary University του Λονδίνου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Αστικό Δίκαιο. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Magister Juris (MJur), Master of Philosophy (MPhil) και Διδακτορικός Τίτλος στο Δίκαιο Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, στην ΑΣΟEΕ, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας, ενώ είναι μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών όπως Competition Law Scholars Forum (CLaSF), Academic Society for Competition Law (ASCOLA), European Law Institute (ELI), Competition Law Scholars Forum (CLaSF). Είναι εκδότρια, συνεκδότρια και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Journal of Antitrust Enforcement, Journal of World Competition Law and Economics Review. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, διαβουλεύσεις και επιστημονικές μελέτης, διαθέτοντας παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, είναι κάτοχος υποτροφιών από Ελληνικούς Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Λεβέντη και το ΙΚΥ. 

ΜΑΡΙΑ – ΙΩΑΝΝΑ ΡΑΝΤΟΥ

Η Μαρία – Ιωάννα Ράντου είναι Ειδική Νομική Σύμβουλος (Single Resolution Expert) του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζιτικής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε συνεργάτης της Διεθνούς Δικηγορικής Εταιρείας Bird & Bird στις Βρυξέλλες, στους τομείς του Δικαίου του Ανταγωνισμού και της Ε.Ε. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της  Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Από το 2005 είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του νομικού περιοδικού World Competition Law and Economics Review και έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, έχοντας παράλληλα δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου του Ανταγωνισμού σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Η συνέντευξη του στο a8inea.com

Η δημοσιογράφος Σύλβια Κλιμάκη είχε δημοσιεύσει πριν λίγο καιρό στο a8inea.com συνέντευξη του Ιωάννη Λιανού.

Η συνέντευξη

Πέτυχα τον Γιάννη (μου ζήτησε να τον προσφωνώ στον ενικό, χαρακτηριστικό της αμεσότητας του χαρακτήρα του), στο Παρίσι, στην πιο “φανταστική πρωτεύουσα της Ευρώπης”, όπως την αποκάλεσε.

Είναι ίσως μια από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες που έχω γνωρίσει, με ένα μακρύ βιογραφικό, παρά το νεαρό της ηλικίας του: είναι κάτοχος της έδρας στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής στο UCL, ενώ έχει ήδη πάνω από 113 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Η πιο πρόσφατη τιμητική του διάκριση είναι ο τίτλος του Vincent Wright Chair στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι (θέση που μόνο ένας ακαδημαϊκός από τη Μεγάλη Βρετανία παίρνει κάθε χρόνο). Μεταξύ άλλων, συμβουλεύει κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για θέματα δικαίου ανταγωνισμού, ενώ έχει εκπαιδεύσει παγκοσμίως δικαστές στο ίδιο αντικείμενο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με την αρχαιολογία, αλλά με παρότρυνση του πατέρα του ακολούθησε το δρόμο της νομικής, παίρνοντας την πρώτη του υποτροφία σε ηλικία 17 ετών για προπτυχιακές σπουδές στο Στρασβούργο.

Από τότε ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Η λίστα των πόλεων στις οποίες έχει ζήσει ατέλειωτη: από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, μέχρι το Βερολίνο, το Στρασβούργο, τη Μόσχα και το Λουξεμβούργο. Τα τελευταία χρόνια η βάση του ήταν το Λονδίνο, κάτι που πιθανά θα αλλάξει, καθώς τον κέρδισε το όμορφο Παρίσι.

Αν και ζει εκτός, για την Ελλάδα είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι έχουν γίνει θετικά βήματα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της. Δεν νιώθει το ίδιο για το δικαστικό μας σύστημα -που είναι ένας πολύ σημαντικός μοχλός για την προσέλκυση επενδύσεων– καθώς πιστεύει ότι “θέλει χρόνο για να εξελιχθεί”. Διέπεται, κατά τη γνώμη του, από μια “τυπολατρεία”, με τους περισσότερους δικαστές να μην έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση για να μπορούν να καταλάβουν τις οικονομικές επιπτώσεις των αποφάσεων που παίρνουν.

Η πλήρης συνέντευξη

3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στο Παρίσι;

Είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της τέχνης και της μαγειρικής, και έχει μια μοναδική ιστορικότητα.

Η δουλειά σου: πάθος ή τρόπος για να εξασφαλίζεις τα προς το ζην;

Πάθος και χόμπυ θα έλεγα. Aν ο απώτερος στόχος μου ήταν καθαρά οικονομικός, με τη δικηγορία θα είχα υψηλότερες οικονομικές απολαβές. Μου αρέσει πολύ ο ακαδημαϊκός χώρος, κυρίως το γεγονός ότι δουλέυω με φοιτητές και έχω την ευκαιρία να τους βοηθήσω να σκεφτούν διαφορετικά, έξω από τα κατεστημένα.

Πού θες να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;

Θα μου άρεσε πολύ να ζούσα στο Παρίσι. Με ενθουσιάζει, το θεωρώ το κέντρο της Ευρώπης, νιώθω πολύ άνετα εδώ… Παίζει βέβαια ρόλο και το Brexit που το θεώρησα προδοσία. Ξέρεις, όταν πρωτοπήγα στο Λονδίνο το 2005, μετά από 8 χρόνια παραμονής στη Γαλλία, ήταν μια πάρα πολύ ανοιχτή χώρα η Αγγλία, έδινε ευκαιρίες στους νέους, υπήρχε ένα κοινωνικό αμάλγαμα που δεν το βλέπεις πλέον σήμερα τόσο πολύ. Σιγά σιγά, με τα χρόνια, ο κόσμος που πλέον έρχεται στο Λονδίνο είναι μιας συγκεκριμένης οικονομικής επιφάνειας και αυτό που θα ακολουθήσει μετά το Brexit είναι πιστεύω, μια αγγλοκεντρική χώρα. Δυστυχώς στην Αγγλία, όσο ανεβαίνεις βαθμίδες τόσο βλέπεις ότι έχεις πολύ λιγότερες ευκαιρίες επειδή είσαι ξένος.

Πες μας κάτι για τον εαυτό σου που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως…

Έτρεχα σε μαραθώνιους παλιά στη Γαλλία με κάτι φίλους, κάνω επίσης και ιστιοπλοΐα και μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω…

Αγαπημένα σου ταξίδια;

Στην έρημο Ατακάμα, να κάνω backpacking στη Χιλή. Ή όταν είχα πάρει το λεωφορείο από το Μπουένος Άιρες και μετά από 25 ώρες έφτασα στο πανεπιστήμιο της Παταγονίας να επισκεφτώ φίλους. Στόχος μου ήταν να πάω μέχρι την Ακτή του Πυρός αλλά δεν άντεξα… Ένα άλλο αγαπημένο ταξίδι ήταν πέρυσι το καλοκαίρι που επισκέφτηκα με φίλους τη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία, ήταν ένα μαγικό τοπίο.

Γενικά όμως ταξιδεύω πάρα πολύ και για δουλειά. Μια βδομάδα μπορεί τη μια μέρα να είμαι Νέα Υόρκη, μετά να πάω Ινδία, Μόσχα και να γυρίσω Λονδίνο. Δεν είναι εύκολα τα επαγγελματικά ταξίδια όταν είναι τόσο εντατικά.

Ποιο θα ήταν (αν υπήρχε) αυτό που θα έπαιρνες πίσω στην Ελλάδα μαζί σου από το Παρίσι και γιατί;

Αυτός ο διαρκής πολιτισμός, η ευγένεια που υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται το δημόσιο χώρο. Είναι μια όμορφη πόλη που έχει όμορφες γωνιές παντού, και όλοι προσπαθούν να τη βελτιώσουν, με ένα απλό φυτό στο παράθυρο, με απλές καθημερινές κινήσεις.

Επίσης, οι Παριζιάνοι έχουν μια αίσθηση ιστορικότητας της πόλης τους που εμείς δεν την έχουμε (ενώ θα έπρεπε, καθώς η Αθήνα είναι πολύ πιο ιστορική πόλη). Στην Ελλάδα, αν είχαμε επίγνωση της ιστορικότητας της χώρας μας, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Δυστυχώς όμως σκεφτόμαστε ομοιόμορφα, δεν είμαστε avant garde, όλοι προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα, να μη ξεφύγουν από την ομοιομορφία.

Ήλιος, θάλασσα, ζεστασιά… 3 χαρακτηριστικά της χώρας μας. Πώς μπορεί αυτό το κενό να αναπληρωθεί όταν ζεις μακριά της;

Δεν μου λείπει η Ελλάδα γιατί την επισκέπτομαι κάθε 3 βδομάδες.

Αν μπορούσες να εξάγεις κάτι από την Ελλάδα στο μέρος όπου ζεις ποιο θα ήταν αυτό;

Την κουλτούρα του να βγεις έξω, να πας στο καφέ… Και το ότι στην Ελλάδα είμαστε πιο άμεσοι με κάποιον που δεν γνωρίζουμε, οι Έλληνες είμαστε πιο ανοιχτοί.

Τελικά, οι Έλληνες θέλουμε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα;

Δεν το έχω βιώσει προσωπικά, αλλά νομίζω ναι, το έχουμε. Έχω πολύ καλούς φίλους στις ΗΠΑ από το Ισραήλ και βλέπεις πώς στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Στην Ελλάδα δεν το βλέπεις αυτό πολύ.

Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το λεγόμενο brain drain και για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στη χώρα μας, εσένα τι θα σε έκανε να γυρίσεις πίσω;

Τα άτομα που έφυγαν, πιθανά δε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, έτσι δεν έχασαν χρόνο στη διάρκεια της κρίσης. Θα έχουν επαφές με την Ελλάδα και αυτό θα βοηθήσει, και εκεί πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρει τρόπους να τους φέρει πίσω, ίσως όχι με την έννοια του να μετακομίσουν πίσω, αλλά πώς θα μπορέσει να τους αξιοποιήσει σε θέματα εμπειριών, τεχνογνωσίας, networking. Και δυστυχώς αυτό προς το παρόν δε γίνεται.

Έχω και μια προσωπική εμπειρία: πριν 10 χρόνια ξεκινήσαμε ένα συνέδριο πολιτικής και δικαίου ανταγωνισμού στην Ελλάδα και μέσα σε μια δεκαετία είδαμε μεγάλη βελτίωση της ποιότητας και του επιπέδου των συμμετεχόντων. Το συνέδριο (και η Ελλάδα) είχε φτάσει να θεωρείται πόλος έλξης διεθνώς και οι Έλληνες συμμετέχοντες είχαν συνεχώς όλο και πιο υψηλό επίπεδο και έντονη παρουσία. Δε βγάζαμε χρήματα από αυτό το εγχείρημα και παρ’ όλ’ αυτά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε φέτος το σωματείο και να μη διεξάγουμε το συνέδριο, καθώς η πολιτεία δεν μου το επιτρέπει επειδή είμαι φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ