Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ξεκινώντας από την γαλλική πρωτεύουσα, την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μαρκόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δει ακολούθως, στο Βερολίνο, την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στις 24 Αυγούστου, ενώ αρχές Σεπτεμβρίου θα συναντήσει, στη Χάγη, τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την κρίσιμη αυτή περιοδεία στην Ευρώπη με λίστα αιτημάτων. Βασικός στόχος είναι να εδραιώσει το αρχηγικό του προφίλ και να καλλιεργήσει περαιτέρω τις σχέσεις με τους εταίρους και θα αξιοποιήσει στο έπακρο ένα θετικό κλίμα που χαρακτηρίζει τα πρώτα βήματα της διακυβέρνησης του.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν παράλληλα τις ισχυρές οι συμμαχίες που έχει ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά στο εσωτερικό του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ψηλά ο πήχης!

Σημειώνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ψηλά τον πήχη και για τις τρείς συναντήσεις εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πείσει τους τους συνομιλητές του για την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι και ταυτόχρονα να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του Εμανουέλ Μαρκόν, η  πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, στην Αθήνα, λειτούργησε ως προπομπός, κάτι σαν προπαρασκευαστικό ραντεβού. Ο ίδιος ο κ. Λεμέρ δημοσιοποίησε μέσω social media ότι είχε μία ιδιαίτερα καλή συνομιλία μαζί με τον κ. Μητσοτάκη. Μεταξύ των δύο ανδρών, στις 9 Αυγούστου, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας – Ελλάδας, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη συνολικότερα.

Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ υπάρχει ήδη μία εδραιωμένη καλή επικοινωνία, ενώ θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από την Ολλανδία.

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Πρέπει να αποδείξουμε
πως αλλάζουμε το μείγμα της πολιτικής»

 «Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το μείγμα της πολιτικής για να παραχθεί νέος πλούτος και να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη. Αυτό θα συμβεί με την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, το οποίο παρέμενε στάσιμο επί μακρόν, με τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε πρόσφατη συνέντευξη σκιαγραφώντας έτσι την ατζέντα συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Εμανουέλ Μαρκόν, Άνγκελα Μέρκελ και Μάρκ Ρούτε.

Μεταξύ άλλων λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους τους συνομιλητές του για την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι και ταυτόχρονα να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ