Η διεθνής συγκυρία αρνητική για την ελληνική οικονομία

Το ελληνικό χρηματιστήριο πλησίαζε τις 900 μονάδες αλλά μέσα σε λίγες μέρες κατάφερε να πέσει κάτω από τις 800 κάτι το οποίο δεν φαίνεται τυχαίο με όλες τις διεθνείς ανησυχητικές οικονομικές εξελίξεις που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό.

Και αυτό, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις όλων των διεθνών οίκων ότι η φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα δώσει ώθηση στην αγορά και θα στείλει στα ύψη το Χρηματιστήριο.

Διεθνής κίνδυνος της οικονομίας από δύο μέτωπα

Όμως μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να υπάρχει και στο εξωτερικό όπου η οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο από δύο μέτωπα. Οι επενδυτές έχουν ξεκινήσει να ανησυχούν για μια παγκόσμια ύφεση με τον πρόσφατο εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Αμερικής και Κίνας να είναι ο μεγαλύτερος λόγος. Συγκεκριμένα οι απειλητικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ με δασμούς και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί ένα Brexit στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες αλλά και τα σημάδια ύφεσης που παρουσιάζουν μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας.

Από την άλλη οι αναλυτές έχουν δείξει ότι έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και αναστάτωσης στις αγορές. Με αυτό να φαίνεται σε αρκετές χώρες με πρώτη την Γερμανία που παρουσίασε συρρίκνωση στο β’ τρίμηνο του 2019, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Ιταλία έμεινε στάσιμη και η Γαλλία εμφανίζει σημάδια αποθέρμανσης. Αλλά ακόμη περισσότερο είναι η έκπληξη της Μεγάλης Βρετανίας με την ενδεχόμενη έξοδος της από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου όπου φαίνεται ότι θα επηρεάσει ακόμα πιο πολύ με άσχημο τρόπο τις εξαγωγές της Γερμανίας οι οποίες έχουν ήδη αποχωρήσει.

Αρνητική η Μέρκελ σε έκτακτα μέτρα

Η Άγγελα Μέρκελ θεωρεί ότι δεν χρειάζονται να παρθούν μέτρα αυτή την στιγμή δηλώνοντας ότι “αυτή τη στιγμή -ελπίζω και γενικά- δεν βλέπω την ανάγκη για μια δέσμη κινήτρων” τονίζοντας ότι η αντίδραση θα έχει να κάνει ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατήσει. “Δεν θα κάνουμε τώρα το τρίτο βήμα πριν από το πρώτο”.

Ακόμα η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για την είσοδο της γερμανικής οικονομίας “σε δύσκολη φάση” και έριξε το φταίξιμο στις διεθνείς εμπορικές διενέξεις και στα “πολλά λάθη” της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας ενώ ζήτησε με έμφαση συνεχείς επενδύσεις.

Ο επικεφαλής τη Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild είπε ότι “η εσωτερική οικονομία κινείται ακόμη καλά, η αδυναμία αφορά τη βιομηχανία και τις εξαγωγές. Σημαντικός λόγος για αυτό είναι οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες και το Brexit”.

Αποστρέφονται τα ρίσκα οι επενδυτές

Με τον φόβο που έχουν οι επενδυτές για νέα κρίση και περίοδο ύφεσης, αλλά και λόγω των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, οι επενδυτές επιλέγουν την σιγουριά και αποστρέφονται το ρίσκο. 

Το δεκαετές ομόλογο εμφανίζει αρνητική απόδοση με την Γερμανία να βρίσκεται στο -0,7%, ενώ αρνητικές αποδόσεις εμφανίζει και η Γαλλία με το 10ετές της να διαπραγματεύεται στο -0,42%. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ολλανδίας και Ελβετίας (-0,58% και -1,17%, αντίστοιχα).

Από το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται στο 1,93%, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία η απόδοση του 10ετούς ανέρχεται στο 0,44%. Κοντά στο 0 στο μεταξύ διαπραγματεύεται το ισπανικό 10ετές, ενώ η απόδοση του ιταλικού κρατικού τίτλου κινείται πέριξ του 1,35%.

Τα Αμερικανικά ομόλογα φαίνεται να έχουν μια αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων τους δηλαδή στις υψηλές αποδόσεις που έχουν τα ομόλογα μικρής διάρκειας, σε αντίθεση με τα 10ετή κάνοντας τις ενδείξεις για παγκόσμια ύφεση όλο και πιο ισχυρές. Ενώ ανάλογες τάσεις διαμορφώνονται και για τα αγγλικά ομόλογα.

Πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Σύμφωνα με αναλυτές, τα σημάδια ύφεσης από τις καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων, θα ενισχύσουν τις πιέσεις προς την Federal Reserve και την ΕΚΤ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά ακόμα αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ κατέβασε τις προβλέψεις του για τη παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2%, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός επέκτασης από το 2009. Επίσης, κατέβασε τις προβλέψεις του και για το 2020 στο 3,5%.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Το χρηματιστήριο γνώρισε μεγάλη πτώση με τους αναλυτές να εξηγούν ότι αυτή η αντίδραση είναι υπερβολική επισημαίνοντας ότι το 10ετές ομόλογο έχει συμπεριφερθεί αρκετά καλά, παρά τα όσα γίνονται διεθνώς. Οι μακροοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ στις τράπεζες επικρατεί αισιοδοξία, με το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα κόκκινα δάνεια να είναι πιθανό να εγκριθεί και εντός του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank  κάνουν τις δικές τους κινήσεις σχετικά με την μείωση των κόκκινων δανείων εντός Αυγούστου, ενώ τα αποτελέσματα β’ τριμήνου των τραπεζών -που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου- αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις θετικές τάσεις στα έσοδα, στη μείωση του κόστους λειτουργίας, τις μειώσεις των NPE’s καθώς και τα κέρδη τους από την αγορά ομολόγων. Τέλος, όσον αφορά τη ΔΕΗ, η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται τουλάχιστον υπό μερικό έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ