Φωτιά Υμηττός: Σημαντικές οι καταστροφές από την φωτιά αλλά καμία ανθρώπινη απώλεια

Από τις 3:18 τα ξημερώματα έχει ξεκινήσει έχει ξεκινήσει και έχει εκδηλωθεί στους πρόποδες του Υμηττού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, και πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο αν και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή.

Οι άμεσες δράσεις της πυροσβεστικής

Από την ώρα όμως που έχει ξεκινήσει η φωτιά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, έχουν κηρυχθεί σε γενική επιφυλακή στην Αττική και μερική στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ επιχειρούν κανονικά όλα τα εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Υμηττό.

Στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνεται η επίβλεψη της επιχείρησης από το πρωί είχαν επιβιβαστεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι συντόνιζαν τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να μην περάσει την κορυφογραμμή.

Η μεγάλη αγωνία έχει να κάνει με την ένταση των ανέμων, οι οποίοι τα ξημερώματα κόπασαν βοηθώντας το έργο των εναέριων μέσων αλλά λίγο πριν τις 8:30 υπήρξε ξανά αύξησή τους. “Μιλάμε για ριπές 4-5 μποφόρ” δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας Βύρωνα, Σταύρος Σαλαγιάννης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπος της πυροσβεστικής “το στοιχήμα είναι να μην μπει η φωτιά στο δάσος της Καισαριανής”.

Στην περιοχή από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και συνεχίζουν ρίψεις νερού στα όρια “καμμένου-άκαυτου” όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και δύο ελικόπτερα Σινούκ.

Για μια πολύ δύσκολη φωτιά έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κάνοντας λόγο για “φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία”.

“Είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή” συμπλήρωσε για την εικόνα που είχε στην αρχή η πυρκαγιά.

“Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να μην περάσει την κορυφογραμμή. Όλοι ευτυχώς ήταν στα σημεία που έπρεπε όταν έπρεπε και έκαναν όσα έπρεπε” πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αρχές “έτρεξαν” πρωτόκολλα εκκένωσης “αλλά δεν χρειάστηκε να τα ενεργοποιήσουμε”.

“Το κράτος λειτούργησε αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορεί να αισθάνεται ασφαλής” κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από εδάφους επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής.

Οι ζημιές που άφησε το πέρασμα της φωτιάς και η αιτία που ξεκίνησε

Από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε αναφέρθηκαν ζημιές σε τέσσερα σπίτια – το ένα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και τα άλλα τρία έχουν υποστεί ζημιές μόνο εξωτερικά – αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία που φώναζε, “βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα”, δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Για την διευκόλυνση της επιχείρησης της πυροσβεστικής η τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κατεχάκη από την οδό Πίνδου μέχρι το στρατόπεδο Σακέτα αλλά και στην έξοδο της Αττικής οδού στην περιφερειακή Υμηττού προς Καισαριανή. Ωστόσο λίγο μετά τις επτά, οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία. Οι μοναδικοί δρόμοι που είναι κλειστοί, είναι αυτοί που οδηγούν στο βουνό. 

Εντωμεταξύ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Παιανίας

“Αγαπητοί συμπολίτες,

μετά τις δραματικές στιγμές που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και μέχρι πρωίας, θέλω να ενημερώσω όλους, πως η πυρκαγιά στον Υμηττό έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο χάρη στις συντονισμένες ενέργειες όλων των δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, που έσπευσαν στο βουνό από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της φωτιάς, η οποία ξέσπασε κατά τις 3:15.

Σήμερα τη νύχτα δόθηκε ένας υπεράνθρωπος αγώνας με μια γιγάντια κινητοποίηση που συγκίνησε το πανελλήνιο. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο δυνατός αέρας κόπασε, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης και καίριας επέμβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, καθώς επίσης τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και όλους τους άντρες που αγωνίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους. 

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής και όλους τους όμορους Δήμους που έσπευσαν σε βοήθεια.

Ο πρώτος απολογισμός της ζημιάς δείχνει μια αρκετά μεγάλη καμμένη έκταση και δυο κατεστραμμένες οικίες, ενώ ευτυχώς δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή.

Η πυροσβεστική με ειδικό επιτελείο, ερευνά τις αιτίες της πυρκαγιάς, ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του Υμηττού και εύχομαι μαζί με όλους, να είναι η τελευταία φορά που ο τόπος μας ζει τέτοιες τραγικές στιγμές”.

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στον Υμηττό, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν όλες οι δυνάμεις μέχρι να σβήσουν κάποιες μικρές εστίες που παραμένουν ακόμα ενεργές.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην οδό Ιονίου στην Παιανία, όπου και είχε διακοπεί μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ