Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Κώστα Αρβανίτη

Απεβίωσε πριν λίγες μέρες ο Κώστας Αρβανίτης, ο ήρωας-ψαράς, ο οποίος με το καΐκι του κατάφερε να σώσει δεκάδες πυρόπληκτους στο Μάτι, όταν η φονική πυρκαγιά έκαιγε ότι έβρισκε στο δρόμο της.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωση του είπε ότι η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με την οικογένεια του και ότι η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί με δημόσιες δαπάνες.

Η διάσωση από τον ήρωα-ψαρά

Τη μέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο Κώστας Αρβανίτης βγήκε με το καΐκι του “Ταξιάρχης” με πλήρωμα τη γυναίκα του Χρύσα, τον γιο του Δημήτρη και τον Μαχμούντ Μεσαφέρ και έσωσαν 70 ανθρώπους, που ήταν στη θάλασσα και καλούσαν για βοήθεια.

Ο Αιγύπτιος ψαράς που ήταν μαζί του στο σκάφος είχε πει ότι “Εκείνο το βράδυ το αφεντικό μου, ο Κώστας Αρβανίτης, που είναι και ιδιοκτήτης του σκάφους, είχε γενέθλια και μετά τη δουλειά κανονίζαμε να γιορτάσουμε. Ενώ ήμουν σπίτι και ετοιμαζόμουν να βγω για τη γιορτή, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να τα παρατήσω όλα γιατί πρέπει να πάμε να σώσουμε ανθρώπους που πνίγονται. Κατέβηκα γρήγορα και μαζί με τον Κώστα, τον γιο του Δημήτρη και την γυναίκα του Χρύσα βγήκαμε αμέσως στα ανοιχτά γύρω στις 6.30 π.μ.”.

“Ήμασταν το πρώτο καΐκι που βγήκε, πριν ακόμα από το λιμενικό. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, είχε πάρα πολύ αέρα και όταν πλησιάζαμε στο σημείο με τη φωτιά ο καπνός ήταν τρομερός. Από τον πολύ καπνό δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις που ξεκινάει η θάλασσα. Ήμασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά έπρεπε να μπούμε μέσα στο μαύρο καπνό […] Αυτοί οι άνθρωποι, μα το θεό, αν δεν ήμασταν εκείνη την ώρα εκεί να τους μαζέψουμε θα χανόντουσαν”, είχε τονίσει ο Μεσαφέρ.

Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και η ανακοίνωση για την δημόσια δαπάνη

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι “Ο Κώστας Αρβανίτης, που έφυγε από κοντά μας, ήταν ο άνθρωπος που συγκίνησε ολόκληρη την Ελλάδα όταν μαζί με τη γυναίκα του Χρύσα, τον γιο του Δημήτρη και τον Μαχμούντ Μεσαφέρ έσωσαν 70 συνανθρώπους μας, με το καΐκι του, τη νύχτα της τραγωδίας στο Μάτι. Η απώλειά του μας γεμίζει θλίψη”.

Συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου προσθέτει τα εξής: “Ο Κώστας Αρβανίτης θα αποτελεί παράδειγμα προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με την οικογένειά του, η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν η Υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης”.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και εκείνος τα συλλυπητήρια του μέσα από ανακοίνωση στα social media λέγοντας ότι “Ο Κώστας Αρβανίτης ήταν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και προσφοράς για όλους μας και η απώλειά του μας γέμισε θλίψη. Κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με την οικογένειά του, η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη. Είναι ένα μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης όλων μας απέναντι στη γενναιότητα που έδειξε το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, όταν χωρίς δεύτερη σκέψη έσπευσε να σώσει 70 συνανθρώπους μας που κινδύνευαν από τη θάλασσα.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.