Χορός δισεκατομμυρίων στην έναρξη της Premier League

Ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος στην Αγγλία το βράδυ της Πέμπτης (08/08). Συγκεκριμένα οι ομάδες έδωσαν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές.

Για την ακρίβεια αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική σεζόν στην οποία οι σύλλογοι της Premier League έδωσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο για την ενίσχυσή τους.

Μεγάλες ήταν οι κινήσεις που έγιναν φέτος στο νησί και τα δεδομένα της μεταγραφικής περιόδου.

Η δεύτερη μικρότερη μέσα σε μεταγραφική δραστηριότητα

Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ολοκληρώθηκαν 17 μεταγραφές, ένας αριθμός που συνιστά τη δεύτερη μικρότερη μεταγραφική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας μετά τις 12 που είχαν γίνει το 2009.

Από τις κινήσεις που έγιναν την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ξεχωρίζουν τρεις ομάδες. Η Άρσεναλ στην προσπάθειά της να βελτιώσει την εικόνα της στην άμυνα πήραν δύο αμυντικούς. Ο πρώτος είναι ο Κιέραν Τέρνι που αποκτήθηκε έναντι 25 εκατομμυρίων λιρών από την Σέλτικ και ο δεύτερος ο Νταβίντ Λουίζ για μόλις 8 εκατομμύρια από την Τσέλσι.

Έκανε κινήσεις και η Τότεναμ. Οι Λο Σέλσο και Σεσενιόν προστέθηκαν στην αρμάδα του Ποτσετίνο δίνοντας κι άλλες επιλογές στον κόουτς των “σπερς”.

Ο Νιγηριανός Άλεξ Ιβόμπι αποχαιρέτησε την Άρσεναλ και με 34 εκατομμύρια λίρες πήγε στην Έβερτον. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μεταγραφή ήταν και η πιο ακριβή της τελευταίας ημέρας των μεταγραφών.

Η πιο ακριβή πώληση των αγγλικών ομάδων ήταν αυτή του Λουκακού στην Ίντερ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βάζει στα ταμεία της 74 εκατομμύρια λίρες.

Λιγότερες κινήσεις περισσότερα χρήματα

Με έναν πρόχειρο απολογισμό της μεταγραφικής περιόδου μπορούμε να συμπεράνουμε πως ναι μεν έγιναν λιγότερες μεταγραφικές κινήσεις και ίσως με μικρότερα ονόματα. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε πως η Τσέλσι είχε απαγόρευση μεταγραφών (ολοκλήρωσε μόνο την απόκτηση του Κόβατσιτς) και η Λίβερπουλ κινήθηκε στα ρηχά, τότε τα 1,4 δισεκατομμύρια που έδωσαν οι υπόλοιπες ομάδες της Premier League για τις 101 μεταγραφές που έγιναν ήταν πολλά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως για έκτη διαδοχική χρονιά είχαμε μείωση στο συνολικό αριθμό των μεταγραφών. Από το 2014 και έκτοτε οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων μειώνονται και από τις 157 έχουν πέσεις στις 101.

Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες δίνουν περισσότερα χρήματα για την απόκτηση λιγότερων παικτών. Από τις 20 ομάδες της Premier League αυτό το καλοκαίρι οι έντεκα έσπασαν το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής τους. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ το έσπασε μάλιστα τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, ενώ οι άλλες δέκα ομάδες που το έκαναν ήταν οι Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Λέστερ, Μάντσεστερ Σίτι, Νιουκάστλ, Σαουθάμπτον, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ, Γουλβς και Γουότφορντ.

Αυτές ήταν οι ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού

Φυσικά, η πιο ακριβή μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού ήταν ο Χάρι Μαγκουάιρ. Ο Άγγλος στόπερ έπαιξε για αρκετές ομάδες και τελικά κατέληξε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 80 εκατομμύρια λίρες. 

Δεύτερος στη σχετική λίστα ήταν ο Νικολά Πεπέ. Η Άρσεναλ πρόσθεσε στο ρόστερ της τον 24χρονο δίπλα στους Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ και για αυτό το λόγο οι Λονδρέζοι έδωσαν στην Λιλ 72 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσουν. Οι επόμενες δύο κινήσεις ανήκουν στην Μάντσεστερ Σίτι.

Όλοι περίμεναν ο Πεπ Γκουαρντιόλα να δώσει ένα μεγάλο ποσό για τον αντικαταστάτη του Κομπανί. Η Σίτι συνδέθηκε με τον Χάρι Μαγκουάιρ, αλλά η περίπτωσή του δεν προχώρησε. Αντίθετα, η ομάδα του Καταλανού κόουτς εδωσε 123 εκατομμύρια συνολικά για να αποκτήσει τον Ρόντρι και τον Ζοάο Κανσέλο.

Τέλος, την πρώτη πεντάδα των μεταγραφών του καλοκαιριού στην Αγγλία κλείνει ο Εντομπελέ που έρχεται να δώσει έξτρα ώθηση στην μεσαία γραμμή της Τότεναμ.

Η πρώτη δεκάδα με τις ακριβότερες μεταγραφές

Τα περισσότερα χρήματα έδωσε η Άρσεναλ

Ο σύλλογος που έδωσε τα περισσότερα χρήματα για την ενίσχυσή του αυτό το καλοκαίρι ήταν η Άρσεναλ. Η ομάδα του Έμερι έδωσε συνολικά 155 εκατομμύρια λίρες για την ενίσχυσή της ξεπερνώντας τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ.

Η Σίτι έδωσε 150 εκατομμύρια λίρες, ενώ η Γιουνάιτεντ 145 εκατομμύρια λίρες. Η τέταρτη ομάδα της σχετικής λίστας ήταν η Άστον Βίλα. Τα “λιοντάρια” έδωσαν 125 εκατομμύρια και έγιναν η δεύτερη ομάδα που δίνει εννιαψήφιο νούμερο για την ενίσχυσή της μετά την Φούλαμ. Βέβαια, στην Άστον Βίλα ελπίζουν να μην έχουν την μοίρα της αφού υποβιβάστηκε.

Τέλος, την πεντάδα ολοκληρώνει η Έβερτον του Μάρκο Σίλβα η οποία με την απόκτηση του Ιβόμπι την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ξεπέρασε τα εκατό εκατομμύρια φτάνοντας τα 110.

Γενικότερα, οι περισσότερες ομάδες ολοκλήρωσαν έτσι το οικονομικό τους ισοζύγιο με αρνητικό πρόσημο και οι μοναδικές που είχαν συν μπροστά ήταν οι Τσέλσι, Λίβερπουλ και Κρίσταλ Πάλας.

Οι ομάδες της Premier League ολοκλήρωσαν τις κινήσεις του και το βράδυ της Παρασκευής (09/08) ξεκινά το νέο πρωτάθλημα με την αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Νόριτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ