H JP Morgan μπαίνει στην Κίνα και μονομαχεί με την μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου

H JP Morgan είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη τράπεζα της Δύσης, ενώ η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) είναι εκτός από την μεγαλύτερη τράπεζα στην Κίνα και η μεγαλύτερη τράπεζα σε όλο τον κόσμο. 

Η Αμερικανική τράπεζα ετοιμάζει την είσοδο της στην Κινεζική αγορά και ήδη σχεδιάζει να ξεκινήσει με πλήρη ορμή τις δραστηριότητες της στην Κίνα, μόλις το επιτρέψουν οι κανόνες της εκεί αγοράς, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2020. 

Η αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας της κινεζικής τραπεζικής αγοράς, αναμένεται να λειτουργήσει σαν μια “Άγια Δύση” (σ.σ ή “Άγρια Ανατολή”) για τις δυτικές τράπεζες οι οποίες στην αγορά της Κίνας βλέπουν μια τεράστια προοπτική κερδών για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Όμως δεν φτάνει μόνο να αλλάξουν οι κανόνες και να μπουν στην τοπική αγορά για να κερδίσουν, θα πρέπει να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν τις κρατικές τράπεζες που κυριαρχούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

“Η JPMorgan θα πρέπει να είναι επιλεκτική γύρω από τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να αποκτήσουν μια ουσιαστική ανταγωνιστική βάση στην Κίνα”, δήλωσε ο Benjamin Quinlan, διευθύνων σύμβουλος της Quinlan & Associates στο Χονγκ Κονγκ. “Δεν πιστεύω ότι θα αναμετρηθούν ποτέ κατά μέτωπο ενάντια στην ICBC, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους των πόρων που διαθέτει η ICBC”.

Η σύγκριση των μεγεθών των δύο τραπεζών, δείχνει την ICBC σαν τον απόλυτο κυρίαρχο στα χαρτιά, καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται στα 4 τρισ. δολάρια, έναντι 2,6 τρισ. δολαρίων της JP Morgan, ενώ η ICBC έχει και διπλάσιους σχεδόν υπαλλήλους από την JP Morgan, με 450.000 έναντι 260.000. Αντίστοιχη είναι η κυριαρχία της ICBC στα υποκαταστήματα, με 16.820 υποκαταστήματα έναντι 5.036 της JP Morgan. 

Σε ότι έχει να κάνει με τις καταθέσεις στα ταμεία των δύο τραπεζών κι εδώ η υπεροχή της ICBC είναι ξεκάθαρη με καταθέσεις 3,1 τρις. δολαρίων έναντι 1,47 τρισ. δολαρίων της JP Morgan. Αντίστοιχα, τα δάνεια που διαχειρίζεται η JP Morgan είναι στα 984 δισ. δολάρια, ενώ αυτά της ICBC φτάνουν τα 2,18 τρισ. δολάρια.

Που ποντάρει η JP Morgan και οι υπόλοιπες δυτικές τράπεζες

Η άνοδος της ICBC στην παγκόσμια αγορά ξεκίνησε μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, καθώς όσο οι δυτικές τράπεζες βρίσκονταν ακόμα σε αμυντική στάση, οι Κινέζοι ομόλογοι τους αύξησαν το δανεισμό τους για να χρηματοδοτήσουν ένα πρωτοφανές πακέτο οικονομικών κινήτρων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ICBC να προέρχεται από τον δανεισμό των κινεζικών επιχειρήσεων. 
 
Όμως οι δυτικές τράπεζες αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των προσφερόμενων προϊόντων τους όπως η επενδυτική τραπεζική και τα παράγωγα, τομείς στους οποίους η Κινεζική υπερ-τράπεζα δεν έχει επεκταθεί. Παρόλα αυτά όμως οι δραστηριότητες της παραμένουν σημαντικά κερδοφόρες, κάτι που φαίνεται από τις προβλέψεις των κερδών της για το 2019 τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 40%, με το 2020 να προβλέπεται ακόμα καλύτερο.
Επίσης η προσήλωση της ICBC στην εξυπηρέτηση των Κινέζων πελατών της, την φέρνει σε μειονεκτική θέση απέναντι στην JP Morgan και τις άλλες δυτικές τράπεζες μακροπρόθεσμα, καθώς δεν έχει την εμπειρία και την ευελιξία που απαιτείται στην παγκόσμια αγορά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ