Τουρκία: Κατέφθασε το πρώτο φορτίο με τα S-400

Παρά τις “φωνές” και τους “τσακομούς” με τους Αμερικάνους, η Τουρκία τελικά έλαβε το πρώτο “κύμα” των S-400. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματικών του στρατού πραγματοποιήθηκε η παράδοση του πρώτου φορτίου του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία με την δεύτερη παράδοση να σχεδιάζεται.

Παράδοση του πρώτου φορτίου

Η παράδοση του πρώτου φορτίου των S-400 ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, μια κίνηση που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Σε απάντηση η Ουάσινγκτον ανέστειλε τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35, ενώ την έχει προειδοποιήσει και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Συζητήσεις Τουρκίας και Αμερικής για το Patriot και τα F-35

Σήμερα οι Τούρκοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους ώστε η χώρα να αποκτήσει το αμυντικό σύστημα Patriot, το οποίο οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Τουρκία ως εναλλακτική στους S-400. Επίσης πρόσθεσαν ότι η Γαλλία θα αναπτύξει τη συστοιχία SAMP, ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει κατασκευάσει η γαλλοϊταλική εταιρεία EUROSAM, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας.

Στο μεταξύ οι Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η αναστολή της συμμετοχής της χώρας στην παραγωγή των F-35 δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ επεσήμαναν πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η Τουρκία θα αποζημιωθεί για τις επενδύσεις που έχει κάνει στο πρόγραμμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ