Αυτή είναι η χώρα που στήριξε με επενδύσεις την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης

Κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα την δεκαετία 2009-2018 οι ξένες επενδύσεις στη χώρα ήταν κάτι σαν “μάννα εξ ουρανού” για την πολύπαθη οικονομία της χώρας. 

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κρίση προσέφερε πολλές επενδυτικές ευκαιρίες (υψηλού ρίσκου κατά περιόδους) οι ξένοι επενδυτές έμεναν σχετικά επιφυλακτικοί απέναντι στην προοπτική επενδύσεων. 

Μόνο οι ΗΠΑ με αποφασιστικές κινήσεις πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να επενδύσει στην Ελλάδα και έτσι κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην σχετική λίστα με 28 άμεσες ξένες επενδύσεις. Ακολουθούν η Βρετανία και η Γερμανία, οι οποίες μαζί με τις ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 44% των έργων που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2018.

Που επένδυσαν οι ξένοι στην Ελλάδα;

Όσον αφορά τους τομείς της οικονομίας που προσέλκυσαν τις περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (19%), ο αγροδιατροφικός τομέας (14%), οι μεταφορές και τα logistics (13%), η ψηφιακή τεχνολογία (12%) και τα χρηματοοικονομικά (10%).

Οι πέντε αυτοί τομείς προσέλκυσαν αθροιστικά δύο στις τρεις επενδύσεις (67%), έναντι σχεδόν μίας στις δύο (45%) στην Ευρώπη. Η σχετικά μεγάλη αυτή εξάρτηση από λίγους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν υποχρεωτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, είναι ανησυχητική.

Μια σειρά από τομείς της οικονομίας που συνδέονται κυρί- ως με τη βαριά βιομηχανία ή τις νέες τεχνολογίες, προσέλκυσαν συγκριτικά μικρότερο μερίδιο των επενδύσεων στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη: παραγωγή εξοπλισμού μεταφορών (2% έναντι 8%), μηχανολογικός εξοπλισμός (1% έναντι 7%), μέταλλα (0% έναντι 3%), αλλά και ηλεκτρονικός εξοπλισμός & πληροφορική (2% έναντι 5%).

Την ίδια ώρα, θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ψηφιακή τεχνολογία προσέλκυσε παρόμοιο μερίδιο των επενδύσεων σε σχέση με την Ευρώπη (12% έναντι 14%), παρά το γεγονός ότι οι απόλυτοι αριθμοί δεν είναι συγκρίσιμοι (στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν μόλις 15 έργα την τελευταία δεκαετία). Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι το ποσοστό αυτό στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας από το 10% το 2009, στο 19% το 2018.
Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ