Σωκράτης Λαζαρίδης: Το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα

Όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, η χρηματιστηριακή αγορά ανά τον κόσμο είναι ο πιο δομημένος και διαφανής μηχανισμός για την  προσέλκυση επενδυτών.

“Τα υπό διαχείριση κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες μέσω  των οργανωμένων αγορών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ, παράλληλα,  διαμορφώνονται και υβριδικές αγορές για τις νεοφυείς εταιρείες.

Ειδικότερα, η Ευρώπη, σε τεχνικό και θεσμικό επίπεδο, έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα θωράκισης των κεφαλαιαγορών, με την ανάπτυξη διαδικασιών διαφάνειας και συνεχούς πληροφόρησης, που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη δυνατή προστασία επενδυτών και εταιρειών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, πλήρως συμμορφούμενο με το ευρωπαϊκό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, λειτούργησε, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ως η σημαία των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική την παρουσία των διεθνών επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, τη δεκαετία 2009-2019 αντλήθηκαν συνολικά μέσω του Χρηματιστηρίου €68 δις, η πλειονότητα των οποίων προήλθε από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξένοι επενδυτές διατήρησαν υψηλή την παρουσία τους στο Χρηματιστήριο και έφθασαν να κατέχουν το 64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης και να πραγματοποιούν το 57% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών.

Ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1997-2017, 17 εταιρείες ιδιωτικοποιήθηκαν, με τα έσοδα του Ελληνικού Κράτους να ανέρχονται σε €11,6 δις από την πώληση μετοχών κυριότητάς του, ενώ, επιπρόσθετα, οι ίδιες οι εταιρείες άντλησαν €6,6 δις μέσω του Χ.Α. από τη δευτερογενή αγορά με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η ουσιαστική συμβολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών την προηγούμενη περίοδο στην άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε, με την ομαλοποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος, να αξιοποιηθεί για άλλη μια φορά ως αξιόπιστος μηχανισμός προσέλκυσης επενδύσεων”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ