Η Τουρκία βάζει “φωτιά” στην Μεσόγειο, αναστέλλει τη συμφωνία για το προσφυγικό

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τζαβούσογλου, “Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε την συμφωνία επανεισδοχής”. 

«Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να περιμένει στην πόρτα της Ε.Ε. για άλλα 50 χρόνια και θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική της στις αρχές Αυγούστου», απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT

Βάση της συμφωνίας που είχε γίνει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, η δεύτερη ήταν υποχρεωμένη να δέχεται πίσω στη χώρα και να επαναπροωθεί στις χώρες τους, μετανάστες από Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ παρείχε στην Τουρκία οικονομική υποστήριξη και ταυτόχρονα την είσοδο των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με το Anadolu, προειδοποίησε συγκεκριμένα ότι αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα των μεταναστών και ανοίξει τα σύνορά της, τότε καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών, για περισσότερο από έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ