Facebook και Instagram έχουν κατακλυστεί από fake διαφημίσεις για το ..Libra

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, τουλάχιστον 12 σελίδες με ψεύτικες διαφημίσεις κυκλοφορούν σε Facebook και Instagram, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προσπαθεί να κάνει  η εταιρεία η οποία προσπαθεί να πείσει τις ρυθμιστικές αρχές για την διαφάνεια του εγχειρήματος τους. 

Την ύπαρξη αυτών των λογαριασμών το Facebook την αντιλήφθηκε μετά την δημοσίευση της Washington Post και έσπευσε να τις κατεβάσει αμέσως,όμως μια πρώτη ζημιά πρόλαβε να γίνει στην εικόνα του. Σε πολλές από τις διαφημίσεις αυτές υπήρχαν τα λογότυπα του Facebook, φωτογραφίες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ή ακόμα και τα επίσημα λογότυπα και διαφημιστικά του Libra. 

Πολλές από αυτές τις διαφημίσεις παρέπεμπαν σε ιστοσελίδες για αγορά Bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων, μέσω λογαριασμού Libra.

Αν και η “ζημιά” για το Facebook δεν είναι μεγάλη, από μόνο του το γεγονός κρύβει μια “ειρωνεία” όπως επισημαίνει ο Έσγαρ Πρασάντ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell, καθώς το ίδιο το Facebook παρείχε την πλατφόρμα σε επιτήδειους οι οποίοι είχαν σκοπό να το βλάψουν και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών. 

Περιγράφοντας το πρόβλημα εμπιστοσύνης ως το κύριο εμπόδιο για το Facebook στην πορεία του για την εισαγωγή του παγκόσμιου ψηφιακού του νομίσματος, ο Πρασάντ δήλωσε στην έκθεση του: “Το Facebook έχει ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο και τεράστιους οικονομικούς πόρους. . . Αλλά ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Libra θα καταφέρει να λειτουργήσει ως μέσο ανταλλαγής είναι αν όλοι μπορούν να το εμπιστεύονται. Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή: εάν θα υπάρξει αρκετή εμπιστοσύνη στο ίδιο το Facebook. “

Εδώ και περίπου 18 μήνες, το Facebook απαγόρευσε τις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα του, σαν μέτρο προφύλαξης των χρηστών από την “λαίλαπα” των διαφημίσεων για bitcoin, όταν αυτό είχε φτάσει σχεδόν τα 20.000 δολάρια. 

Από τον Μάιο όμως του τρέχοντος έτους, το Facebook μείωσε τους περιορισμούς στις διαφημίσεις, περίπου ένα μήνα πριν την ανακοίνωση του δικού του κρυπτονομίσματος στις 18 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με τις επιφυλάξεις πολιτικών και ρυθμιστικών αρχών, το Libra θα δώσει χώρο σε μαζικές απάτες, καθώς θα δημιουργηθεί και θα ελεγχθεί από το Facebook, και δεν θα είναι προσιτό από οποιονδήποτε βρίσκεται έξω από αυτή την πλατφόρμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ