Τελικά τι συμβαίνει με το ΔΝΤ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο;

Στο άκουσμα και μόνο ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι εκ των υποψηφίων για να διαδεχτούν την Κριστίν Λανγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ, έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες αλλά και αμήχανα χαμόγελα. 

Αν και το σενάριο είναι σχετικά ρεαλιστικό, είναι και άλλο τόσο απίθανο, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόσο ιδεολογικές όσο και αντιμετώπισης. 

Πως φτάσαμε όμως στο σημείο να μπει το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κούρσα διαδοχής της Κ. Λανγκάρντ;

Πρώτα απ’ όλα ο/η διάδοχο της Κριστίν Λανγκάρντ πρέπει να είναι Ευρωπαίος. Αν και δεν υπάρχει κάποιος απαράβατος όρος σε αυτό, η διαδοχή από Ευρωπαίο είναι εθιμοτυπική. Επίσης θα πρέπει να είναι κάποιο όνομα που έχει γνώσεις στην παγκόσμια οικονομία και να είναι αποδεκτός από τους Ευρωπαίους οικονομολόγους, αλλά και σχετικά αναγνωρίσιμος. 

Μέχρι στιγμής τα ονόματα που έχουν ακουστεί, πληρούν σχετικά όλες τις προϋποθέσεις. Ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας –Καναδός που έχει επίσης ιρλανδικό και βρετανικό διαβατήριο–, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από αυτούς, ο λιγότερο πιθανός να διαδεχτεί την Κριστίν Λανγκάρντ στην διεύθυνση του ΔΝΤ, είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, τόσο για το γεγονός της καταγωγής του, αλλά πιο πολύ λόγω της εμπλοκής του με το Brexit. Δύσκολα θα πάρει αυτή τη θέση ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας που αναμένεται να αποχωρήσει με “σκληρό” τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά την ίδια περίοδο που θα γίνει η αποχώρηση. 

Πόσο πιθανό είναι να επικρατήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Από όλα τα ονόματα που είναι στο τραπέζι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποδειχτεί ο πιο ικανός συνομιλητής εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ απολάμβανε τον σεβασμό των Ευρωπαίων ομολόγων του τόσο για τις γνώσεις όσο και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κατάσταση στην Ελλάδα. 

Ακόμα όμως και αν οι ξένοι θα ήθελαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, ο ίδιος δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί την θέση. 

Σε διάφορες συζητήσεις που έχουν γίνει, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει “ζεστός” στο να αναλάβει μια τέτοια θέση, η οποία δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία αλλά και την ιδεολογία του. Σίγουρα η ανάληψη μιας τέτοιας θέσης από έναν Έλληνα οικονομολόγο θα ήταν τεράστια τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα, όμως είναι μια τιμή που δεν θέλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ