Η Moody’s αναβαθμίζει το outlook των Alpha, Eurobank και Εθνικής

Σύμφωνα με την ανάλυση που συνοδεύει το θετικό outlook για τις ελληνικές τράπεζες, από σταθερό σε θετικό, αναμένεται βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, της κερδοφορίας και της χρηματοδότησης την περίοδο 2019-2020.

Όπως αναφέρει το σημείωμα της Moody’s, οι τράπεζες ευνοούνται από τις πρόσφατες κυβερνητικές αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε επιτάχυνση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κάτι που θα διευκολύνει την υλοποίηση του στρατηγικού τους σχεδιασμού και θα βελτιώσει τις χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης η προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια  θα ενισχυθεί από την ανάπτυξη, η οποία τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί στο 2%. Με βάση και τους στόχους των τραπεζών, τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να μειωθούν στα περίπου 34 δισ. ευρώ (ή 21,2% του ακαθάριστου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων) ως τα τέλη του 2021.

Μετά και τις πρόσφατες εκλογές, η Moodys αναμένει την πλήρη άρση των capital controls, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών προς τις τράπεζες. To θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία του οίκου για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις τράπεζες, με αύξηση των καταθέσεων και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ