Bitcoin: Ένας Έλληνας επενδυτής μιλάει για τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων

Με αφορμή την εκτίναξη του bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια αλλά και την ολοένα ανοδική του πορεία εντός συνόρων, ο Βασίλης Τζάμπος, χρήστης bitcoin, συνομιλεί με την Ελπίδα Πουρναρά και μας συστήνει στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα του bitcoin, καθώς και της τεχνολογίας blockchain.

Ερώτηση: Με ποια αφορμή ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τα κρυπτονομίσματα; Τι σας ώθησε σε μια τέτοια κίνηση;

Β. Τζάμπος: Η αφορμή για το ξεκίνημα μου,ήταν ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα στο ίντερνετ, σχετικά με μια νέα τεχνολογία που θα έφερνε μεγάλη εξέλιξη στον χώρο των συναλλαγών. Για εμένα, η τεχνολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αγαπώ και θέλω να είμαι μέσα σε αυτό.Έτσι ξεκίνησα να ενημερώνομαι για ό,τι είχε να κάνει με τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία του Blockchain. Ήθελα να δω πόσο πολύ θα μπορούσε στο μέλλον να επηρεάσει τον τρόπο που κάνουμε τις συναλλαγές μας. Αυτό που διαπίστωσα, με έκανε να ενθουσιαστώ ακόμα περισσότερο! Έτσι θέλησα να είμαι μέρος αυτής της εξέλιξης και τότε ξεκίνησα πιο εντατικά να ενημερώνομαι, μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις πάνω στα κρυπτονομίσματα. Το κορυφαίο για εμένα ήταν η συμμετοχή μου στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, όπου εκεί πήρα και την πιστοποίηση για την εισαγωγική κατανόηση των αποκεντρωμένων ψηφιακών νομισμάτων, όπως το bitcoin και το blockchain.

Ερώτηση: Πριν συνεχίσουμε την κουβέντα μας, πώς θα παρουσιάζατε το bitcoin σε κάποιον που δε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται;

Β. Τζάμπος: Το Bitcoin για να το κατανοήσει ο κόσμος, θα έλεγα ότι είναι μία αποκεντρωμένη παγκόσμια ψηφιακή μορφή χρήματος, η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας και χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων που ονομάζεται Blockchain. Με τον όρο αποκεντρωμένο, εννοούμε ότι δεν είναι εταιρεία ή οργανισμός, ότι δεν ανήκει σε καμία χώρα, κυβέρνηση, εταιρεία ή πρόσωπο, ότι δεν έχει σύνορα και δεν ελέγχεται από κανέναν.

Οι βασικές αρχές του Bitcoin αλλά και των κρυπτονομισμάτων, είναι ότι ένα κρυπτονόμισμα θα πρέπει να είναι: Δημόσιο, Ουδέτερο, Ανοιχτό, Ανώνυμο και χωρίς Σύνορα. Αυτή η ελευθερία είναι ο πυρήνας των κρυπτονομισμάτων.

Ουσιαστικά, το Bitcoin μας επιτρέπει να έχουμε εμείς τον έλεγχο των χρημάτων μας και να ελέγχουμε τις συναλλαγές με απόλυτη διαφάνεια.

Ερώτηση: Ποια τα κυριότερα πλεονεκτήματα στη χρήση του Bitcoinκαι τι το διαφορετικό φέρνει στην πραγματοποίηση συναλλαγών; Υπάρχουν κίνδυνοι κατά την ενασχόλησή μας με αυτό;

Β. Τζάμπος: Τα κυριότερα πλεονεκτήματα που θα έλεγα εγώ πως έχει το Bitcoin είναι:

  • Δεν υπάρχουν μεσάζοντες και οι συναλλαγές γίνονται στη βάση δεδομένων (Blockchain) απευθείας από χρήστη σε χρήστη
  • Είναι ένας γρήγορος, ασφαλής και ανώνυμος τρόπος για να στείλεις και να λάβεις χρήματα οπουδήποτε στον κόσμο, με ελάχιστα έξοδα μεταφοράς
  • Έχεις ελευθερία κινήσεων για το ποσό που θέλεις να στείλεις, οποιαδήποτε ημέρα η ώρα χωρίς κανένα απολύτως όριο, που σημαίνει ότι έχεις τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων σου
  • Παρέχει ασφάλεια και διαφάνεια μέσω του Blockchain, το οποίο σου επιτρέπει να βλέπεις δημόσια τις συναλλαγές χωρίς να υπάρχει περίπτωση ποτέ να αλλοιωθούν

Τώρα, όσον αφορά το τι διαφορετικό φέρνει στην πραγματοποίηση των συναλλαγών με τις συναλλαγές τις οποίες εμείς κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι απλά με το Bitcoin εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε τις κινήσεις μας και ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια για την συναλλαγή που θα κάνουμε, γιατί ουσιαστικά με το Bitcoin, είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να είμαστε εμείς η Τράπεζα.

Σχετικά με το αν υπάρχουν κίνδυνοι, αυτό εξαρτάται από τον κάθε χρήστη που ξεκινά να ασχοληθεί με τα κρυπτονομίσματα. Έχει δηλαδή να κάνει με τον τρόπο που θα ασχοληθεί και θα χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα, αλλά και με το αν έχει λάβει τις σωστές γνώσεις και πληροφορίες από τις σωστές πηγές γνώσεων και από κατάλληλους ανθρώπους.

Γι’ αυτό και το σημαντικότερο για εμένα προσωπικά, είναι ότι οποιοσδήποτε ξεκινά να μάθει για τα κρυπτονομίσματα, καλό είναι να βρει πηγές και να διαβάσει αρκετά έτσι ώστε οι κινήσεις που θα κάνει, να είναι όσο τον δυνατόν πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές.

Ερώτηση: Γιατί bitcoin κι όχι κάποιο άλλο cryptocurrency;

Β. Τζάμπος: Αυτήν την στιγμή στο Marketcap υπάρχουν περισσότερα από 2.300 κρυπτονομίσματα που όλα έχουν την αξία τους και την κεφαλαιοποίηση τους. Όμως, το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που βγήκε στην αγορά και το πιο δημοφιλές. Είναι αυτό που χρησιμοποιούν όλοι για να αγοράσουν κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η πορεία του εδώ και 10 χρόνια, γιατί από τα 0,08€ που ξεκίνησε, αυτήν την στιγμή έχει αξία 12.000€. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση του σαν νόμισμα έχει ξεπεράσει τα 200  δισ. δολάρια και κατέχει το 65% ολόκληρης της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, η οποία είναι περισσότερο από 300 Δισεκατομμύρια. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ένα νόμισμα που θα ονόμαζε κανείς “Βασιλιά των κρυπτονομισμάτων”, καθώς είναι κυρίαρχο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Ερώτηση: Ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ώστε να γίνει κάτοχος κρυπτονομισμάτων;

Β. Τζάμπος: Αναλυτικά λοιπόν τα βήματα είναι:

  • Το πρώτο που κάνει κάποιος που θέλει να αγοράσει Bitcoin, είναι να εγκαταστήσει ένα πορτοφόλι σε μορφή application στο κινητό του ή στον υπολογιστή του
  • Έχοντας το πορτοφόλι αυτό μπορεί να πραγματοποιήσει μια τραπεζική συναλλαγή, να του στείλει κάποιος φίλος bitcoin ή να πάει σε κάποια ATM κρυπτονομισμάτων και να αποκτήσει απλά και γρήγορα τα bitcoin που θέλει

Να τονίσω, επίσης, ότι κάθε αγορά γίνεται βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας του bitcoin, με το νόμισμα που θέλει να ανταλλάξει ένας χρήστης και που οφείλει να ενημερώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, προτού προχωρήσει στην αγοραπωλησία, αφού η τιμή του μεταβάλλεται κάθε δευτερόλεπτο.

Ερώτηση: Γνωρίζουμε πως η τεχνολογία Blockchain αρχικά σχεδιάστηκε για τη σωστή διαχείριση του bitcoin, βλέπουμε όμως παράλληλα ότι υπάρχει δυνατότητα για εφαρμογή της και σε άλλες πτυχές της τεχνολογίας. Πείτε μας λίγα λόγια για το φαινόμενο αυτό.

Β. Τζάμπος: Πραγματικά, έτσι είναι! Δεν είναι φανταστικό αυτό; Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και να διασφαλίσει σε όποιον την χρησιμοποιήσει, πλήρη ασφάλεια και διαφάνεια. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες στον κλάδο της Βιομηχανίας, της Ναυτιλίας, των Μεταφορών και γενικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με δεδομένα και συναλλαγές.

Είναι μια εξαιρετική ανάπτυξη, που θα απογειώσει όλους όσοι ασχοληθούν με αυτό στο μέλλον. Ένα σημαντικό παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία Blockchain είναι η υγεία. Για παράδειγμα, η εταιρεία Walmart, κατοχύρωσε μια ευρεσιτεχνία σχετικά με την εγγραφή ιατρικών δεδομένων σε αλυσίδα blockchain, ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όπως καταλαβαίνετε η τεχνολογία Blockchain μπορεί να βοηθήσει σε πάρα πολλά πράγματα και αυτό θα το δούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια.

Ερώτηση: Προ ολίγων ημερών είδαμε το bitcoin να σπάει το φράγμα των 10.000 δολαρίων. Τι θεωρείτε πως πυροδότησε το αγοραστικό ενδιαφέρον;

Β. Τζάμπος: Η συνεχής προσέγγιση μεγάλων εταιρειών για την τεχνολογία Blockchain – που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin – και η αναφορά από σπουδαίους ανθρώπους για να υποστηριχθεί αυτή η τεχνολογία, δημιουργώντας ταυτόχρονα και το δικό τους κρυπτονόμισμα, ήταν αυτά που πυροδότησαν αυτήν την άνοδο.

Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τα κρυπτονομίσματα. 140 εκατομμύρια άνθρωποι κατέχουν κρυπτονομίσματα σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεχώς αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι και αυτό ένα μικρό δείγμα γι’ αυτήν την άνοδο.

Οπότε, συμπεραίνει κανείς ότι το Bitcoin αυξάνει όλο και περισσότερο την δημοτικότητα του, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς το ενδιαφέρον στραμμένο σε αυτά τα νέα δεδομένα, από όλο τον κόσμο.

Ερώτηση: Παράλληλα, και τα ΑΤΜ για bitcoins βλέπουμε πως έχουν ανοδική τάση στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα ξεπερνούν τα 4.000 παγκοσμίως. Πώς βλέπετε την ανάπτυξη αυτή τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων;

Β. Τζάμπος: Τα ATM έχουν και αυτά τεράστια άνοδο αν αναλογιστούμε ότι το 2017 στην χώρα μας υπήρχαν τρία ΑΤΜ (δύο στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη) και αυτήν την στιγμή είναι περισσότερα από τριάντα, σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας. Αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 1.000% μέσα σε δύο χρόνια. Είναι μια τεράστια άνοδος, δεν νομίζετε; Αυτό το φαινόμενο θα συνεχίσει να αυξάνεται όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια και εντός συνόρων αλλά και εκτός και ο λόγος είναι η μεγάλη ζήτηση που έχει το Bitcoin.

Ερώτηση: Τέλος, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους εν Ελλάδι χρήστες bitcoin;

Β. Τζάμπος: Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, είναι να μάθουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα γι’ αυτήν τη νέα τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξελιχθούμε και εμείς με αυτή τα επόμενα χρόνια. Έχει πολλά να μας προσφέρει και πιστεύω ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει εξαιρετική εξέλιξη και στη χώρα μας.

Τέλος, θα ήθελα να σκεφτείτε κάτι ακόμα! Αν η ματιά μας, για ένα λεπτό στραφεί στο μέλλον, θα παρατηρήσουμε ότι το μέλλον αυτής της τεχνολογίας έχει να μας προσφέρει μια σπουδαία προοπτική. Ας την εκμεταλλευτούμε λοιπόν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ