BBC: Πέντε βασικά ζητήματα στο επίκεντρο των Ελληνικών εκλογών

“Οι Έλληνες προσέρχονται ξανά στις κάλπες την Κυριακή, μόλις ένα μήνα μετά την συντριβή που υπέστη το κυβερνών κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ από τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές” γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του .

“Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, 44 ετών, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από έξι χρόνια με μια ρητορική εναντίον της λιτότητας, προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για τις έκτες, κατά σειρά, εκλογές από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν προς μια μεγάλη νίκη. Ιδού μερικά από τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των εκλογών:

Η λιτότητα και οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν:

Οι Έλληνες υποστήριξαν το κόμμα του Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, ανταποκρινόμενοι στην υπόσχεσή του να τερματίσει τη λιτότητα. Ωστόσο, μόλις βρέθηκε στην εξουσία ο Τσίπρας άρχισε να εφαρμόζει κι αυτός τα επώδυνα μέτρα διάσωσης που επέβαλλε η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ένα χαοτικό έτος που σημαδεύτηκε από κλείσιμο τραπεζών και αλλεπάλληλες ψηφοφορίες.

Οι ‘Έλληνες υπέφεραν πολύ, καθώς μεταξύ του 2008 και του 2016 η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 28% και η αύξηση της ανεργίας έριξε πολλούς Έλληνες στη φτώχεια. Ο αντίκτυπος για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δραματικός. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ‘βγήκε’ από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και η ανάπτυξη έχει πλέον επιστρέψει, αναμφίβολα ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν στάθηκε ικανό να κάνει την κυβέρνηση πιο δημοφιλή.

Οι Έλληνες στρέφονται προς τους συντηρητικούς: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με μια επιθετική ρητορική εναντίον του κατεστημένου, αλλά έχει απογοητεύσει πολλούς υποστηρικτές του, ειδικά τους νέους. Οι νέοι Έλληνες εναποθέτουν πλέον το μέλλον τους στους συντηρητικούς.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, το υψηλότερο ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24ετών (30,5%) υποστήριξε το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο είχε χάσει την εξουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Ο ηλικίας 51 ετών Κ. Μητσοτάκης υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και κάνει σχέδια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας η οποία θα επέτρεπε την επανεπένδυση περισσότερων χρημάτων στη χώρα. Ο Α. Τσίπρας έχει επίσης υποσχεθεί περισσότερες επενδύσεις και πρόσφατα αύξησε τις συντάξεις.

ΠΓΔΜ-Ελλάδα: Πώς επιλύθηκε μια διένεξη 27 ετών: 

Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα υπονομεύθηκε περαιτέρω από μια βαθιά αντιλαϊκή συμφωνία που τερμάτισε μια διένεξη που διαρκούσε τρεις δεκαετίες μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονα αναφορικά με το όνομα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, το ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία-ορόσημο για τη μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όμως, τα δύο τρίτα των Ελλήνων απορρίπτουν την συμφωνία αυτή. Ύστερα από τα μαζικά συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας, ο Μητσοτάκης επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια χαρακτηρίζοντας την συμφωνία ως “προδοσία”. Η άκρα δεξιά κατήγγειλε κι αυτή τους βουλευτές που υποστήριξαν την συμφωνία ως “προδότες”. Ο Μητσοτάκης εμπλέκεται βέβαια προσωπικά σε αυτήν την ιστορία, καθώς η κυβέρνηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε καταρρεύσει το 1993 ακριβώς λόγω της διένεξης για το όνομα.

Αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών:

Το 2015, η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν μια συμφωνία που είχε ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που έφταναν στην Ελλάδα. Έκτοτε, σημειώθηκε δραματική πτώση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονταν στην Ελλάδα, αν και οι ροές συνεχίζονται είτε μέσω της θαλάσσης είτε μέσω της ξηράς. Μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR), έχουν έρθει 18.294 πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι από αυτούς που διασχίζουν την Τουρκία φεύγουν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τόσο η Σάμος όσο και η Λέσβος έχουν επιβαρυνθεί πολύ από την παρουσία των μεταναστών και ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε κέντρα φιλοξενίας και στα δύο νησιά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία. Συγκεκριμένα στη Σάμο επικρατεί μεγάλος συνωστισμός σε ένα κέντρο που φιλοξενεί περίπου 650 μετανάστες, οι οποίοι ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες σε αυτοσχέδια παραπήγματα και σκηνές.

Οι κάτοικοι έχουν εξαγριωθεί, οι τουρίστες αποφεύγουν το νησί και εξαιτίας του συνωστισμού το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης απείλησε ότι θα κλείσει το κέντρο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαθέτει κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης και υπόσχεται ότι θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής στα νησιά.

Μια καταστροφική πυρκαγιά που προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις: 

Το περασμένο καλοκαίρι, μια θανατηφόρα πυρκαγιά έπληξε το παραθαλάσσιο χωριό Μάτι στην ανατολική ακτή της Ελλάδας – μια περιοχή που δεν απέχει πολύ από την Αθήνα και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες. Η τεράστια πυρκαγιά παγίδευσε τους ανθρώπους στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι έπεσαν στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Πολλοί δεν το κατάφεραν και 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες στην αυθαίρετη δόμηση που παρεμπόδισε την διαφυγή των ανθρώπων που κινδύνευαν, αλλά τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία, αποκαλύφθηκε μια σωρεία λαθών από την πλευρά των αρχών.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ώθησαν τον Μητσοτάκη να ζητήσει την παραίτηση τόσο αυτών που είχαν την πολιτική ευθύνη όσων και εκείνων που είχαν την ευθύνη να οργανώσουν την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. “Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν σήμερα και να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα”, δήλωνε χαρακτηριστικά. Οι αντιδράσεις του θεωρήθηκαν ευρέως ότι έθεταν στο στόχαστρο τον χειρισμό της κρίσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, με τη σειρά του, τον κατηγόρησε ότι προσπαθούσε να καπηλευτεί την τραγωδία.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες σε βάρος 20 ατόμων για την τραγωδία, μεταξύ των οποίων πολιτικών, αστυνομικών και πυροσβεστών. Μια αναφορά των εισαγγελέων διαπίστωνε ότι “υπήρξε απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας, χάος και κατάρρευση του συστήματος” και ότι οι υπεύθυνοι διέπραξαν “ποινικά κολάσιμα σφάλματα και παραλείψεις κατά τη διαχείριση των πυρκαγιών” τονίζει το BBC.

πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ