Autofocals: Νέα high-tech γυαλιά πρεσβυωπίας από το Πανεπιστήμιο Stanford

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Stanford δημιούργησε ένα ζευγάρι high-tech γυαλιών πρεσβυωπίας, το οποίο ονομάζεται autofocals. Τα γυαλιά αυτά «φορούν» ειδικούς φακούς, γεμισμένους με υγρό, και χρησιμοποιούν κάμερες ανίχνευσης βάθους και τεχνολογία εντοπισμού, κάνοντας αυτόν που τα φοράει να βλέπει καλύτερα από ποτέ!

Τα autofocals φτιάχτηκαν για να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα που «έρχονται» με τα συνηθισμένα γυαλιά, όπως η έλλειψη περιφερειακής όρασης και η εναλλαγή γυαλιών για κοντινή-μακρινή απόσταση.  Οι φακοί τους περιέχουν ένα υγρό το οποίο προσαρμόζεται και γίνεται όλο και πιο λεπτό, αλλάζοντας το βάθος της εστίασης όσο χρειάζεται. Παράλληλα, το σύστημα εντοπισμού, «βρίσκει» τι κοιτάει ο χρήστης και η κάμερα υπολογίζει πόσο μακριά βρίσκεται το κάθε αντικείμενο, προσαρμόζοντας την εστίαση ανάλογα.

«Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι έχουν πρεσβυωπία και έχουμε δημιουργήσει ένα ζευγάρι φακών που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να διορθώσουν την όρασή τους πολύ πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά γυαλιά», αναφέρει ο Gordon Wetzstein, ο οποίος συμμετείχε στην συγγραφή της μελέτης.

Η ομάδα δοκίμασε τα autofocals σε 56 άτομα με πρεσβυωπία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα καινούρια γυαλιά διευκόλυναν το διάβασμα και άλλες δραστηριότητες, συγκριτικά με τους συνηθισμένους παλιούς φακούς πρεσβυωπίας.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ