ΕΛΔΟ: Υπογραφή συνεργασίας με την Thales Hellas και Thales Alenia Space

Υπόμνημα που καλύπτει τη διαστημική συνεργασία υπέγραψαν η Thales Hellas, η Thales Alenia Space και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ). To Μνημόνιο Συνεργασίας θα εστιάσει κυρίως στην παρατήρηση της Γης.

H Thales Alenia Space κατέχει συσσωρευμένη τεχνογνωσία 40 ετών και σημαντική εμπειρία στον τομέα του διαστήματος, τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση, την παρατήρηση της γης, την επιστήμη & εξερεύνηση, τις τροχιακές υποδομές και τις διαστημικές μεταφορές. Η Thales Hellas είναι μια εταιρεία ελληνικής ιδιοκτησίας, θυγατρική του Ομίλου Thales, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας εδώ και 30 χρόνια.

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός δημιουργήθηκε το 2018, είναι ο εθνικός φορέας υπεύθυνος για το διάστημα και είναι μέρος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σκοπός είναι να προκύψουν συνεργίες και να ενισχυθεί το δυναμικό της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας

Η συμφωνία αυτή βασίζεται στην τεχνογνωσία της Thales Alenia Space και στην ισχυρή γνώση της ελληνικής αγοράς που κατέχει η Thales Hellas. Η Thales Alenia Space ενδιαφέρεται να αναπτύξει νέες συνεργασίες με την ελληνική βιομηχανία, στον διαστημικό και στον επίγειο τομέα καθώς καιστα end-to-end συστήματα.

Στόχος του υπομνήματος είναι να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ του ΕΛΔΟ, της Thales Alenia Space και της Thales στο πλαίσιο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών διαστημικών προγραμμάτων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας και επιστημονικής κοινότητας.

Σκοπός είναι να προκύψουν συνεργίες και να ενισχυθεί το δυναμικό της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, αλλά και η ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα του διαστήματος. O ΕΛΔΟ φιλοδοξεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο όσον αφορά το διάστημα στην Ελλάδα και να μετατρέψει τις προσπάθειες έρευνας και τεχνολογίας σε οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη. Επιπλέον, ο ΕΛΔΟ επιθυμεί να αναπτύξει και να συνάψει στρατηγικές
συνεργασίες με άλλους διαστημικούς οργανισμούς και να διασφαλίσει την πολιτική και την
στρατηγική της χώρας για το διάστημα.

“Η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα του διαστήματος στην Ευρώπη”

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βοηθούμε τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος να αναπτύξει τη θέση του στην διαστημική αγορά” δήλωσε ο Marc-Henri Serre, Αντιπρόεδρος, Τομέα Παρατήρησης & Επιστήμης (Γαλλία), Thales Alenia Space “Το Μνημόνιο Συνεργασίας βασίζεται στην ισχυρή τεχνογνωσία της Thales Alenia Space και την ιστορική παρουσία της Thales Hellas η οποία επέτρεψε μία εποικοδομητική συνεργασία με τη ελληνική βιομηχανία. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε σύντομα μέσω ομάδων εργασίας πάνω σε συναρπαστικά διαστημικά προγράμματα.”

Ο Αντώνης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Επιχειρήσεων της Thales Hellas δήλωσε: “Η Thales Hellas υπογράφει με μεγάλη ικανοποίηση αυτή τη συμφωνία, ενισχύοντας έτσι την συνεργασία μας με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα του διαστήματος στην Ευρώπη, μέσω του δικτύου των ταχέων αναπτυσσόμενων εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Με αυτή την συμφωνία και την ενισχυμένη συνεργασία μας, ελπίζουμε να πετύχουμε στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και να υποστηρίξουμε τις δραστηριότητές που
σχετίζονται με το διάστημα.”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σημείωσε ότι “με τη σημερινή συμφωνία συνεργασίας, ο ΕΛΔΟ κλείνει τον κύκλο υπογραφών και συνεργασιών με τις μεγάλες διαστημικές εταιρείες. Είμαστε ευχαριστημένοι, διότι η Thales Alenia Space είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος που κατασκεύασε πρόσφατα, βρίσκεται στην ελληνική τροχιακή θέση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ