ΗΠΑ: Το Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων

Η πρώτη αμερικανική πόλη έγινε το Σαν Φρανσίσκο χθες Τρίτη που απαγόρευσε την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού της συμβουλίου. Η απόφαση προτάσσει την ανάγκη δράσης μπροστά “στην εντυπωσιακή άνοδο” της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους νέους “που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία”.

H απόφαση ισχύει και για τα προϊόντα με βάση τον αρωματικό καπνό, όμως δεν προβλέπει ποινές για την κατοχή ή χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε διευκρινίζει πως για να πωλείται κάποιος τύπος ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Σαν Φρανσίσκο -είτε σε κατάστημα είτε μέσω Διαδικτύου-θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει την έγκριση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εγκρίνει κανένα. Η απόφαση ισχύει και για τα προϊόντα με βάση τον αρωματικό καπνό, όμως δεν προβλέπει ποινές για την κατοχή ή χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως είχε κάνει πέρυσι η Σιγκαπούρη που έθεσε σε εφαρμογή αυστηρή απαγόρευση των προϊόντων αυτών. Οι παραβάτες θα κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 1.000 δολαρίων.

Η Δημοκρατική δήμαρχος της φιλελεύθερης αυτής πόλης της πολιτείας της Καλιφόρνια, η Λόντον Μπριντ, έχει ήδη δηλώσει ότι θα επικυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ επτά μήνες μετά την υπογραφή της, δηλαδή στις αρχές του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ