Αυτό είναι το φορολογικό πρίσμα των κομμάτων

Ένα θέμα που θα κρίνει την ψήφο των Ελλήνων είναι το τι θα μπορεί να φέρει το κάθε κόμμα στο “τραπέζι” σχετικά με το θέμα της οικονομίας. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό ζήτημα για αυτό και τα κόμματα μέσα από τα προγράμματα που έχουν παρουσιάσει παρέχουν λύσεις αλλά και μειώσεις σχετικά με την φορολογία, τις 120 δόσεις και γενικότερα έχουν να κάνουν με την ελάφρυνση στην οικονομική κατάσταση του κόσμου.

Σχετικά με το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας για την μείωση της φορολογίας

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται στην μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά και των συνταξιούχων, παρουσιάζοντας παράλληλα και ποιο είναι το πλάνο της για τις 120 δόσεις.

Η Νέα Δημοκρατία έχει σκοπό να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

Έχει σκοπό να μειώσει το αφορολόγητο και να μειώσει τον εισαγωγικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα δηλαδή στους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα καταργήσει σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και θα θεσπίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Ακόμα αναφέρει ότι υπολογίζει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 730 μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει σταδιακά τις εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, με μέριμνα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. 

Ακόμα σημειώνει ότι θα μειωθεί το ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Και διατηρούμε βέβαια τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% ως έχει.

Το πρόγραμμα αναφέρει ακόμα ότι εισάγει σταδιακά μια νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό.

Σχετικά με τις 120 δόσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ισχύουν μόνο για μεγάλες οφειλές με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σημειώνει ότι η ελάχιστη καταβολή πρέπει να πέσει στα 20 ευρώ / μήνα.

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για οφειλές έως 3.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες. Αυτές θα χωριστούν σε δύο τμήματα, το ένα εξ’ αυτών θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση.

Όμως οι πολίτες θα μπορούν να παραμένουν εντός της ρύθμισης για τις παλιές οφειλές και να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μόνο αν σταματήσει η υπερφορολόγηση.

Στο πρόγραμμα συνεχίζει αναφέροντας ότι θα μειώσει τους φόρους και τις εισφορές και θα διατηρήσουν το αφορολόγητο.

Τέλος το πρόγραμμα σημειώνει ότι οι 120 δόσεις θα ισχύουν και για επιχειρήσεις και τονίζει ότι δεν ξεχνάνε πως οι επιχειρήσεις έχουν κι αυτές υποστεί το βάρος της υπερφορολόγησης και πρέπει να τις στηρίξουν στην προσπάθειά τους να “πάρουν τα πάνω τους” και να προσφέρουν δουλειές και καλύτερους μισθούς.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη φορολογία

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε πριν λίγες εβδομάδες από την ίδια την κυβέρνηση έχοντας ως σκοπό να δείξει ποιες θα είναι οι εργασίες σε περίπτωση που επανεκλεγεί και τι αλλαγές θα γίνουν στον τομέα της φορολόγησης όπου δεν έχουν κάνει ακόμα.

Από την άλλη το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να μειώσει την προκαταβολή φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα ενώ θα υπάρχει και σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%.

Επίσης σημειώνεται μέσα στο πρόγραμμα ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα έως €20.000 και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Αυτό που τονίζεται μέσα στο πρόγραμμα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες αλλά και η μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κάτοικους.

Ακόμα σημειώνεται μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές, μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

Σχετικά με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα γίνει ακόμη μία μείωση από 13% σε 11%.

Θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά βιβλία και θα γίνει περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Τέλος έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων.

Η αντιμετώπιση της φορολογίας από το ΚΙΝΑΛ

Από ότι φαίνεται το ΚΙΝΑΛ μέσα από το πρόγραμμα του αναφέρει ότι θα μειώσει τους φόρους και συγκεκριμένα τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

Σημειώνεται ότι θα μειωθεί και το ΦΠΑ κατά 2 μονάδες και συγκεκριμένα:

  • Τον υψηλό συντελεστή από το 24% στο 22%
  • Tο χαμηλό συντελεστή από 13% στο 11%

Επίσης προβλέπει στην κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επενδύσεις με fast truck διαδικασίες.

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει στο πρόγραμμα του ότι ο συντελεστής φορολογίας για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, μειώνεται κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον εκάστοτε ισχύοντα.

Σχετικά με την πρώτη κατοικία μικρών και μεσαίων δανειοληπτών σημειώνει ότι θα προστατευτεί από πλειστηριασμούς.

Στην μείωση φορολογίας προσθέτει ακόμη ότι τα βρεφικά είδη θα βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και θα υπάρχει στεγαστική συνδρομή μέσω φοροαπαλλαγής, ή επιδόματος ενοικίου ή μείωσης του ΕΝΦΙΑ για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ