Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε το “ηθικό πλεονέκτημα” της Αριστεράς

Την πεποίθηση του πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική αριστερά, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια “συνέντευξη-ποταμό” στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον ΑΝΤ1. 

Μόλις λίγες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρουσιαστεί σε μια βραδινή τηλεοπτική εκπομπή, μια κίνηση που δεν συνηθίζεται από Έλληνες πολιτικούς και να δώσει μια εικόνα του ανθρώπου και όχι του πολιτικού. Ανάμεσα σε άλλα μίλησε για τις σχέσεις του με την οικογένεια του, το πως είναι να “κουβαλάς” το βαρύ όνομα της οικογένειας, το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν “κρύφτηκε” για τα προβλήματα που είχε με την σύζυγο του ενώ μίλησε για μουσική, ποδόσφαιρο και τατουάζ, ενώ ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε το πρόγραμμα της παράταξης του καθώς και τις κινήσεις που θα γίνουν από αυτή προκειμένου να “επιστρέψει η σιγουριά” στους πολίτες για τις προοπτικές της χώρας.

Οι πολιτικοί απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση

Απαντώντας στο αν έχει δίκιο ο κόσμος που έχει απαξιώσει την πολιτική και τους πολιτικούς καθώς “τίποτα δεν αλλάζει” και στην ερώτηση “που έγινε το λάθος” και ο κόσμος δεν πηγαίνει να ψηφίσει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως “τις τύχες μας τις διαμορφώνουμε όλοι. Και παρότι οι εκλογές πέφτουν 7 Ιουλίου, αν μπορώ να κάνω μια πολιτική έκκληση, είναι η έκκληση της συμμετοχής ειδικά στα νέα παιδιά, μπορούν πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο, μπορεί πρώτα να πάνε για μπάνιο και μετά να ψηφίσουν, μέχρι τις 7 είναι ανοιχτές οι κάλπες, αλλά οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους.

Και να πω και κάτι; Ακούω και εγώ αυτή την κριτική. Σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη, διότι υπήρχε μια συνολική απογοήτευση από τους πολιτικούς διότι απέτυχαν να διαχειριστούν μια τεράστια κρίση που προκάλεσε πάρα πολύ πόνο σε πάρα πολύ κόσμο. Και νομίζω ότι υπήρχε και μια διπλή απαξίωση σε σχέση με πολλά ψέματα τα οποία ειπώθηκαν. Διότι, σε έναν πολιτικό μπορεί κάποιος να συγχωρέσει ότι δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το οποίο ήθελε. Αυτό το οποίο για εμένα, όμως, είναι ασυγχώρητο είναι η έλλειψη θάρρους και πολιτικής ειλικρίνειας. Να λες τα πράγματα όπως τα πιστεύεις, να μην εξαπατάς τους πολίτες και να κρίνεσαι για αυτά τα οποία λες και κάνεις. Είχαμε πολλά παραδείγματα, από όλους θα έλεγα τους πολιτικούς χώρους, πολιτικών που υπερέβαλαν.

Νομίζω βέβαια ότι αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια το “τελίκιασε”, για να χρησιμοποιήσω μια φράση πιο νεανική, με το ψέμα και τον λαϊκισμό. Και θεωρώ ότι έχω μια μεγάλη ευθύνη να βοηθήσω, να συνεισφέρω -δεν είναι δουλειά που μπορώ να την κάνω μόνος μου- στο να ανακτηθεί το κύρος της πολιτικής και η χαμένη αξιοπιστία της. Διότι τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μαζί ζούμε σε αυτήν την χώρα και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ή όλοι μαζί θα οπισθοχωρήσουμε.                  

Σκεφτόμουν να μην επιστρέψω στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα χρόνια που έζησε, σπούδασε και εργάστηκε στο εξωτερικό και αναφέρθηκε στις σκέψεις που έκανε σχετικά με την επιστροφή του στην Ελλάδα. “Έλειψα συνολικά μια δεκαετία. Σπούδασα 7 χρόνια και δούλεψα άλλα 3. Δούλεψα στην αρχή σε τράπεζα, μετά σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων και μετά γύρισα και δούλεψα και στην Ελλάδα, σχεδόν μια επταετία σε έναν τομέα που τότε ξεκινούσε, είναι ο τομέας του venture capital, της στήριξης δηλαδή νεοφυών επιχειρήσεων. Εγώ ασχολήθηκα με τις νεοφυείς επιχειρήσεις -που τώρα ευτυχώς είναι της μόδας- πολύ πριν οι πιο πολλοί γνωρίσουν τον όρο νεοφυείς επιχειρήσεις.   

Ναι, το σκέφτηκα να μην γυρίσω στην Ελλάδα. Πολλές φορές σκεφτόμουν και πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν κάποιες επιλογές είχαν γίνει διαφορετικά. Αν είχα μείνει στην Αμερική να δουλέψω, αν είχα πάρει κάποια άλλη δουλειά, ενδεχομένως, αλλά τελικά γύρισα το ΄97, μόλις είχαμε παντρευτεί με τη Μαρέβα, μόλις είχε γεννηθεί η πρώτη μας κόρη η Σοφία. Και πήραμε την απόφαση τότε να γυρίσουμε, γιατί θέλαμε η Σοφία να μεγαλώσει στην Ελλάδα. Γύρισα τότε με αρκετά χαμηλότερο μισθό από αυτόν που κέρδιζα στο εξωτερικό, αλλά επειδή πίστευα ότι η χώρα πήγαινε προς τη σωστή κατεύθυνση και επειδή ήθελα να ξεκινήσω την επαγγελματική μου καριέρα στην Ελλάδα.

Λέμε πώς θα γυρίσουν οι νέοι από το εξωτερικό, λέμε για το το brain drain. Βεβαίως είναι σημαντικό να μειώσουμε τη φορολογία, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε δουλειές, αλλά είναι σημαντικό και οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό να ξέρουν ότι η χώρα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική. Ένας άνθρωπος που σηκώθηκε και έφυγε, πήρε την οικογένειά του, έφτιαξε τη ζωή του, δεν ξαναγυρνάει εύκολα. Άρα δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν είναι μόνο η δουλειά. Πρέπει να υπάρχει μια συνολική αισιοδοξία για την πορεία της χώρας. 

Ναι, το όνομα μου με βοήθησε να μπω εύκολα στην πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης αναφέρθηκε και στις σχέσεις που είχε τον πατέρα και κατά πόσο υπήρχε μια οικογενειακή προτροπή να ασχοληθεί με την πολιτική. 

“Ο πατέρας μου ποτέ δεν μου είπε να ασχοληθώ με την πολιτική, ποτέ δεν μου είπε να μην ασχοληθώ με την πολιτική. Και πρέπει να σας πω ότι για πολλά χρόνια δεν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική, παρότι σπούδασα πολιτικές επιστήμες. Είχα πάντα ένα ενδιαφέρον για τα κοινά, είχα ένα ενδιαφέρον για την πολιτική θεωρία, για την ιστορία, για τις εξελίξεις των γεγονότων, για το πως διαμορφώνονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί.

Αλλά όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές του ‘93, ήμουν αρκετά θυμωμένος, γιατί θεωρούσα ότι με κάποιον τρόπο έκανε μια μεγάλη προσπάθεια. Αισθάνθηκα ότι δεν δικαιώθηκε και είπα ότι αυτό δεν είναι για μένα. Εξ ου και δούλεψα πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, όχι με σκοπό να προετοιμαστώ να ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά με σκοπό να κάνω μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, δεν θεωρώ ότι στη δική μου περίπτωση ήταν νομοτελειακά δεδομένο ότι θα ασχολιόμουν με την πολιτική.

Κάποια στιγμή, ζώντας στην Ελλάδα και βλέποντας τον εαυτό μου μονίμως σε συζητήσεις για το πως τα πράγματα πρέπει να γίνουν καλύτερα ή μπορούν να γίνουν καλύτερα, είπα στον εαυτό μου: “Κοίταξε να δεις  έχεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα, μπορείς αντικειμενικά να μπεις στην πολιτική σχετικά εύκολα”. Δεν έκρυψα ποτέ ότι το όνομα είναι ένα διαβατήριο αναγνωρισιμότητας στην πρώτη εκλογή.

Μετά μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Αλλά στην αρχή είναι πλεονέκτημα. Οπότε είπα στον εαυτό μου: “Κοίταξε να δεις, δεν μπορείς να λες σε άλλους ασχολήσου, πρέπει να ασχοληθείς εσύ πρώτος”. Και πρέπει να πω ότι και τώρα που προσπαθώ να πείσω κόσμο εκτός πολιτικής να ασχοληθεί με τα κοινά -πείσαμε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους να είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία και μπορεί να χρειαστεί να πείσουμε και άλλους στη συνέχεια- το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιώ είναι ότι αν έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις και δεν συμμετέχεις, μετά δεν έχεις και δικαίωμα να ασκείς κριτική.

Είναι αυτό που είπες και για αυτούς οι οποίοι μπορούν ή πρέπει ή δεν πρέπει να ψηφίζουν. Και το ίδιο ισχύει, βέβαια, για ανθρώπους που μπορούν να κάνουν μια διαφορά και τελικά επιλέγουν για διάφορους λόγους, που μπορεί να είναι απολύτως σεβαστοί, να μην εμπλακούν με τα κοινά. Και ένας λόγος που δεν εμπλέκονται είναι διότι δεν αντέχουν την τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης ή δεν αντέχουν την προοπτική ότι θα δουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους “κρεμασμένους στα μανταλάκια”. Διότι η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουμε ξεφύγει από τη συνηθισμένη πολιτική κριτική και έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση τοξικότητας. Και αυτό πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας. Μακάρι να κλείσει και αυτός ο κύκλος της τοξικότητας στις 7 Ιουλίου.          . 

Δεν γίνεται πια ο κόσμος να βλέπει πολιτικούς να τσακώνονται όλη την ώρα

“Είναι φορές που έχω ανεβάσει τους τόνους αμυνόμενος” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης,” αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο δεν θέλει να βλέπει ο κόσμος είναι μονίμως πολιτικούς να τσακώνονται. Γι’ αυτό επέλεξα συνειδητά -και στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών και σίγουρα σε αυτήν την εθνικών εκλογών- τη  στρατηγική να μην μπω σε καμία αντιπαράθεση, να παρουσιάσω το πρόγραμμά μου. Να μιλήσω όχι μόνο για το όραμά μου -το όραμα ακούγεται αρκετά αφηρημένο- για το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, για το τι σημαίνει ισχυρή ανάπτυξη, για το τι σημαίνει πολλές καλές δουλειές, για το πως θα μειώσουμε τους φόρους και να συνομιλήσω ευθέως με την κοινωνία. Συνομιλητές μας σήμερα είναι οι πολίτες. Εξάλλου μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα υπήρξαν 42 αντιπαραθέσεις στη Βουλή αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Δεν έλειψε η συζήτηση μεταξύ μας.   

Έγιναν λάθη, όμως το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι ότι μπορούμε να αλλάξουμε

Στην διαπίστωση που κάνουν πολλοί πολίτες ότι “τίποτα δεν πρόκειται αλλάξει” και πως όλα είναι προδιαγεγραμμένα και στημένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν υπάρχει κάτι που να είναι πιο πολύ λάθος από αυτό. “Τίποτα δεν με θυμώνει πιο πολύ από την άποψη ότι δεν μπορούμε να γίνουμε κυρίαρχοι της τύχης μας. Εάν βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, ευθυνόμαστε πρωτίστως εμείς ως χώρα. Έγιναν τεράστια λάθη στη διαχείριση της κρίσης και από το εξωτερικό και από τους πιστωτές μας.

Αλλά το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Και πρέπει να πω ότι η διαδρομή και η δική μου, αυτά τα τέσσερα χρόνια, στην ουσία από τότε που επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με κάνει να πιστεύω ότι αλλάζουν πράγματα στην ελληνική κοινωνία. Εγώ δεν ήμουν το φαβορί για να εκλεγώ. Πολλοί θεωρούσαν ότι είμαι πολύ εκσυγχρονιστής, ίσως πιο φιλελεύθερος ή δεν ταιριάζω με τη Νέα Δημοκρατία έτσι όπως την ήξεραν κάποιοι. Και όμως, ήρθαν πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, με εξέλεξαν πρόεδρο γιατί πίστευαν στην ανάγκη να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα με αρχές και με αξίες, με ρίζες στην ελληνική κοινωνία, το οποίο, όμως, χρειαζόταν μια σημαντική δόση εκσυγχρονισμού. Σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε αντιλήψεις. Και πιστεύω ότι αυτό το πέτυχα.

Δεν είναι όλα προβολή ή δραματοποίηση ή show. Δεν θα οξύνουμε τα πνεύματα

Πιστεύω ότι αν καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και να λάβουμε την ισχυρή εντολή που ζητώ από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια ένδειξη μεγάλης ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί θα το έχουμε κάνει χωρίς να λαϊκίσουμε, χωρίς να οξύνουμε τα πνεύματα, με έναν μετριοπαθή λόγο, μιλώντας για τα πραγματικά προβλήματα και υποσχόμενοι σκληρή δουλειά, αξίες και προφανώς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Αλλά και μια επαναφορά σε μια κανονικότητα, στην οποία η πολιτική δεν θα είναι ένα συνεχές δράμα. Δηλαδή κάπου ο πολιτικός μπορεί να πρέπει να κάνει και τη δουλειά του, χωρίς να πολυφαίνεται. Και ο άλλος, ο πολίτης να βλέπει το αποτέλεσμα στην καθημερινότητά του.

Δεν είναι όλα προβολή ή δραματοποίηση ή show. Δεν είμαι άνθρωπος που επιδιώκω την προβολή. Η προσωπική μου ζωή και οι φίλοι μου δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, η προβολή είναι απαραίτητο εργαλείο για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αλλά τελικά η ουσία μένει. Εκλεγόμαστε για να λύσουμε προβλήματα: Μικρά, μεσαία, μεγάλα.                         

Ναι είναι άδικη η αντίληψη ότι δε μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε πια πολύ αυξημένους δείκτες ελευθερίας. Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο: Από τότε που κερδίσαμε τις ευρωεκλογές με τη μεγάλη διαφορά, την οποία φαίνεται ότι πολλοί δεν προέβλεπαν, εγώ βλέπω την αντίδραση των αγορών. Θα μου πεις οι αγορές ανεβαίνουν, κατεβαίνουν, αλήθεια είναι αυτό. Αλλά υπάρχει και μια τάση που προεξοφλεί ότι μια σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά, άρα “θα σε δανείζω με χαμηλότερο κόστος δανεισμού ως χώρα”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εσύ, ως επιχειρηματίας, θα δανείζεσαι και εσύ με χαμηλότερο κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάναμε κάτι για να αλλάξουμε

Αυτό που μας κυβέρνησε δεν ήταν αριστερά

Η φοροεπιδρομή, , η πολιτική της εξόντωσης της μεσαίας τάξης, ήταν ταξική πολιτική, το ομολόγησαν οι ίδιοι. Το ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομικών, πάνω από μια φορά. “Κάνουμε ταξική πολιτική. Μεροληπτούμε υπέρ” -στο μυαλό τους- “των πιο αδύναμων”. Εγώ τους απαντώ: μεροληπτείτε εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Διότι αν μια κοινωνία φτωχαίνει ή πάντως δεν πλουτίζει, τότε όλοι την πληρώνουν, και οι πιο αδύναμοι. Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν αδύναμοι συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν σήμερα να είναι μόνο εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Το επίδομα είναι απαραίτητο για να ανακουφίζει τους συμπολίτες μας. Αλλά δεν θέλουμε πολίτες οι οποίοι να είναι δια βίου εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Θέλουμε πολίτες οι οποίοι να δουλεύουν.    

Σε ερώτηση αν κρατάει τίποτα καλό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως με ένα τρόπο “κρατώ το γεγονός ότι εάν δεν είχαμε περάσει από αυτή τη διαδικασία, από αυτή τη διάψευση των προσδοκιών, από αυτήν την απομυθοποίηση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, αυτή η καραμέλα ότι κάποιοι, επειδή πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία είναι πιο έντιμοι, πιο καλοί, πιο έξυπνοι, πιο αγνοί, από κάποιους άλλους, -το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς- θα κρατούσε ακόμη.  Διότι δεν θεωρώ ότι αυτό που μας κυβέρνησε ήταν αριστερά, η απομυθοποίηση όλων αυτών νομίζω ότι είναι μια προίκα για την ελληνική κοινωνία για την επόμενη μέρα.    

Από την άλλη, στα ζητήματα των δικαιωμάτων, νομίζω ότι η κουβέντα πήγε πιο μπροστά. Ενδεχομένως σε κάποια σημεία πήγε πιο μπροστά απ’ ό,τι πιστεύω ότι θα έπρεπε να πάμε. Αλλά η κατεύθυνση ήταν σωστή. Άρα, επειδή δεν θέλω να νομίζεις πάντα ότι μετατρέπω κάτι αρνητικό σε θετικό για μένα, κρατώ μια συζήτηση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία νομίζω ότι μας πηγαίνει στην κατεύθυνση στην οποία πρέπει να πάμε ως κοινωνία.  

Από την επόμενη των εκλογών θα μπει σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος

Δεν κάπνισα ποτέ. Γιατί ο παππούς μου πέθανε, ο πατέρας της μητέρας μου, από καρκίνο του πνεύμονα. Δώδεκα ετών με φώναξε στο δωμάτιο του νοσοκομείου, λίγο πριν πεθάνει: μου είπε εμείς δεν ξέραμε τότε τη ζημιά που κάνει το τσιγάρο, τώρα εσείς το ξέρετε και σε παρακαλώ να μην καπνίσεις ποτέ. Όχι απλά δεν κάπνισα, αλλά θα εφαρμόσω τον αντικαπνιστικό νόμο αμέσως.

Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους καπνιστές, στους δυνητικούς, παθητικούς καπνιστές και πρέπει να μειώσουμε δραματικά τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα. Μια εξαιρετική υποψήφιά μας στην 7η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, η γιατρός η κ. Γκάγκα είναι υπεύθυνη της πνευμονολογικής κλινικής στο Σωτηρία. Την τοποθέτησα στο Επικρατείας, όχι μόνο για να τιμήσω το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και για να τιμήσω έναν άνθρωπο που κάθε μέρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του πνεύμονα που προέρχεται από το κάπνισμα. 

Απαντώντας στο αν τον πειράζει που αυτό θα στεναχωρήσει πολύ κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “αν πιστεύει κανείς ότι στην πολιτική μπορεί να είναι μόνο ευχάριστος, κάνει μεγάλο λάθος. Πιστεύω, όμως, ότι και οι καπνιστές οι ίδιοι που μας ακούν, θα αναγνωρίσουν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.

Στο αν θα μπορούσαν να δοθούν άδειες σε μαγαζιά που να είναι πλέον καπνιστικά κλαμπ, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “θα πρέπει να σκεφτούμε και τους εργαζόμενους οι οποίοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν σε ένα τέτοιο χώρο. Το θέμα δεν είναι ο θαμώνας. Ο θαμώνας, μπορεί να επιλέξει να μην πάει στο μαγαζί, ο εργαζόμενος; Ο οποίος θα δουλέψει και οκτώ και δέκα ώρες; Και θα καπνίζει παθητικά. 

Τεράστιο πρόβλημα τα fake news

Απαντώντας στην διαπίστωση πως το διαδίκτυο έχει δώσει βήμα σε κάποιους να γράφουν ότι θέλουν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα των fake news. 

Τεράστιο ζήτημα, όχι μόνο ελληνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Και όχι μόνο χυδαίο, γιατί το χυδαίο θεωρητικά μπορείς πάντα -αν είσαι κράτος- να βρεις ποιος το γράφει. Τα fake news είναι ακόμη πιο προβληματικά. Και χαίρομαι που υπάρχουν σήμερα ανεξάρτητοι μηχανισμοί διασταύρωσης του τι είναι fake news και τι δεν είναι. Είδαμε να δουλεύουν καλά και σε ουκ ολίγα βίντεο, τα οποία έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για εμένα, που ήταν βίντεο κοπτοραπτικής, να βγαίνει κάποιος ανεξάρτητος και να λέει: “Συγγνώμη αυτό είναι fake news.  Δεν είναι αυτό που είπε, δεν είναι αυτό που εννοούσε. Πάτε να παρουσιάσετε διαφορετικά κάτι το οποίο έχει πει”.

Να με κρίνουν όσο θέλουν οι πολίτες -και αυτή είναι και η ομορφιά της Δημοκρατίας- για αυτά τα οποία λέω, για το πρόγραμμά μου. Αλλά θεωρώ αδιανόητο συστηματικά να προσπαθούν κάποιοι να βάλουν στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα ιδιωτικότητας το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί. Είναι ξεκάθαρο ότι κάθε φορά που εισφέρουμε οτιδήποτε στη δημόσια σφαίρα, αυτό κάποιες μεγάλες εταιρείες το χρησιμοποιούν. Και με τους αλγόριθμούς τους, προσθέτουν δεδομένα για να μπορούν οι ίδιες να βγάζουν λεφτά.  Είναι ένα ζήτημα.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάνουμε οικειοθελώς. Αλλά και η Ευρώπη με τις οδηγίες κυρίως στο GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μπροστά παγκοσμίως στο κομμάτι του πως θα προστατεύουμε την ιδιωτική ζωή και πως θα ενημερώνουμε τους πολίτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν στον ψηφιακό χώρο. 

Δεν θα λογαριάσω ισορροπίες, οι βουλευτές να μην ράβουν κουστούμια

Σε ερώτηση για την προτροπή του προς τους βουλευτές του κόμματος να μην ράβουν κουστούμια υπουργικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Ο καθένας έχει φιλοδοξίες και είναι  θεμιτές. Και την επόμενη μέρα προφανώς και θα συγκροτήσω, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, ένα Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν  πολλά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αγωνίζονται σήμερα να εκλεγούν βουλευτές.

Εμένα με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Και με ενοχλεί πάρα πολύ -και προφανώς γίνομαι δέκτης και τέτοιων πληροφοριών- το “ψήφισέ με γιατί είμαι σίγουρος Υπουργός”. Αυτοί που τα λένε αυτά -και μπορεί κάποιοι να τα λένε- ας προσέχουν διότι τίποτα δεν μένει μυστικό στην Ελλάδα. Και ευτυχώς ή δυστυχώς το προνόμιο συγκρότησης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Είναι μια πάρα πολύ μοναχική απόφαση. Ακούς και τελικά την παίρνεις μόνος σου.

Και ο σκοπός μου, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Να μην λογαριάσω τόσο ισορροπίες.

Το ρουσφέτι θα κοπεί με δημοκρατικές και διάφανες διαδικασίες

Σε ερώτηση του Γρ. Αρναούτογλου για το πόσο εύκολο είναι να καταπολεμηθεί το ρουσφέτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως για αρχή θα πρέπει “να αποσαφηνίσουμε τι είναι ρουσφέτι. Αν κάποιος είναι κολλημένος στην κρατική γραφειοκρατία και ζητήσει μια διευκόλυνση δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το κλασικό ρουσφέτι. Και έχουμε δυστυχώς πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου άνθρωποι είναι πελαγωμένοι, δεν ξέρουν, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τη νομοθεσία. Δικαιούνται κάτι από το κράτος και δεν το παίρνουν. Δεν μιλάω, όμως, για αυτό.

Ο κλασικός ορισμός του ρουσφετιού είναι διορισμός στο Δημόσιο με αντάλλαγμα την ψήφο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι, αν το κάνεις, θα έχεις αδικήσει κάποιον άλλον. Και δυστυχώς ένα από τα απόνερα αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης είναι ότι εκεί που κάποια στιγμή τα κίνητρα στην κοινωνία άλλαξαν -διότι εκ των πραγμάτων κάναμε λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο και αυτές που γίνονταν, γίνονταν κατά βάση αξιοκρατικά- ξαφνικά πάλι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αν είσαι κολλητός της εξουσίας μπορεί να διορίζεσαι μετακλητός, γιατί διορίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι με αυτό τον τρόπο. Αν πάμε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες.

Αυτό είναι λάθος, αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ. Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι μόνο αυτός ο οποίος έχει πρόσβαση στην εξουσία μπορεί να αποκομίζει το όφελος. 

Αν το πλαίσιο των διορισμών είναι αυστηρά ελεγχόμενο, όπως πρέπει να είναι, με αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες, δεν θα υπάρξει περιθώριο. Προφανώς και ένας Υπουργός στον οποίο δίνω την ελευθερία να έχει έναν μειωμένο αριθμό συνεργατών, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διορίζει συγγενείς και φίλους. Και βέβαια υπάρχουν -και όλες οι σοβαρές δημοκρατίες έχουν- κώδικες δεοντολογίας που λένε αυτό μπορείς να το κάνεις, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις.

Θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες έναρξης επιχείρησης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην απλοποίηση των διαδικασιών οι οποίες θα απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχείρησης.

“Ένα μεγάλο κομμάτι των διαδικασιών θα γίνεται πια ψηφιακά, και ένα μεγάλο κομμάτι του ελέγχου θα γίνεται εκ των υστέρων. Άνοιξέ το εσύ, γνωρίζεις ποιοι είναι οι κανόνες συμμόρφωσης, θα πάρεις μια βασική άδεια ας πούμε υγειονομικού ενδιαφέροντος από τον Δήμο και μετά θα προχωρήσεις. Ξέρεις ποιες είναι οι υποχρεώσεις σου στην πυρασφάλεια, ας πούμε, που θα κάνεις.  Ενδεχομένως σε ένα κομμάτι ας πάρει την ευθύνη ο μηχανικός σου για το τι πρέπει να γίνει. Θα έρθω να σε ελέγξω εκ των υστέρων. Αν σε βρω φάουλ θα είμαι αυστηρός μαζί σου”.

Ηγεσία σημαίνει ευθύνη. Και η ευθύνη βαραίνει τον επικεφαλής

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα είχε το θάρρος να παραδεχτεί ότι κάτι έκανε λάθος ή δεν κατάφερε να κάνει κάτι που είχε υποσχεθεί, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως επειδή “είμαι αρκετά ειλικρινής άνθρωπος, πιστεύω ότι θα το κάνω γιατί προφανώς θα υπάρχουν αστοχίες και νομίζω ότι απαραίτητο συστατικό της ηγεσίας είναι η ανάληψη ευθύνης. Ηγεσία σημαίνει ευθύνη. Και η ευθύνη τελικά βαραίνει τον επικεφαλής.

Και αυτός πρέπει να έχει το θάρρος να την αναλαμβάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ