Έτσι θα “χτυπήσουν” τα κόμματα την ανεργία

Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν με την καταληκτική τους ημερομηνία να είναι στις 7 Ιουλίου του 2019. Όπως μάθαμε πριν από λίγες ημέρες οι αρχηγοί των κομμάτων δεν θα αναμετρηθούν μεταξύ τους σε debate όπου μέσα από αυτό θα μαθαίναμε λίγο περισσότερα πράγματα για το τι σχεδιάζει ο καθένας σε περίπτωση που βγουν σαν κυβέρνηση. 

Όμως τα κόμματα παρουσίασαν τα προγράμματα τους πριν από λίγες μέρες στον κόσμο ώστε να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα στο ποιες θα είναι οι εργασίες, οι αλλαγές αλλά και το τι γενικά  ετοιμάζει το κάθε κόμμα σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Συγκεκριμένα τα κόμματα έχουν συγκεκριμένες λύσεις στο πως να φέρουν πέρα την ανεργία στην Ελλάδα και ειδικότερα για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση εργασίας λόγω έλλειψης εμπειρίας στον τομέα τους αλλά και προϋπηρεσίας.

Ανεργία και εύρεση εργασιών

Η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας

Σχετικά με το θέμα εργασία και τα τρία κόμματα παρουσίασαν ένα πλάνο στο πως θα βοηθήσουν αυτό τον τομέα να βγει από την κρίση που περνάει με την ΝΔ να παραμένει στην ιδέα της ότι με την στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα επιφέρει αρκετές θέσεις εργασίας φέρνοντας αυτομάτως την επένδυση του Ελληνικού και ότι θα ανοίξουν 50.000 θέσεις. 

Η επένδυση είναι ο κύριος στόχος της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι μέχρι και στο Δημόσιο θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίες αν γίνουν επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές και συγκεκριμένα 43.000.

Το άλλο κομμάτι στην εύρεση της εργασίας που τονίζει το πρόγραμμα είναι ότι θα ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από την μείωση των φόρων που πληρώνουν. Θα καθιερωθούν ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και θα μειωθεί η γραφειοκρατία κάνοντας πιο απλή και γρήγορη την διαδικασία της αδειοδότησης .

Εκτός από τις δουλειές που θέλουν να προσφέρει η ΝΔ μέσα από το πρόγραμμα της επίσης θέλει να ενισχύσει τον θεσμό πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συναφή με τις σπουδές αντικείμενα.

Ακόμα το πρόγραμμα αναφέρει ότι θα συνδέει αμέσως τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Τα πτυχία θα αποκτήσουν επιτέλους αντίκρισμα.

Σε ποιους κλάδους

Η ΝΔ έχει σκοπό να φέρει επενδύσεις ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας στου τομείς όπως:

  • Τον τουρισμό και τη ναυτιλία
  • Στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση τροφίμων
  • Στην ενέργεια (ΑΠΕ, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.α.) και το περιβάλλον
  • Στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, την βιομηχανία
  • Στην αγορά κατοικίας, που συντηρεί εκατοντάδες επαγγέλματα η ΝΔ εκτιμά ότι μπορούν να δημιουργηθούν 37.000 θέσεις εργασίες.

Τέλος η ΝΔ προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός με τη ρήτρα ανάπτυξης προβλέπει ότι σε μια τριετία θα φτάσει τα 730 ευρώ.

Το σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.

  • Με λίγα λόγια να δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες με ποσοστό ανεργίας αντίστοιχο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  • Να μειώσει την ανεργία των γυναικών στο 10%
  • Και να δημιουργηθούν κίνητρα για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας

Υποστηρίζει ότι καμία ώρα εργασίας δεν θα μείνει απλήρωτη και ότι θα γίνουν αυξήσεις του κατώτατου μισθού και συγκεκριμένα 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους το 2022.

Επίσης έχει ως σκοπό να γίνει αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ θα επικεντρωθεί σε νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150.

Έχουν ως σκοπό να αυξήσουν το επίδομα ανεργίας από κοινοτικούς πόρους με τη δυνατότητα μετατροπής του σε επίδομα εργασίας και απασχόλησης. 

Από την άλλη ο κατώτερος μισθός θα αυξάνεται και θα καθορίζεται από τους Κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Επίσης το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ αναφέρεται στην Υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συμβάσεων.

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι το ότι το ΚΙΝΑΛ θέλει να εφοδιάζει τους νέους με την “Εγγύηση Μαθητείας” για την απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ