Ανώνυμος Επενδυτής: Αγορά και μεσαία τάξη περιμένουν την Νέα Δημοκρατία

Μια ανάσα πλέον πριν τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου και όμως φαίνονται όλα να είναι ήδη προεξοφλημένα: ο νικητής, η διαφορά λίγο έως πολύ, ακόμα και η ίδια η αυτοδυναμία κατά πολλούς.

γράφει ο Ανώνυμος Επενδυτής

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. Τα στελέχη της ΝΔ καλπάζοντας προς την εξουσία δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Ο Αλέξης φρόντισε να μοιράσει όλο τον δημοσιονομικό χώρο του  2019 και ταυτόχρονα φρόντισε να δεσμεύσει όσο αυτό είναι δυνατόν την επόμενη κυβέρνηση για το 2020. Οι αγορές έτρεξαν αρκετά όπως και τα ομόλογα προεξοφλώντας την άνετη επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές  εκλογές.

Το πρόβλημα είναι ότι θα απαιτηθούν άμεσες και ριζικές κινήσεις από τη μεριά του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα φορο-αφαίμαξης και μιζέριας που έχει κατακλύσει την ελληνική κοινωνία. Σύσσωμη η αγορά και η λεγόμενη μεσαία τάξη επικροτεί και αναμένει την “άμεση κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων” όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο μελλοντικός πρωθυπουργός και είχαμε επισημάνει και εμείς λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Το ζήτημα είναι να ενισχυθεί το “μομέντουμ” της οικονομίας και της νιρβάνας στις αγορές. Και αυτό μπορεί να γίνει εξαρχής εφόσον η νέα κυβέρνηση δείξει πυγμή και τόλμη απέναντι στις συντεχνίες και στους γνωστούς “κατσαπλιάδες” της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Έτσι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο το παράθυρο ευκαιρίας στην αγορά ομολόγων η οποία πλέον δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες για τα δεδομένα της Ελλάδας. Άποψη της στήλης είναι ότι η νέα κυβέρνηση ταυτόχρονα με την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα στην έκδοση λελογισμένων εκδόσεων μακράς διάρκειας (20ετία, 30ετία) προκειμένου να δώσει βάθος στην αγορά ομολόγων και να εκμεταλλευτεί τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αποπληρώσει ακριβό χρέος και ταυτόχρονα να μπορέσει να στηρίξει επιθετικότερα φορολογικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που τόσο έχει ανάγκη η αγορά και η οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ