Κυνήγι “δύσκολων” οφειλετών για να κλείσει την “τρύπα” η ΔΕΗ

Πάνω από 890.000 καταναλωτές οι οποίοι έχουν δημιουργήσει “φέσια” άνω του 1 δισ. ευρώ βάζει στο στόχαστρο της η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης. 

Στο περιθώριο εκδήλωσης για την για την υπογραφή σύμβασης δανειοδότησης με την Παρευξείνια Τράπεζα και στον απόηχο των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων και των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρίας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που θα λάβει η επιχείρηση προκειμένου να εισπράξει το 1 δισ. ευρώ ανεξόφλητων λογαριασμών , και μάλιστα των δύσκολων περιπτώσεων. 

Στις “δύσκολες” περιπτώσεις περιλαμβάνονται:

  • Νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει πάροχο
  • Επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο αλλά και κλειστά εξοχικά τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται
  • Επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει ΑΦΜ και έχουν ληξιπρόθεσμα με το παλιό τους ΑΦΜ
  • Καταναλωτές που μετέπεσαν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας (η ΔΕΗ του διέκοψε την παροχή ηλεκτροδότησης, εκείνοι δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή και ηλεκτροδοτούνται με υψηλότερη κιλοβατώρα). Στην καθολική υπηρεσία υπολογίζεται ότι βρίσκονται περί τους 200.000.

Συνολικά οι παραπάνω κατηγορίες οφειλετών, χρωστούν στην ΔΕΗ περίπου 1,05 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των απλήρωτων λογαριασμών (μαζί με τους διακανονισμούς) είναι στα 2,7 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να προχωρήσει στο “κυνήγι” των παραπάνω οφειλετών, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην πρόσληψη 40 εργολαβικών εργαζομένων, οι οποίοι θα ετοιμάσουν φακέλους οφειλετών ανά περιοχή και στην συνέχεια οι υποθέσεις θα αποσταλούν σε δικηγορικά γραφεία για τα περαιτέρω. “Σε όλους θα σταλούν εξώδικα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. 

Όπως αναφέρει και το Euro2Day, πέρα από το προφανές όφελος που θα έχει η δημόσια εταιρία με το σαφάρι των συγκεκριμένων οφειλετών (ενίσχυση ρευστότητας) παράλληλα θα επιδιωχθεί: «Για τα χρέη που η ΔΕΗ θα αποδείξει στην Εφορία ότι είναι ανεπίδεκτα είσπραξης τότε η εταιρία θα μπορέσει να τα διαγράψει ή και να προχωρήσει σε επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει καταβάλει για αυτά. Ο φόρος είναι στο 29%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ