Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες εξαγορές της Amazon

Παρά το γεγονός ότι η Amazon είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με τεράστια κεφάλαια, στις εξαγορές της ήταν πάντα πολύ συντηρητική. 

Αν και κατά καιρούς έχει δώσει πολύ μεγάλα ποσά για να εξαγοράσει άλλες τεχνολογικές ή μη εταιρείες, o Jeff Bezos ποτέ δεν ήταν από αυτούς που τους αρέσει να συγκεντρώνουν εταιρείες κάτω από την ομπρέλα του, παρά μόνο αν εξυπηρετούσαν πολύ συγκεκριμένα σχέδια. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία δεν είχε προσχωρήσει στο παρελθόν σε μεγάλες εξαγορές, μια κατάσταση η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει να διαφοροποιείται λιγάκι. 

Το 2017 η Amazon πραγματοποίησε 11 εξαγορές, αριθμός ρεκόρ για την εταιρεία, ενώ μέχρι τώρα το 2019 έχει προχωρήσει σε 5 εξαγορές, ισοφαρίζοντας τις συνολικές εξαγορές του 2018.

Οι 10 μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της Amazon είναι οι ακόλουθες:

  1. Whole Foods (2017, 13,7 δισ. δολάρια).  Η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Amazon, καθώς το ποσό που δαπανήθηκε για την Whole Foods είναι το δεκαπλάσιο σχεδόν από αυτό που χρειάστηκε για την δεύτερη εταιρεία της λίστας. Η εξαγορά επέκτεινε δραματικά την παρουσία της Amazon στα φυσικά καταστήματα, δίνοντας της τεράστιο πλεονέκτημα στην αγορά των παραδοσιακών παντοπωλείων αξιοποιώντας την μεγάλη πελατειακή βάση της Whole Foods
  2. Ring (2018, 1,2 δισ. δολάρια). Πρόκειται για ένα κουδούνι Wi-Fi το οποίο μεταδίδει την εικόνα όποιου το χτυπάει σε smartphone ή tablet, επιτρέποντας την πρόσβαση στο σπίτι από απόσταση. Η Amazon μέσω αυτής της εξαγοράς, μπόρεσε να ολοκληρώσει το σχέδιο της, που επιτρέπει στους μεταφορείς της να αφήνουν τα πακέτα, μέσα στα σπίτια των καταναλωτών.
  3. Zappos (2009, 1,2 δισ. δολάρια). Η πρώτη εξαγορά της Amazon που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια. Η πελατοκεντρική και μοναδική εταιρική κουλτούρα της Zappos ταίριαξε “γάντι” με την “αμείλικτη” προσέγγιση του Bezos και έφερε κάτω από την ομπρέλα της Amazon ένα πολύ σημαντικό brand
  4. PillPack (2018, 1 δισ. δολάρια). Η πιο πρόσφατη από τις 10 μεγαλύτερες εξαγορές της Amazon επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της να μπει “δυνατά” στην αγορά των φαρμάκων. Στην αναγγελία της εξαγοράς πολλές από τις μεγάλες εταιρείες φαρμάκων είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν μέχρι και 10%
  5. Twitch Interactive (2014, 970 εκατ. δολάρια). Η αναγγελία της εξαγοράς μιας πλατφόρμας video games μπορεί να ξένισε πολλούς, όμως από τότε η Amazon έχει κεφαλαιοποιήσει την μεγάλη βάση του Twitch κερδίζοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς σήμερα οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν το cloud-based gaming σαν μια τεράστια αναδυόμενη αγορά. 
  6. Kiva Systems (2012, 775 εκατ. δολάρια). Ένας κατασκευαστής συστημάτων ρομποτικής εκπλήρωσης, ήταν η πιο εντυπωσιακή εξαγορά της Amazon για τις μακροπρόθεσμες δραστηριότητές της – από τότε κανένας ανταγωνιστής της στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν μπόρεσε ποτέ να ανταγωνιστεί την αυτοματοποίηση της αποθήκης της Amazon.
  7. Souq.com (2017, 580 εκατ. δολάρια). Το marketplace με έδρα το Ντουμπάι, έδωσε στην Amazon ένα προβάδισμα στην αναπτυσσόμενη αγορά της Μέσης Ανατολής. Η διεθνής επέκταση παραμένει βασικό σημείο της στρατηγικής της Amazon, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.
  8. Quidsi (2011, 500 εκατ. δολάρια). Η μητρική εταιρεία της Diapers.com, ήταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές της Amazon την εποχή εκείνη. Μόλις λίγα χρόνια μετά τη συμφωνία, ο συνιδρυτής της Quidsi και συν-διευθύνων σύμβουλος Marc Lore εγκατέλειψαν την Jet.com, την οποία απέκτησε η Walmart  στη συνέχεια για 3.3 δισ. δολάρια το 2016. Η Amazon τελικά έκλεισε την Quidsi το 2017, αναφέροντας ζητήματα κερδοφορίας.
  9. Annapurna Labs (2015, 312 εκατ. δολάρια).  Η εξαγορά της Annapurna ήταν από αυτές (όπως της Kiva) που ο καταναλωτής βλέπει απλά τα αποτελέσματα της δουλειάς της, καθώς η Ισραηλινή εταιρεία ημιαγωγών είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από την τρομακτική εξάπλωση και εδραίωση του cloud computing της Amazon.
  10. LOVEFiLM International (2011, 312 εκατ. δολάρια). Την εποχή που το video streaming είχε μόλις ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα, το μοντέλο DVDs-by-mail ήταν ακόμα ισχυρό, εξηγώντας έτσι την μεγάλη επένδυση της Amazon στην εξαγορά της LOVEFiLM. Έξι χρόνια αργότερα, το μοντέλο ενοικιάσεων εξαφανίστηκε και μαζί του εξαφανίστηκαν και τα ίχνη της LOVEFiLM

Αντί επιλόγου

Με μια “επιβλητική” προσφορά στα 13,7 δισ. δολάρια, η εξαγορά της Whole Foods είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η Amazon, με το ποσό να είναι το δεκαπλάσιο από αυτό που δαπανήθηκε για την δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη επένδυση της (Zappos και Ring – και οι δύο από 1,2 δισ. δολάρια)

Συνολικά, οι 10 μεγαλύτερες εξαγορές της Amazon κόστισαν στην εταιρεία λίγο πάνω από 20 δισ. δολάρια

Οκτώ από τις κορυφαίες εξαγορές της Amazon αποτιμήθηκαν στα 500+ εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 4 συμφωνιών αξίας 1+ δισ. δολαρίων. 

Οι κορυφαίες 10 εξαγορές αντανακλούν τα εξαιρετικά ποικίλα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα της Amazon: μέσα και περιεχόμενο (LOVEFiLM, Twitch), ηλεκτρονικό εμπόριο (Souq, Quidsi, Zappos), υλικό πληροφορικής (Annapurna Labs), ρομποτική (Kiva Systems) και την υγειονομική περίθαλψη (PillPack).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ