Θ. Φέσσας: Η ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις

Με κεντρικό μήνυμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, “Το αύριο, σήμερα: για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών”, συνεχίστηκαν οι εργασίες της απογευματινής εκδήλωσης της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου. Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Business Europe Pierre Gattaz.

Στη, διαφορετική, φετινή Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν 11 θετικά παραδείγματα από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά, τον δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, με στόχο να αναδείξουμε την “Ελλάδα αλλιώς”. Η Γενική Συνέλευση συνεχίστηκε με συζήτηση, με θέμα: “Να φέρουμε το αύριο σήμερα. Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών” στην οποία συμμετείχαν οι Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ, Θεοδόσης Π. Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και Μαρία Κοκάλα, Τελειόφοιτος Λυκείου, Υπότροφος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε τη σχέση του ΣΕΒ με την ευρωπαϊκή ιδέα και τους φορείς που αγωνίζονται για την περαιτέρω ευρωπαϊκή εμβάθυνση, τονίζοντας πως είναι ισχυρή και αναλλοίωτη στο χρόνο. Ο ΣΕΒ, έχει με κάθε τρόπο τονίσει πώς η ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί μόνο με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες επενδύσεις, ανταγωνιστική φορολογία στην εργασία και στην παραγωγή, ψηφιοποίηση της οικονομίας και του κράτους, παιδεία, κράτος δικαίου, κοινωνική συνοχή και εθνική συνεννόηση.

Για να ξεκολλήσουμε από τις θέσεις των ουραγών στις διεθνείς αξιολογήσεις, και για να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα διαχρονικά μας προβλήματα.

“Επιλέξαμε να αναδείξουμε φωτεινά παραδείγματα: Ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιοι οργανισμοί, κοινωνικές πρωτοβουλίες και άξιοι συμπολίτες μας, που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους και στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Επιδόσεις που στηρίζονται σε γνώση, καινοτομία, εξωστρέφεια, αξιοκρατία, συνεργασία, αλληλεγγύη. Είναι αξίες που δημιουργούν νησίδες αριστείας. Ζητούμενο, είναι οι νησίδες αυτές να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν ο κανόνας για μία νέα ενάρετη και διατηρήσιμη κανονικότητα για την χώρα. Ένα στέρεο έδαφος για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιλέξαμε να ακούσουμε και να εμπνευσθούμε από άξιους συμπολίτες μας, που με όπλο και κινητήρια δύναμη τις αξίες τους πέτυχαν να αποτελούν θετικά παραδείγματα. Επιδίωξή μας είναι η σημερινή βραδιά να ευαισθητοποιήσει μυαλά και συνειδήσεις ώστε να κτυπηθεί το κακό στην ρίζα του”.

Ο Πρόεδρος της BUSINESSEUROPE,  Pierre Gattaz, απηύθυνε ομιλία προς την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, κατά την απογευματινή εκδήλωση. O Pierre Gattaz αναφέρθηκε στην εποικοδομητική του παρουσία του ΣΕΒ στις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα σκιαγραφήσει τέσσερις κεντρικούς πυλώνες προτεραιότητας:

1. Πρώτον, την ανάγκη μεταρρυθμιστικής δυναμικής που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να επικεντρωθεί σε μια φιλοαναπτυξιακή στρατηγική, με μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να απελευθερωθούν δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Με δεδομένη την έμφαση της Ελλάδας σε υψηλή φορολογία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στη διάρκεια της κρίσης, μια τέτοια προσέγγιση θα είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

2. Δεύτερον, η Ελλάδα οφείλει να εστιάσει στο να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ο συνδυασμός υψηλού δημοσίου χρέους και αρνητικών δημογραφικών σημαίνει πως η μακρόπνοη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από σημαντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, οι πιθανοί επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όπως για παράδειγμα, η έλλειψη ασφάλειας δικαίου και γραφειοκρατικά εμπόδια. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα βελτίωσης στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

3. Τρίτον, οφείλει να συνδεθεί η μισθολογική πολιτική με την παραγωγικότητα και να αποφευχθεί η επιστροφή στις, προ κρίσης, πρακτικές των διαδικασιών συλλογικής διαπραγμάτευσης. Σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, δεν υπάρχει πλέον ένα επιχειρηματικό μοντέλο που αρμόζει για όλους. Πρέπει να παραδεχτούμε πως κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες και να αποκεντρωθεί η συλλογική διαπραγμάτευση στο επίπεδο επιχείρησης. Αυτό θα επιτρέψει σε εργοδότες και εργαζόμενους να
συμφωνήσουν σε μισθολογικά κλπ. επίπεδα που αντανακλούν ρεαλιστικά τις δυνατότητες κάθε επιχείρησης, όπως συμβαίνει και σε πολλές ώριμες ευρωπαϊκές οικονομίες.

4. Τέταρτον, η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων δεσμεύσεων ενώπιων των εταίρων της και οι όποιες τυχόν συμφωνημένες αλλαγές δεν πρέπει να δυσκολέψουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών, όταν αυτή υπάρχει, είναι δυνατοί και καλοί συμβιβασμοί που επιτρέπουν προσαρμογή των πολιτικών στις ειδικές ανάγκες της χώρας, χωρίς να απειλείται η
συμμόρφωση στις υποχρεώσεις, και με ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα σήμερα απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ιστορία της, κάτι που θα επιτρέψει την
αποταμίευση και ανακατεύθυνση πόρων προς την πραγματική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ