emea business monitor

Το παιχνίδι της υπομονής και η υποκρισία των ΗΠΑ με την Huawei

 

Ο περιορισμός, που στην ουσία έχει μετατραπεί σε αποκλεισμό, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τον Κινεζικό κολοσσό, καθώς δεν μπορούν πια να πουλήσουν τα εξαρτήματα τους σε αυτήν. Τελευταίο, και μέχρι στιγμής μεγαλύτερο, θύμα αυτής της ιστορίας δεν είναι άλλο από την Bradcomm μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chips), η οποία στην έκθεση του τριμήνου της σημείωσε πως οι προβλέψεις της για το 2019 από εδώ και στο εξής περιέχουν απώλειες στα έσοδα 2 δισ. δολάρια. 

Οι απώλειες αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι δεν μπορούν πια να πουλήσουν στην Huawei, η οποία αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της. Οι προβλέψεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να σημειώσει “βουτιά” 6% στο χρηματιστήριο και όπως προβλέπουν οι ειδικοί αναλυτές είναι η πρώτη από μια σειρά αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας η οποία θα αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2019 λόγω της απαγόρευσης αυτής. 

Όμως τα νέα δεν σταματάνε εδώ, καθώς λόγω αυτής της απαγόρευσης, η Huawei έχει ξεκινήσει να παράγει τα δικά της ολοκληρωμένα κυκλώματα. κάτι που σημαίνει πως όταν η διαδικασία αυτή τελικά ολοκληρωθεί, τότε η Broadcomm δεν θα ξαναπουλήσει στην Huawei ακόμα και αν αρθεί ο αποκλεισμός. Οι απώλειες όμως αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς πολλοί Κινέζοι κατασκευαστές, πολύ πιθανόν να προτιμήσουν τα τσιπάκια της Huawei από αυτά της Broadcomm, κάτι που σημαίνει πως οι απώλειες για την αμερικανική εταιρεία στο τέλος της ημέρας να είναι ακόμα μεγαλύτερες. 

Η πιθανότητα αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και με άλλες εταιρείες, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς στις ανησυχίες των εταιρειών, έρχονται να προστεθούν και φωνές μέσα από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι οποίες ζητάνε να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό το ζήτημα και να αρθούν οι απαγορεύσεις. 

Το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι αντιρρήσεις, είναι στον χαρακτηρισμό “εθνικής ασφαλείας” στην υπόθεση της Huawei, καθώς μέχρι στιγμής η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει προσκομίσει καμία απόδειξη πως η Κινεζική εταιρεία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Το μόνο που έχει προσκομιστεί από την κυβέρνηση Τραμπ πάνω σε αυτό το θέμα, είναι ο “δυνητικός κίνδυνος” από την Huawei, κάτι όμως που δεν μπορεί να ισχύει, γιατί σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για δίκη προθέσεων χωρίς στοιχεία. 

Η αλήθεια είναι πως ο μοναδικός κίνδυνος και απειλή που προβάλει η κινεζική εταιρεία, είναι στο γεγονός ότι η εξέλιξη της στον τομέα του 5G είναι τόσο τεράστια, που αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη σε αυτό. Αυτή τη στιγμή η Huawei ελέγχει το 50% της αγοράς του 5G και αυτό οι ΗΠΑ δεν το δέχονται καθώς χάνουν πολλά λεφτά και κύρος. 

Αυτό που θέλουν να πετύχουν προς το παρόν οι ΗΠΑ, είναι η κινεζική κυβέρνηση να κάνει κίνηση και να σώσει την Huawei, η οποία όπως είναι φυσικό έχει πληγεί πάρα πολύ από αυτή την απόφαση των ΗΠΑ. Αν η κινεζική κυβέρνηση κινηθεί προς την Huawei, τότε οι ΗΠΑ θα βγουν και θα υποστηρίξουν πως έτσι αποδεικνύεται η σχέση και η εξάρτηση που έχει η εταιρεία από αυτή. 

Βέβαια, αυτό που δείχνει να ξεχνάει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι πως και αυτή με τη σειρά της έχει προστρέξει στην σωτηρία των αμερικανικών επιχειρήσεων και μάλιστα αρκετές φορές στα πρόσφατα χρόνια. Με το ξεκίνημα της παγκόσμιας κρίσης, ήταν τα λεφτά των Αμερικανών φορολογούμενων που έσωσαν τις μεγάλες τράπεζες της χώρας, ενώ ήταν η αμερικανική κυβέρνηση που έτρεξε να σώσει την General Motors με αναθέσεις δημοσίων προμηθειών και με δάνεια, κάνοντας πρώτη αυτό που περιμένει να κατηγορήσει την κινεζική κυβέρνηση. 

Αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια σκακιέρα, παίζονται δύο παράλληλα παιχνίδια, από τους δύο μεγάλους παίκτες. Οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι της δύναμης και των εντυπώσεων, χτυπώντας πρώτες, με εντυπωσιακούς και ισχυρούς δασμούς, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ίδιος ο Αμερικάνος πρόεδρος, ο οποίος δεν κρύβεται στις προθέσεις και τις δηλώσεις του. 

Από την άλλη μεριά, η Κίνα παίζει το παιχνίδι της υπομονής και περιμένει τις εξελίξεις, χτίζοντας γραμμές άμυνας και ετοιμάζοντας τα δικά της δυνατά χτυπήματα. Η κινέζικη διπλωματία, είναι το παιχνίδι της υπομονής. Περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ να δει αν ο Τραμπ θα καταφέρει να εκλεγεί για δεύτερη φορά, ενώ παράλληλα χτίζει συμμαχίες με παραδοσιακούς εχθρούς των ΗΠΑ. 

Ο Κινέζος πρόεδρος από την μεριά του, μπορεί να μην έχει την ισοπεδωτική διπλωματική ικανότητα του Τραμπ, όμως φροντίζει να τονίζει σε κάθε ευκαιρία τους τρόπους που έχει η χώρα του να χτυπήσει τις ΗΠΑ σε εμπορικό αλλά και βιομηχανικό επίπεδο. 

Πριν από μερικές ημέρες, ο Κινέζος πρόεδρος έκανε μια “εντελώς τυχαία” επίσκεψη σε ένα από τα ορυχεία σπάνιων γαιών της Κίνας, μια επίσκεψη την οποία η κινέζικη πλευρά φρόντισε να διαφημίσει με κάθε τρόπο. Με τον τρόπο αυτό έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού για τις σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι υπερ-πολύτιμες για την υψηλή τεχνολογία των ΗΠΑ. Οι σπάνιες γαίες είναι σπάνια πετρώματα και υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στις κατασκευές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων στην τεχνολογική βιομηχανία, από τους υπολογιστές μέχρι τα αυτόνομα οχήματα και τα οπλικά συστήματα. Αυτή τη στιγμή η Κίνα διαθέτει το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων σπάνιων γαιών, με τις ΗΠΑ να απορροφούν το 80% της παραγωγής τους. 

Μια απαγόρευση πώλησης σπάνιων γαιών ή ακόμα η επιβολή δασμών από την Κινεζική κυβέρνηση, θα “γονάτιζε” όλη την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ και αυτό είναι που με κάθε τρόπο θέλει να αποφύγει ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.