“Ανθίζουν” οι εξαγωγές της Βουλγαρίας

Αύξηση 14,7% κατέγραψαν οι βουλγαρικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 5,9 δισ. λέβα.

Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Βουλγαρίας είναι – σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας – η Τουρκία, η Κίνα, η Σερβία, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 51,9% των εξαγωγών προς τρίτες χώρες.

Μόνο τον Απρίλιο, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 1,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018 και η αξία τους ανήλθε σε 1,4 δισ. λέβα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους καταγράφηκε στα “ορυκτά καύσιμα, έλαια και συναφή προϊόντα” (+ 54,8%), ενώ, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στον κλάδο “είδη ταξινομημένα κατά κύριο είδος υλικού” (-9,4%).

Το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές προς τη Βουλγαρία σημείωσαν άνοδο 9,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018 και η αξία τους ανήλθε σε 7,3 δισ. λέβα. Η μεγαλύτερη είναι η αξία των εμπορευμάτων που εισάγονται από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Κίνα και την Αίγυπτο.

Τον Απρίλιο, οι εισαγωγές αγαθών από τρίτες χώρες στη Βουλγαρία μειώθηκαν κατά 14,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και ανήλθαν σε 1,5 δισ. λέβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ