Κίνα: Την πλάτη της γύρισε σε αίτημα του Καναδά για διάλογο

Υπηρεσίες του Τζάστιν Τριντό, του πρωθυπουργού του Καναδά, αποκάλυψαν χθες Τετάρτη ότι η Κίνα επέλεξε να αγνοήσει στις αρχές της χρονιάς το αίτημα του πρωθυπουργού του Καναδά να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο κρατών με σκοπό να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβας.

Ο ηγέτης των Καναδών φιλελευθέρων ζήτησε τον Ιανουάριο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, για να του “ζητήσει προσωπικά” να παρέμβει για να αποφυλακιστούν δύο Καναδοί που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην διπλωμάτη, διευκρίνισε μια εκπρόσωπός του, η Σαντάλ Γκανιόν.

Ο Τριντό ήθελε επίσης να προτρέψει τις κινεζικές αρχές να δείξουν επιείκεια στις υποθέσεις δύο άλλων Καναδών, οι οποίοι καταδικάστηκαν φέτος σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού. “Κάναμε παράλληλα έκκληση για επιείκεια σε ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους”, συμπλήρωσε.

Η αποκάλυψη καταγράφεται καθώς υψώνονται ολοένα περισσότερες, σε ολοένα πιο υψηλούς τόνους, φωνές στον Καναδά που απαιτούν ο Τριντό να αυξήσει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να αφεθούν ελεύθεροι ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ, που έχουν “φυλακιστεί αυθαίρετα”, σύμφωνα με την Οτάβα.

Οι δυο τους τέθηκαν υπό κράτηση μεσούντος του σάλου μετά τη σύλληψη, την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ, της οικονομικής διευθύντριας της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, της Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, που αξιώνουν να εκδοθεί.

Η Κίνα λέει πως υποψιάζεται πως ο Κόβριγκ, ο οποίος όταν συνελήφθη εργαζόταν για το ινστιτούτο μελετών International Crisis Group, επιδιδόταν σε κατασκοπεία. Ο Σπέιβορ φέρεται να παρέδωσε παράνομα στον Κόβριγκ κινεζικά κρατικά μυστικά. Ο Τριντό αντιτείνει ότι οι δυο υπήκοοι της χώρας του είναι “κρατούμενοι για πολιτικούς λόγους”.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η Κρίστια Φρίλαντ, είχε δηλώσει τον Μάιο ότι επιδίωξε να συζητήσει για το ζήτημα με τον κινέζο ομόλογό της Ουάνγκ Γι, αλλά μάταια. Σε αυτό το μπρα ντε φέρ με το Πεκίνο η Οτάβα έχει την απόλυτη στήριξη των συμμάχων της — της ΕΕ, του NATO, της G7.

Η Μενγκ Ουάνγκζου έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με περιοριστικούς λόγους. Ζει σε μια από τις ιδιοκτησίες της στο Βανκούβερ, όπου αναμένει να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσής της που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ, την 20ή Ιανουαρίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ