Πάνω από 400.000 Ρουμάνοι απαιτούν να γίνουν νόμιμα τα uber

Την Τρίτη πάνω από 400,000 Ρουμάνοι υπέγραψαν μια αίτηση για το κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών διαμετακόμισης στην χώρα, δηλαδή μια ένωση ηλεκτρονικών πλατφορμών των Uber, Clever και Bolt.

Η ένωση που λέγεται Συνασπισμός της Ηλεκτρονικής Οικονομίας κατέθεσε τις υπογραφές που είχαν μαζευτεί σε λιγότερο από μια εβδομάδα, στη κυβερνητική υπηρεσία εγγραφής.

“Οι Ρουμανοί οδηγοί και χρήστες, έχουν δείξει στην κυβέρνηση ότι ακόμα θέλουν μια πολιτισμένη αστική μεταφορά. Αποδείξαμε ότι χρήστες και οδηγοί δουλεύουν προς υποστήριξη της νομοθέτησης αυτών των σύγχρονων αστικών μεταφορικών υπηρεσιών. Θέλουμε την κυβέρνηση να τιμήσει την υπόσχεση που είχε γίνει από την ίδια την πρωθυπουργό και να υιοθετήσει στη συνάντηση που θα γίνει αυτή την εβδομάδα την έκτακτη αυτή διάταξη που θα ρυθμίζει τις αστικές υπηρεσίες κινητικότητας,” είπε η πρόεδρος της ένωσης Catalin Codreanu.

Μια νέα ρύθμιση που υποβάλλει πρόστιμα σε μη έχων άδεια υπηρεσιών ταξί έχει εισέλθει δυνατά στη Ρουμανία από τον προηγούμενο μήνα, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότατα να είναι απειλή για τις υπηρεσίες διαμετακόμισης. Σύμφωνα με ένα έκτακτο διάταγμα το οποίο έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση τον Μάρτιο και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα, οδηγοί αυτοκινήτων που δεν έχουν άδεια μεταφοράς επιβατών μπορούν να λάβουν πρόστιμο στη στιγμή μέχρι και 5000 lei (1,176 δολάρια/1,050 ευρώ).

Τη στιγμή αυτή, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να εκδώσουν ένα άλλο διάταγμα που θα ρυθμίζει ειδικά τον κλάδο της υπηρεσίας διαμετακόμισης μέσα σε 60 μέρες. Αυτό δεν έχει γίνει όμως ακόμα.

Σύμφωνα με την ένωση, Σε περίπτωση που δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο για την λειτουργία των υπηρεσιών όπου περαιτέρω θα εξασφαλίζει στην υπηρεσία μέγιστη χωρητικότητα και θα αποτρέπουν τις καταχρήσεις που έχουν γίνει από άλλους οδηγούς. Από την έναρξη ισχύος της αλλαγής των νόμων περί τα ταξί σχεδόν 100 οδηγοί είχαν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους αποσυρθεί από την αστυνομία, αφήνοντας τους χωρίς πηγή εισοδήματος.

“Έτσι, ο αριθμός των ενεργών οδηγών μειώθηκε στις πλατφόρμες πάνω από το μισό σε σύγκριση με μία κανονική μέρα, και χρόνος αναμονής για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσα από τις τρείς εφαρμογές έχει αυξηθεί παραπάνω από τέσσερις σε σχέση με τη μέση τιμή μιας κανονικής μέρα”, σύμφωνα με το σύνδεσμο.

Οι υπηρεσίες διαμετακόμισης φέρνουν ετησίως άμεσα και έμμεσα οφέλη πάνω από 1 δις lei (238 δολάρια/ 211 εκατ ευρώ) και παρέχει εργασία σε πάνω από 20.000 συνεταίρους οδηγούς στη Ρουμανία, σύμφωνα με το σύνδεσμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν μέλη από ορισμένα Ρουμανικά συνδικάτα μεταφορών διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από τις κυβερνητικές έδρες του Βουκουρεστίου για κάποιες μέρες τον Μάρτιο, όπου απαιτούσαν από την κυβέρνηση να θέσει ένα έκτακτο διάταγμα αλλάζοντας τους κανονισμούς για τις εφαρμογές των υπηρεσιών αυτών όπου από την δική τους όψη ασκούν “παράνομη μεταφορά επιβατών”.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ