ΕΛΣΤΑΤ: Αποκαλύψεις για τις εισαγωγές-εξαγωγές

Χθές σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ σημειώθηκε μαζί με αναλυτικούς πίνακες ένα πρόβλημα στην οικονομία δηλαδή την πιστοποίηση περί αναιμικής και συνεχώς επιβραδυνόμενης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι αυξήθηκε κατά 1,3 το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Συγκεκριμένα αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται στο θέμα των εξαγωγών της χώρας και συγκεκριμένα στις εξαγωγές αγαθών όπου δέχονται πιέσεις με αποτέλεσμα η οικονομία και η αγορά να έχουν και εκείνες πιέσεις.

Σύμφωνα με αναλυτικές βάσεις δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7 ενώ παράλληλα εκείνη την περίοδο οι εισαγωγές αγαθών είχαν σημαντική αύξηση κατά 9,9.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έχει μια συνολική εικόνα που δείχνει όμως ένα μέρος του προβλήματος: τα στοιχεία δείχνουν συνολική άνοδο κατά 4 των εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών).

Αυτή επίδοση μπορεί να είναι καλή αλλά σε σύγκριση με αυτή του 9,5 είναι λίγο πιο αργή. Καθώς οι εισαγωγές που αφαιρούνται από το ΑΕΠ (διότι πρόκειται για εισόδημα που φεύγει από τη χώρα) προκαλούν αυτή τη μεγάλη επιβράδυνση στην συνολική ανάπτυξη…

Αρκετοί επίσημοι φορείς είχαν προειδοποιήσει για αυτό το εισαγωγικό πρόβλημα, περιλαμβανομένου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και της Κομισιόν. Το οποίο μέχρι και αυτό αποτελεί ένα μέρος του προβλήματος.

Μείωση στις εξαγωγές αγαθών

Συνεχίζοντας τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την συνδρομή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 υπήρξε αύξηση του γενικού δείκτη εξαγωγών αποκλειστικά και μόνο λόγω του τομέα των υπηρεσιών: αυξήθηκαν κατά 8,7 κυρίως λόγω του τουρισμού αλλά και άλλων παραγόντων.

Ενώ μείωση κατά 0,7 υπέστησαν οι εξαγωγές αγαθών δείχνοντας ότι η ανταγωνιστική θέση της Ελληνική οικονομίας στις ξένες αγορές όχι μόνο δεν διευρύνεται, αλλά φαίνεται να πέφτει. Ενώ παράλληλα οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9.

Από ότι φαίνεται αυτό το πρόβλημα είναι μεγάλο λόγω και των αριθμητικών διαφορών διότι  οι εξαγωγές αγαθών έχουν αξία 8,8 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο ενώ οι εισαγωγές αγαθών καταφέρνουν να έχουν σχεδόν τις διπλάσιες τιμές δηλαδή 17,5 δισ. ευρώ περίπου.

elstat-eisagwges

Προειδοποιήσεις από Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει το λόγο που υπάρχει αυτή η χαμηλή επίδοση μέσα από τις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Η ίδια θα απευθύνει μάλιστα συστάσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελληνική πλευρά.

Για τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν στην πραγματική οικονομία, τη συνεχή απώλεια ξένων αγορών αλλά και το μεγάλο επενδυτικό κενό είχε προειδοποιήσει η Επιτροπή. Όλα αυτά συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα και περιγράφονται στο ένα (από τα τρία συνολικά) σκέλος εποπτείας: σε αυτό που είχε εισήχθη το προηγούμενο φθινόπωρο η Ελλάδα.

Το  σκέλος των δημοσιονομικών συστάσεων (στο οποίο θα καταγράφονται οι πιθανές δημοσιονομικές αποκλίσεις λόγω της παροχολογίας που συνεχίσθηκε και χθες με την πρόθεση εκ των προτέρων ψήφισης της μη μείωσης του αφορολόγητου) προκύπτει από το έτερο σκέλος εποπτείας: από αυτό του ευρωπαϊκού εξαμήνου, το οποίο αφορά  σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στην 3η έκθεση όμως θα περιλαμβάνονται οι αναλυτικές συστάσεις όπου αφορά στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Δείχνει ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έκανε πράξη τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει (με βάση τη συμφωνία του 2018), αλλά και οπισθοχώρησε. Επίσης ασκείται κριτική σε κρίσιμες παρεμβάσεις. Όπως για παράδειγμα για τον μεγάλο αριθμό ατόμων που περιλαμβάνει το δημόσιο όπου και έχει ξεπεραστεί το όριο αυτών.

Η επόμενη καταγραφή που θα γίνει θα είναι στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, των παρεμβάσεων για την απομείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (που προκαλούν συνεχή ασφυξία  στην αγορά).

Ακόμη και στο πεδίο των υπερπλεονασμάτων αναμένεται να επαναλαμβάνει εκ νέου η Κομισιόν το γεγονός ότι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κάτι που δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμο. Διότι προκαλεί ένα φαύλο κύκλο μείωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και των δαπανών για επενδύσεις. Και άρα της ανάπτυξης.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, εκείνα καταγράφουν μείωση κατά 4,1 της δαπάνης της γενικής Κυβέρνησης η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από μία ισχνή άνοδο (κατά 0,8) της ιδιωτικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και άλλων ιδιωτικών οργανισμών…

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ