Η προοπτική νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα ενθουσιάζει τους διεθνείς επενδυτές

Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οδήγησαν τον πρωθυπουργό της χώρας να κηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας αντέδρασε με ενθουσιασμό, καταγράφοντας συνεχείς αυξήσεις, αναμένοντας την αλλαγή διακυβέρνησης και τον ερχομό της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. 

Το πιο φιλικό προς τις επενδύσεις και την αγορά πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δώσει το έναυσμα στην απελευθέρωση της ορμής της Ελληνικής αγοράς, η οποία “γράφει” συνεχείς ανόδους, ξεπερνώντας με ευκολία, μονάδες που μέχρι πριν λίγο καιρό “έφτυνε αίμα” να τις πλησιάσει. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν αναλυτές και χρηματιστηριακοί κύκλοι με τους οποίους μίλησε το EMEAgr, προ των πυλών είναι και προγράμματα επενδύσεων που πρόκειται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της χώρας. 

Πρώτα απ’ όλα αναμένεται να εντατικοποιηθούν και να επανεκκινήσουν έργα τα οποία εδώ και καιρό είχαν μπλέξει σε κυκεώνες δικαστικών διαφορών ή προσφυγών από δημόσιο και ιδιώτες, όπως το Πάρκο στο Ελληνικό και ο ΟΛΠ, ενώ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και πάλι οι δραστηριότητες της Eldorado Gold. Όμως αυτές οι επενδύσεις, αν και σημαντικές για την αγορά δεν είναι αρκετές, καθώς αυτές υπολογίζονται σε “μόλις” 14 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των επενδύσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο και σχεδόν ουτοπικό για το μέγεθος της αγοράς της χώρας. 

Όμως, όπως ανέφεραν χρηματιστηριακοί κύκλοι στο EMEAgr, τις τελευταίες μέρες επικρατεί ένας πολύ ευχάριστος αναβρασμός στα επενδυτικά και χρηματιστηριακά γραφεία, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλα funds και επενδυτές οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Όπως δείχνουν όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τόσο η πορεία του Ελληνικού ταμπλό, όσο και αυτή των ομολόγων τα οποία “έσπασαν” την εξάρτηση τους από την Ιταλία και μειώνουν συνεχώς το spread, έχουν κάνει την Ελληνική αγορά πάρα πολύ ελκυστική. 

Ο συνδυασμός της θετικής συγκυρίας, της αναμενόμενης φιλο-επενδυτικής πολιτικής της επερχόμενης κυβέρνησης και η αντοχή του ελληνικού “ταμπλό” στις διεθνείς πιέσεις, έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών, οι οποίοι ετοιμάζουν δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά. Οι τομείς στους οποίους φαίνεται πως θα στηριχθεί η ανάκαμψη είναι αυτοί του Real Estate, του Τουρισμού και της Ενέργειας, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πυλώνες της Ελληνικής ανάκαμψης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και ανοίγματα σε ελληνικές υγιείς εισηγμένες εκτός αυτών των πεδίων δραστηριοτήτων. 

Ήδη το ταμπλό της Αθήνας ετοιμάζεται από Σεπτέμβριο να υποδεχτεί νέα μέλη, σε μια “μαζική εγγραφή εταιρειών”, η οποία αναμένεται να υποστηριχθεί και από ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα είναι και αυτοί που θα δώσουν το έναυσμα για την (μαζική ελπίζουμε) είσοδο ξένων επενδύσεων στη χώρα. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δείχνει ιδιαίτερα στιβαρό αυτή την περίοδο και αυτή η συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. 

Όπως επεσήμαναν χρηματιστηριακοί κύκλοι στο EMEAgr: “το ΧΑ δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να υποχωρήσει μέχρι τις εκλογές” ενώ έχει αποδειχτεί αδιάφορο στις διεθνείς εξελίξεις και τις εμπορικές έριδες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα που οδηγούν τις διεθνείς αγορές σε αναταράξεις. Όπως μάλιστα επεσήμανε κορυφαίος χρηματιστής: “το ΧΑ δεν το νοιάζουν τα άσχημα νέα από το εξωτερικό, όπως δεν το απασχολούσαν και τα θετικά νέα, όταν όλες οι αγορές ήταν σε συνεχείς ανόδους και η Αθήνα είχε πτώση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ