Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν πάνε στη κάλπη για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

Οι Έλληνες ψηφοφόροι πάνε και αυτή την Κυριακή ξανά στις κάλπες, για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ μετά και τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο όλα δείχνουν πως μένει περίπου ένας μήνας μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ως ένας “οδηγός” για το τι πρέπει να έχει στο μυαλό του κανείς διαβαίνοντας το παραβάν, το news.gr μίλησε με κοινωνιολόγους και ψυχολόγους. Οι ψυχολόγοι απέφυγαν να τοποθετηθούν ως προς το ψυχολογικό προφίλ του Έλληνα μπροστά στην κάλπη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ψηφοφόρο αυτή της χώρας…

Από κοινωνιολογικής πλευράς, μια άποψη μας έδωσε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Στρατής Χατζηχαραλάμπους.

“Είναι πολύ σημαντικό η άσκηση του δημοκρατικού εκλογικού δικαιώματος και πρέπει να το αξιοποιήσουν όλοι και ιδιαίτερα οι νέες γενιές που τώρα μπαίνουν στην κουλτούρα του πολίτη” μας είπε εστιάζοντας αρχικά στους νέους ψηφοφόρους.

“Οι μεγάλες γενιές το έχουν συνειδητοποιήσει και είναι και πιο πιστές σε κάποια πράγματα. Οι νέοι θα πρέπει να συμμετάσχουν γιατί καθορίζουν το μέλλον του τόπου και το δικό τους. Άρα πρέπει να έχουν μέρος της ευθύνης. Αυτό σημαίνει κινητοποίηση”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βάσεις που πρέπει να έχει η κοινωνία ώστε να διαμορφωθεί σωστά ο νέος πολίτης-ψηφοφόρος, “γι’ αυτό χρειάζεται ουσιαστικότερες παρεμβάσεις στο σχολείο από πλευράς δικαιωμάτων, ενημέρωσης για τη λειτουργία της πολιτείας και του πολιτεύματος. Αυτά γίνονται στο σχολείο.

Χρειάζονται (για την διαμόρφωση) παρεμβάσεις για τα δικαιώματα, την διαφορετικότητα, διακρίσεις, συμμετοχή, εθελοντισμός. Είναι πράγματα που πρέπει να ενισχυθούν σε επίπεδο εκπαίδευσης για να κάνουν συνειδητούς πολίτες όταν θα έρθει η ώρα να ψηφίσουν, που να μπορούν να κάνουν επιλογές”.

Κατόπιν, επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν στην διαμόρφωση της άποψης του νέου και όχι μόνο ψηφοφόρου, από τον καταιγισμό των πληροφοριών που πολλές φορές παραπληροφορούν αντί να ενημερώνουν σωστά

“Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι χρησιμοποιώντας πάρα πολύ την τεχνολογία (σ.σ για την ενημέρωσή τους), δεν έχουν πολλές φορές την κρίση να αξιολογήσουν ποια είναι τα ψευδή και τα παραπληροφοριακά δεδομένα που μπορεί να τους οδηγήσουν σε λάθος επιλογή.

Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η γνώση της ιστορίας, προς αποφυγή λαθών του παρελθόντος, και όχι με την έννοια να μάθουμε ημερομηνίες απ’ έξω, αλλά να μάθουμε για ιστορικές περιόδους που δημιούργησαν οπισθοδρομήσεις στην ιστορία και την κοινωνία της χώρας μας και της Ευρώπης”, συμπλήρωσε.

Ότι βλέπουν και ό,τι ακούνε θα πρέπει να το περνάνε από φίλτρο”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια στάθηκε στην οπτική που έχει ή που θα έπρεπε να έχει η κάθε ηλικιακή κατηγορία ψηφοφόρων τονίζοντας: “Θα πρέπει να σταθούν μπροστά στις εκλογές με μια προοπτική αρκετών ετών και όχι μιας 5ετιας. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στην 20ετία κάτι που σημαίνει βάζουμε θεμέλια.

Προοπτική έχουν συνήθως οι ηλικίες από 18 μέχρι 45-50. Εκεί στα 50-60 δεν μπορεί να ψηφίσει με μια προοπτική στα 90 γιατί έχει ήδη φτάσει σε μια ηλικία που θέλει συγκεκριμένα πράγματα, την ασφάλειά του, την σύνταξή του. Άρα λοιπόν η εκλογική συμπεριφορά διαφοροποιείται από μια ηλικία και πάνω γιατί ο άλλος συντηρητικοποιείται και πιο πολύ στις απόψεις του δεν μπαίνει σε πιο δυναμικά πράγματα για όραμα ζωής, ποιότητα κλπ.

Γι’ αυτό λέμε πρέπει να έχει όραμα η ψήφος, ο πολίτης για να μπορεί να επιβάλλει μια δυναμική να αλλάξει την ζωή του τα επόμενα 20 χρόνια”.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα διακύβευμα και μια υποχρέωση που πρέπει να έχουν κατά νου οι ψηφοφόροι-πολίτες

“Σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις πολύ σημαντικό είναι να προασπιστούν τα δικαιώματα που υπάρχουν κατοχυρωμένα τόσα χρόνια με πολέμους και αγώνες καθώς δεν είναι τίποτα πια αυτονόητο.

Θα πρέπει σαν πολίτης κανείς, να έχει πρόσβαση σε όλα τα κέντρα διοίκησης και συμμετοχής, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι μόνο αυτές οι εκλογές. Είναι η προϋπόθεση να συμμετέχεις να έχεις συνευθύνη, να κρίνεις, να ελέγχεις τις Αρχές που ψηφίζεις. Αυτό το ξεχνάμε. Θα πρέπει να ελέγχεις να καταγγέλλεις τις Αρχές και να προτρέπεις για βελτιώσεις. Η συνευθύνη του πολίτη δεν είναι μόνο στην ψήφο αλλά και στην συμμετοχή του μέσα στην κοινωνία”.

Περιφερειακές εκλογές 2019: Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 οι πολίτες ψηφίζουν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα για τις Εκλογές 2019.

Δημοτικές εκλογές 2019: Διεξάγεται ο δεύτερος γύρος στις Δημοτικές Εκλογές 2019 για την ανάδειξη δημάρχου όπου δεν έχει συγκεντρωθεί από τον συνδυασμό το ποσοστό 50% συν 1 ψήφο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ