“..Και από Μάρτη καλοκαίρι”

Από ότι φαίνεται οι άνθρωποι θα κάνουν διακοπές από τον… Μάρτη και μέχρι το 2100, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας θα “προκαλεί” για βουτιές στη θάλασσα!

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που θα ξεκινάει από τον Μάρτιο και θα φτάνει μέχρι το Νοέμβριο, προβλέπει για τις χώρες της Μεσογείου, μεταπτυχιακή έρευνα που παρουσιάστηκε στο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό της Μεσογείου ήταν το θέμα της μεταπτυχιακής έρευνας της Ελένης Μπράκη από το Τμήμα Γεωλογίας, Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιβλέπουσα καθηγήτρια τη Χριστίνα Αναγνωστοπούλου.

“Ερεύνησα τις κλιματικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας δεδομένα και κλιματικά μοντέλα, τις χρονικές περιόδους 1971-2000 και 2071-2100. Όπως προκύπτει, η τουριστική περίοδος θα αλλάξει καθώς την Άνοιξη και το Φθινόπωρο θα επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες” διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Μπράκη.

Το καλοκαίρι ωστόσο, κυρίως για τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, θα είναι καυτό, αφού οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές.

“Η ζέστη σε χώρες όπως για παράδειγμα η Κύπρος, δεν θα αντέχεται καθιστώντας δύσκολη την τουριστική κίνηση” τόνισε η επιβλέπουσα καθηγήτρια Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, διευκρινίζοντας ότι στις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας, περιλαμβάνονται η μείωση της βροχόπτωσης, η αλλαγή της διεύθυνσης των ανέμων και η άνοδος της υγρασίας.

“Μπορεί η θερμοκρασία κατά μέσο όρο να αυξηθεί κατά 1-1,5 βαθμό, όμως γενικότερα όλες οι καιρικές συνθήκες τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν θα είναι ευνοϊκές για τον τουρισμό” κατέληξε η Χριστίνα  Αναγνωστοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ